Látom nem érted, hogy miről beszélek, de azért meg akarod mondani, hogy mire gondolok. Ez cuki...
Mondom még egyszer, talán érthetőbben:
Ha pl. 2018-ban megrendelsz 44 Leopárdot, akkor megmondják mennyibe fog kerülni és mikor kell fizetni. Euróban, természetesen. Ha a szerződés szerint 2022-ben kezdődik csak a fizetés és a gyártás, akkor addig a felek hazamennek és végzik az egyéb dolgaikat.
A Magyar Állam pedig egyrészt örül, hogy nem azonnal kell fizetni, és bízik abban, hogy nem változik jelentősen az árfolyam a fizetésig.
Az első remény teljesült, a második viszont nem. 1 euró kb 330 forint volt 2018-ban, most viszont kb 390 forint. Ha valaki ismerné a szerződés értékét, akkor felszorozhatná az euró akkori és mostani árával. (Még egyszerűbb példával általánosságban: 1 millió euró 2018-ban 330 millió forint volt, most 390 millió forint. 1 millió eurón 60 millió forintot buktunk, 10 millió eurón 600 milliót, és így tovább...)
Tehát én arra gondoltam, hogy jobban jártunk volna pénzügyileg, ha a szerződés aláírása után hamar kifizetjük a vételárat, mert forintban most kevésbé fájna az árfolyamváltozás miatt. Ennek is meglenne persze a rizikója. Felveszi a gyár a nagy pénzt, és 5 év múlva közlik pl, hogy mégsem tudnak szállítani.
Utólag ezen kár sopánkodni, szerződésmódosítást pedig nem is mondtam. Szerencsére a kormány kitalálta a speciális extra profit adót, és nem hitelből akarja kigazdálkodni a beszerzések díját, mint pl. a görögök.