Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Megkétszereződhet a honvédelmi keret.Kamu duma mint minden más .
Nem egészen értem ezt az elméleti beszélgetést a honvédelmi költségvetésről, miközben már megvannak a konkrét számok is.
2015. évi HM költségvetés: 260,5 milliárd Ft
2016. évi HM költségvetés: 299,1 milliárd Ft
Ezek már törvényben rögzített számok
2017. évi: 353,6 milliárd Ft
2018. évi: 412,4 milliárd Ft
Ezek meg a 3 éves költségvetési tervből vannak. Szintén hivatalos, de persze még törvényben nem rögzített.
Ha jól értem 2022-re ígérték a megkétszereződést méghozzá nem is csak nominálisan, hanem GDP arányosan. A fenti számokból nagyon úgy tűnik, hogy 2018-re a 1,5-szeretződés már meglesz GDP arányosan is. Tehát valóban van esély a duplázásra 2022-ig.
Az egy másik kérdés, hogy kell-e ennek örülni és mire költik.
Ezért jo, ha a szamok beszélnek a duma helyett. 1.000 milliárd fölött van picit az idei büdzsé, tehát nem az van, hogy nincs pénz, hanem rekordmagas költségvetés van.Jó, de akkor is kórusban nevettek rajtam itt, mikor már több hónapja mondogatom, hogy árva garas sincs az államkasszában, (minden hitelből megy). Egy dolog, hogy mit mondanak, meg mi a valódi helyzet. Az életem nagy részét költségvetéssel töltöttem, így SAJNOS rálátok. Ráadásul nem hiszek benne, hogy a 2%-os kötelezettséget a következő években túl komolyan fogják venni, illetve az is egy technika, hogy milyen költségeket lehet itt elszámolni, ez az egyetlen mozgástér (sajnos pénzügyileg és nem a honvédelem fejlesztésének irányába).
Egyébként BUÉK Mindenkinek!
A Maróth-interju kapcsán: a 12 ezer milliárd forint az kb $37B, és mivel ott "hagyta abba a számolást", lesz az a vegen 13 ezer is, szóval számoljunk $40B.
Az 20 év alatt évi $2B, az teljes jelenlegi éves HM budzse... vajon arra gondolt avagy tényleg így megugrik majd a beszerzések szintje?
A kérdés a haderofejlesztes volt, szóval tényleg meg kellene ugrania... de akkor konkrétan mire?
Hol járunk most ebből az egetvero összegből, olvtarsak?
Itt már senkit nem érdekelnek olyan irreleváns témák, mint a magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai.A Maróth-interju kapcsán: a 12 ezer milliárd forint az kb $37B, és mivel ott "hagyta abba a számolást", lesz az a vegen 13 ezer is, szóval számoljunk $40B.
Az 20 év alatt évi $2B, az teljes jelenlegi éves HM budzse... vajon arra gondolt avagy tényleg így megugrik majd a beszerzések szintje?
A kérdés a haderofejlesztes volt, szóval tényleg meg kellene ugrania... de akkor konkrétan mire?
Hol tartunk most, @Terminator olvtars? Összegeket ill tételeket, pls.Az idei teljes büdzsé $3B. Sztem $5B-re felviszik 2024-re. Tavalyelőtt még $2B se volt.
De sztem Maróth nem erről beszélt, hanem a haderőfejlesztési részéről, ami a teljes büdzsé harmada. Úgy már valóban necces, mert évi $6B kellene, azzal pedig a GDP 2% fölé csúsznánk.
Viszont ha ez az összeg legalább részben el van számolva védelmi ipari fejlesztésben, ami hoz is vissza pénzt és részben itthon is tartja a kiadások egy részét, már elérhető.
Na de pont ez az érdekes: mi jön még? Mi van még a bevásárlólistán?Szerintem ezt arra értette, amikor leült a kiválasztott illetékesekkel és azok előadták az igényeket. Akkor számoltak is és megállt 12.000 milliárdnál. Nem tudjuk milyen igények jöhettek elő azoktól, akik benne voltak a tervezésbe. Lehet volt ott szóban 3 páncélos dandár is, önálló tüzér dandár, további Gripen század, Harci helikopter ezred, stb.
GDP arányosan ez alsóhang.Szerintem ezt arra értette, amikor leült a kiválasztott illetékesekkel és azok előadták az igényeket. Akkor számoltak is és megállt 12.000 milliárdnál. Nem tudjuk milyen igények jöhettek elő azoktól, akik benne voltak a tervezésbe. Lehet volt ott szóban 3 páncélos dandár is, önálló tüzér dandár, további Gripen század, Harci helikopter ezred, stb.
És ez nem működőképes ?A honvédelmi költségvetés hevenyészett előrejelzése 2020-2040 között átlagosan három százalékos GDP növekedéssel számolva:
A 12 ezer milliárd akkor jönne ki húsz évre, ha a költségvetés valamivel több mint negyven százalékát fordítanák fejlesztésre, vagy ennek megfelelő pluszpénzeket kapnának (az elmúlt években mindig kaptak).
De, húszéves távlatban a 12 000 milliárdos fejlesztési kiadás teljesen reális.És ez nem működőképes ?
2020-ra elvileg $155-156B ad meg GDPnek a World Bank, az meg bőven 50 ezer milliárd felett volt már forintban, de növekedésből is magasabb értékeket prognosztizálnak:A honvédelmi költségvetés hevenyészett előrejelzése 2020-2040 között átlagosan három százalékos GDP növekedéssel számolva:
A 12 ezer milliárd akkor jönne ki húsz évre, ha a költségvetés valamivel több mint negyven százalékát fordítanák fejlesztésre, vagy ennek megfelelő pluszpénzeket kapnának (az elmúlt években mindig kaptak).
Ezért jo, ha a szamok beszélnek a duma helyett. 1.000 milliárd fölött van picit az idei büdzsé, tehát nem az van, hogy nincs pénz, hanem rekordmagas költségvetés van.
Engem az összeg már nem érdekel!!!!!! A puszta számok sem!A Maróth-interju kapcsán: a 12 ezer milliárd forint az kb $37B, és mivel ott "hagyta abba a számolást", lesz az a vegen 13 ezer is, szóval számoljunk $40B.
Tök mindegy, hogy annak tartod e, idén már a két százalék a valóság.Szerintem a honvédelmi költsegvetés GDP 1.7-2 %-a között tartása teljesen reális.
Természetesen folyamatos 3-6 % GDP-növekedés mellett.
GDP 2%-a feletti honvédelmi büdzsét nem tartok reálisnak, politikai okokból sem.
Ha a 2%-ot elérnénk és tartósan megőriznénk, nagyon boldogok leszünk. Az biztosítja az átfegyverzést, infrastruktúra-fejlesztést, illetményeket, hadiipari fejlesztést.
Remélem, igazad van. Témyleg örülnék neki.Tök mindegy, hogy annak tartod e, idén már a két százalék a valóság.