Nem biztos, hogy nálunk szempont a 600 km-es rakéta beszerzése...
Igen, mert szerintem a Tayfun nem elég Orbánnak.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nem biztos, hogy nálunk szempont a 600 km-es rakéta beszerzése...
Talán pont ez véd meg Bennünket.Nincs érdekük szart kavarni .Ad meg ami az Istenè,ad meg ami a királyè..
Remélem török lesz!
Az "izraeli út" esetén már tendencia szintű a német "beleugatás" az ár-többszörözős német-címkéjükkel. Ez sajnos kiválóan szolgálja az alapvető német érdeket: "... a (végre) megszerzett Kelet-Eu-sfél-gyarmatok"tartományok" ne ugráljanak!"
A töröktől lehet kapni "rendes" gyártást is, nem csak a Reijszmetál/BlackRock-os 49%-os látszatot!!!
U.I.: A 12+ éve időszerű költői kérdés: Lehetne esetleg már "JÓL" is csinálni végre valamit "Kisebbik-Elqúrtan Rosszak-Vagyunk" melldöngetős hozzáállás helyett???
.
Talán pont ez véd meg Bennünket. Nincs érdekük szart kavarni. Add meg (+az Istennek) ami az , Istené, és add meg (+a Királynak,) ami a királyè.
Szövetségben gondolkozunk ezzel nem is lenne probléma, ha nem ismernénk a történelmet, de sajnos ismerjük! Es hiába jönnek a dumával, hogy a NATO megvéd, annyira nem vagyok olyan biztos, hogy a jelenlegi külpolitikai helyzetben nem lenne olyan ország aki beintene! Mert ugye a kollektív védelemhez minden tag egyoldalú szavazata kell!Én is úgy érzem a napi híreket olvasva, hogy "annyira(de-annyira) meg vagyunk védve!"
A töri-könyves siker-recept az ilyen helyzetekben: Van az a "csúnya" Valóság, ami sokan nem mernek/mertek tudomásul venni, pedig a hosszútávú siker alapja, a sikeres alkalmazkodással párosítva (nem a jelenlegi "látszatos" sikereké)! ...szerintem.
Vagyis tolmácsolom akocsmábólpub-ból: ... mi megadjuk(még kéretlenül is), "ami jár", és kapjuk a lóf@szt!
.
Szövetségben gondolkozunk ezzel nem is lenne probléma, ha nem ismernénk a történelmet, de sajnos ismerjük! Es hiába jönnek a dumával, hogy a NATO megvéd, annyira nem vagyok olyan biztos, hogy a jelenlegi külpolitikai helyzetben nem lenne olyan ország aki beintene! Mert ugye a kollektív védelemhez minden tag egyoldalú szavazata kell!
Végül is csak 40 milliárd dollár hitelt vettek fel hozzá eddig.
Mikor is lett aláírva a lengyel beszerzés? 22-ben?
Az nincs még egy éve!
Szánalmas, hogy Maroth évekkel ezelőtt azt mondta, hogy még piacot kutatnak.
Meg, hogy verik a fa** akarom mondani nyukat, hogy a Lynx gyár 3 év alatt felépült.
Kiássatok a csatabárdot?De ha megint jönnek majd a síró/széttárt-karos: "... de nehéz történelmi helyzet!"-tel, akkor megyek @Pogány -nyal lebetonozni a bunker-kijáratokat!!!
.
Ugyan már ez nekünk is menne!Végül is csak 40 milliárd dollár hitelt vettek fel hozzá eddig.
Rendszer | Kaliber | Harcirész | Max. hatótávolság | Max. rakétaszám / indító | Pontosság (CEP) | |
ACCULAR-122 | PULS | 122 mm | 20 kg | 35 km | 32 db | <10 m |
TRG-122 | MBRL | 122 mm | 13,7 kg | 30km | 24 db | <20 m |
ACCULAR-160 | PULS | 160 mm | 35 kg | 40 km | 20 db | <10 m |
Rendszer | Kaliber | Harcirész | Max. hatótávolság | Max. rakétaszám / indító | Pontosság (CEP) | |
TRG-230 | MBRL | 230 mm | 42 kg | 70 km | 12 db | <10 m |
TRG-300 | MBRL | 300 mm | 105 kg | 120 km | 4 db | <10 m |
EXTRA | PULS | 306 mm | 120 kg | 150 km | 8 db | <10 m |
KHAN | MBRL | 610 mm | 470 kg | 280 km | 1 db | <10 m |
Predator Hawk | PULS | 370 mm | 140 kg | 300 km | 4 db | <10 m |
Tehát összegezzük a PULS jobb…ergo a törököt szerezzük be.Saját szerkesztésű összevetésem szeretném bemutatni a PULS és a török MBRL kb. hasonló kategóriájú rakétáiról. Publikus gyártói adatok alapján írtam és csak a már elérhető rakétatípusokat vettem figyelembe - jövőbeni fejlesztéseket nem! Szóval nem számít, hogy mit ígérnek a jövőre nézve, mert jó pénzért bárki integrál bármit bármire!
Kezdjük!
"Rövid" hatótávú rakéták
Rendszer Kaliber Harcirész Max. hatótávolság Max. rakétaszám / indító Pontosság (CEP) ACCULAR-122 PULS 122 mm 20 kg 35 km 32 db <10 m TRG-122 MBRL 122 mm 13,7 kg 30km 24 db <20 m ACCULAR-160 PULS 160 mm 35 kg 40 km 20 db <10 m
A kisebb kaliberű irányított rakéták terén egyértelműen a PULS rendekezik jobb mutatókkal: pontosabb, nagyon harcirészű rakétákból többet vihet.
Talán ezekből kell a legtöbb: precíz counterbattery fire, álló harckocsi, harcjárművek, vezetési pontos, erődítések ellen.
(Személyeszrint a 122-eset hagynám is fenébe és csak 160-ast rendszeresíteném, ha a PULS lesz a befutó.)
Tehát 1 pont a PULS-nak, 0 MBRL-nek.
PULS- MBRL meccs: 1:0
"Közepes" hatótávú rakéták:
Rendszer Kaliber Harcirész Max. hatótávolság Max. rakétaszám / indító Pontosság (CEP) TRG-230 MBRL 230 mm 42 kg 70 km 12 db <10 m TRG-300 MBRL 300 mm 105 kg 120 km 4 db <10 m EXTRA PULS 306 mm 120 kg 150 km 8 db <10 m
A TRG-230-nak nincs megfelelője a PULS-nál. Méreteit tekintve inkább GMLRS-hez hasonló, de mind hatótávban mind harcirész mértében elmarad attól, bár egy indítóra több fér fel. Ez persze jelen összehasonlítás szempontjából nézve mindegy. (Bár lehet, hogy GMLRS is integrálva lesz egyszer a PULS-ra, de akkor ezt 230-227mm-es kategória versenyt is PULS nyerné GMLRS-szel)
A TGR-300 és az EXTRA egyértelműen összemérhető: egy kategóriát képvisel a két rakétatípus.
Ebben az összehasonlításban egyértelműen az izraeli rendszer a jobb: nagyobb hatótáv és nagyobb harcirész és kétszer annyi rakéta indítónként!
1 pont a PULS-nak, 0 MBRL-nek.
PULS- MBRL meccs: 2:0
SRBM / TBM
Rendszer Kaliber Harcirész Max. hatótávolság Max. rakétaszám / indító Pontosság (CEP) KHAN MBRL 610 mm 470 kg 280 km 1 db <10 m Predator Hawk PULS 370 mm 140 kg 300 km 4 db <10 m
Ez az első összevetés ahol nem lehet egyértelmű győztest hirdetni, mert a két rendszer "hosszú kardja" még sem teljesen ugyanaz a kategória. Hatótáv lényegében ugyanaz. A török rakéta 3x akkor harcirésszel rendelkezik, de csak egyet hordozhat és indíthat ebből.
Szerintem célszerűbb a több kisebb harci részű rakéta: nehezebb elfogni 2-4 ilyet, mint egy nagyot. Nagyon kevés célpont igényel közel féltonnás robbanófejet és lehet hogy 2-4 kisebb P.H. rakétával is elérhető ugyanaz a rombolás.
(Ha már izraeli rakéta kellene féltonnás robbanófejjel, akkor ott az LORA: 570 kg-os fejet visz 430 km-re...)
Mondjuk, hogy ez legyen döntetlen: mindkét univerzális rakétavető-típus meg nyerte a maga kategóriáját és jár 1-1 pont.
PULS- MBRL meccs: 3:1
Tehát ha a csapatok harcának támogatására keresünk univerzális rakétavetőt akkor műszaki szempontból egyértelműen a PULS a jobb választás: szinte minden rakétája egyértelműen jobb.
Néhányan a törököknél a nagy hatótávolságú (600+ km) rakétákat emelték ki, mint előnyt. Nos ezek egyelőre ezek nem részei a MBLR rendszernek és nagyon valószínű, hogy a MH követelmény rendszerében nem prioritás a több száz kilóméteres rakétcsapás. Sokkal fontosabb a 40-150 km-es sáv, ahová a hagyományos tüzérség nem ér el, de bőven van célpont. A "versenyt" szerintem az nyeri HM-nél, aki ebben a sávban tud megbízható és jó ár-érték arányú megoldást nyújtani.
Egyelőre műszaki szempontból a PULS a jobb, a törökök jobb árral illetve jobb ipari ajánlattal tudnának szerintem csak befutni.
Ez neked meg hogy jött ki?Tehát összegezzük a PULS jobb…ergo a törököt szerezzük be.
Koszonom a figyelmet
Csak próbálok úgy gondolkodni ahogy egy politikus..őket nem érdekli melyik jobb, csak is a politikai haszonszerzés..félre értés ne essék én nem drukkolok a töröknek..csak legyen már ez ügyben döntés mert már kell ilyen képesség mert sürget az időEz neked meg hogy jött ki?
Nem biztos hogy török ajánlat lenne a jobb.
Az idei évre a drónok és a preciziós csapás mérést mondták prioritásnak. Drónok megrendelésre kerültek, szerintem a preciziós csapásmérés a rakétarendszert jelenti. Szóval az lehet következő nagyobb rendelés - ha nem idén, akkor jövőre.Csak próbálok úgy gondolkodni ahogy egy politikus..őket nem érdekli melyik jobb, csak is a politikai haszonszerzés..félre értés ne essék én nem drukkolok a töröknek..csak legyen már ez ügyben döntés mert már kell ilyen képesség mert sürget az idő
Mert miert ne lenne?Nem biztos, hogy nálunk szempont a 600 km-es rakéta beszerzése...
SPICE - "Smart, Precise Impact, Cost-Effective" ... (L-39NG-re integrálva )Az idei évre a drónok és a preciziós csapás mérést mondták prioritásnak. Drónok megrendelésre kerültek, szerintem a preciziós csapásmérés a rakétarendszert jelenti. Szóval az lehet következő nagyobb rendelés - ha nem idén, akkor jövőre.
Az hagyjan, de nem jobb a PULS sem. Az egyetlen elonye, hogy csereszabatos az MLRS/MARS/HIMARS kazettakkal, de ez egyben hatranya is.Ez neked meg hogy jött ki?
Nem biztos hogy török ajánlat lenne a jobb.
Az is jöhet!SPICE - "Smart, Precise Impact, Cost-Effective" ...
Ez mi akar lenni? Miota szokas kizarolag a guided raketek szerint hasonlitani a sorozatvetoket?Saját szerkesztésű összevetésem szeretném bemutatni a PULS és a török MBRL kb. hasonló kategóriájú rakétáiról. Publikus gyártói adatok alapján írtam és csak a már elérhető rakétatípusokat vettem figyelembe - jövőbeni fejlesztéseket nem! Szóval nem számít, hogy mit ígérnek a jövőre nézve, mert jó pénzért bárki integrál bármit bármire!
Irányított rakétákat mérem össze, mert GRAD-ozni mindkettő egyformán tud.
Kezdjük!
"Rövid" hatótávú rakéták
Rendszer Kaliber Harcirész Max. hatótávolság Max. rakétaszám / indító Pontosság (CEP) ACCULAR-122 PULS 122 mm 20 kg 35 km 32 db <10 m TRG-122 MBRL 122 mm 13,7 kg 30km 24 db <20 m ACCULAR-160 PULS 160 mm 35 kg 40 km 20 db <10 m
A kisebb kaliberű irányított rakéták terén egyértelműen a PULS rendekezik jobb mutatókkal: pontosabb, nagyon harcirészű rakétákból többet vihet.
Talán ezekből kell a legtöbb: precíz counterbattery fire, álló harckocsi, harcjárművek, vezetési pontos, erődítések ellen.
(Személyeszrint a 122-eset hagynám is fenébe és csak 160-ast rendszeresíteném, ha a PULS lesz a befutó.)
Tehát 1 pont a PULS-nak, 0 MBRL-nek.
PULS- MBRL meccs: 1:0
"Közepes" hatótávú rakéták:
Rendszer Kaliber Harcirész Max. hatótávolság Max. rakétaszám / indító Pontosság (CEP) TRG-230 MBRL 230 mm 42 kg 70 km 12 db <10 m TRG-300 MBRL 300 mm 105 kg 120 km 4 db <10 m EXTRA PULS 306 mm 120 kg 150 km 8 db <10 m
A TRG-230-nak nincs megfelelője a PULS-nál. Méreteit tekintve inkább GMLRS-hez hasonló, de mind hatótávban mind harcirész mértében elmarad attól, bár egy indítóra több fér fel. Ez persze jelen összehasonlítás szempontjából nézve mindegy. (Bár lehet, hogy GMLRS is integrálva lesz egyszer a PULS-ra, de akkor ezt 230-227mm-es kategória versenyt is PULS nyerné GMLRS-szel)
A TGR-300 és az EXTRA egyértelműen összemérhető: egy kategóriát képvisel a két rakétatípus.
Ebben az összehasonlításban egyértelműen az izraeli rendszer a jobb: nagyobb hatótáv és nagyobb harcirész és kétszer annyi rakéta indítónként!
1 pont a PULS-nak, 0 MBRL-nek.
PULS- MBRL meccs: 2:0
SRBM / TBM
Rendszer Kaliber Harcirész Max. hatótávolság Max. rakétaszám / indító Pontosság (CEP) KHAN MBRL 610 mm 470 kg 280 km 1 db <10 m Predator Hawk PULS 370 mm 140 kg 300 km 4 db <10 m
Ez az első összevetés ahol nem lehet egyértelmű győztest hirdetni, mert a két rendszer "hosszú kardja" még sem teljesen ugyanaz a kategória. Hatótáv lényegében ugyanaz. A török rakéta 3x akkor harcirésszel rendelkezik, de csak egyet hordozhat és indíthat ebből.
Szerintem célszerűbb a több kisebb harci részű rakéta: nehezebb elfogni 2-4 ilyet, mint egy nagyot. Nagyon kevés célpont igényel közel féltonnás robbanófejet és lehet hogy 2-4 kisebb P.H. rakétával is elérhető ugyanaz a rombolás.
(Ha már izraeli rakéta kellene féltonnás robbanófejjel, akkor ott az LORA: 570 kg-os fejet visz 430 km-re...)
Mondjuk, hogy ez legyen döntetlen: mindkét univerzális rakétavető-típus meg nyerte a maga kategóriáját és jár 1-1 pont.
PULS- MBRL meccs: 3:1
Tehát ha a csapatok harcának támogatására keresünk univerzális rakétavetőt akkor műszaki szempontból egyértelműen a PULS a jobb választás: szinte minden rakétája egyértelműen jobb.
Néhányan a törököknél a nagy hatótávolságú (600+ km) rakétákat emelték ki, mint előnyt. Nos ezek egyelőre ezek nem részei a MBLR rendszernek és nagyon valószínű, hogy a MH követelmény rendszerében nem prioritás a több száz kilóméteres rakétcsapás. Sokkal fontosabb a 40-150 km-es sáv, ahová a hagyományos tüzérség nem ér el, de bőven van célpont. A "versenyt" szerintem az nyeri HM-nél, aki ebben a sávban tud megbízható és jó ár-érték arányú megoldást nyújtani.
Egyelőre műszaki szempontból a PULS a jobb, a törökök jobb árral illetve jobb ipari ajánlattal tudnának szerintem csak befutni.
Precíziós csapásmérésre keresünk megoldást, nem pedig tömeges katyusa tűzre. Februári HM-es forrás is 20 körüli mennyiségről beszélt a szabadeurópának. Mennyiség alapján sem éppen a tömegtűz a cél.Ez mi akar lenni? Miota szokas kizarolag a guided raketek szerint hasonlitani a sorozatvetoket?
Semmi nem utal arra, hogy mi 600 meg 1500 km-ekre akarnánk lövöldözni, szóval nem hiszem hogy ez MH-nál szempont.Kapasbol nincs itt az artillery rocketekbol egy sem, a torokoke TR/TRB-122 csaladja 40kmre visz, de legkisebb is 10km, es ezekbol olcson gyarthatna maganak az orszag dogivel.
A Khan vidaman elvisz 300km-re, csak (erthetoen) nem hajlandoak pontos szamot adni a torokok. Az hagyjan, de a Tayfunnal a torokok 600km-nel jarnak, es ugyanaz a Rocketsan gyartja az osszeset, ergo ez is resze lesz az MBRL megoldasainak.
Raadasul @Vlad mar megirta, hogy 1200-1500km a celjuk.
Ez nem kizárt hogy így van, de kevesebbet is tudnak a várhatóan a legtöbbet használt rakétáik: a 30-150 km közöttiekre gondolok, ami egy haderő tűztámogatáshoz, az ellenség logisztikájának, erejének rombolásához leginkább kell.Emellett szinte biztosan olcsobb, mint a PULS.