[HUN] Katonai drónok beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 307
14 050
113
Két nappal ezelot megjelent a dailysabahban egy cikk, amihez már nem lehet hozzáférni (torolték volna valamiért?):

Hungarian delegation to visit Turkey to test local UAVs

Már csak anyit tudok a googleból kihalászni belole, hogy:
"A Hungarian Defense Ministry delegation will pay a visit to Turkey to examine and test the country's unmanned combat aerial vehicles (UCAV) ..." :D

Ma viszont megjelent egy újjab a lengyel érdeklódésról, és ott negint csak azt nyomják, hogy Bayraktan mellet Anka is menne Európába: https://www.dailysabah.com/business...n-acquire-turkish-bayraktar-tb2-combat-drones
Még sikerult valahogy kihámoznom a tesztelt típusokat :cool::
"... Turkish-made UCAVs – Anka, Aksungur, Bayraktar TB2 and and Karayel-Su – may be among the options of the East European country, according ..."
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 603
25 031
113
Másold be simán a linket szövegként.
Képet csináltam inkább, sorban vannak:
3b58680b0655935d6af2267a32c3ea83.png
472313ed8f7d313b6d3b7a29d99a9698.png
01b6009d778067ca9b52b747978b32c6.png
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Azért akartam angolul megírni a mondatot, mert a magyar nyelvem kevés volt néhány mondathoz, de úgy gondoltam, hogy a fórumban nem beszélnek angolul, és úgy döntöttem, hogy megpróbálom, gondolom, hogy rossz volt, mert a szerkesztés gomb nem jelent meg.
Ne aggódj, többeknek kevés a magyarja néhány magyar mondathoz. :)
 
W

Wilson

Guest
Mi lenne az ellenkezőjével? A T129 fő kamerája Aselsan Aselflir 300T IAI Heronnal.

taarruz-ve-taktik-kesif-helikopteri-t129-atakin-gozu-aselflir-300t-f3c765.jpg

543acf9921e6d40c299b178ab258b8eb-1514792393.jpg
Akár,de szerintem ha török drónokat veszünk akkor az lesz az egyik fő érv a megvásárlásuk mellett,hogy a törökök tokkal-vonóval eladják nekünk az egész cuccot és így magunk tudjuk azt fejleszteni,egy amerikai vagy izraeli vásárlás esetén egy ilyen verziót én személy szerint elképzelhetetlennek tartok,ráadásul egy ilyen verzió jól beleillene a Rheinmetall elképzeléseibe is.
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 893
7 166
113
Nincs értelme megosztani a török forrásokat, ők már használják a magyar forrásokat.

Elég, ha elolvassa a cikk 2. bekezdését ezen az oldalon, nem kell tudnia a törököt.


 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 893
7 166
113
Akár,de szerintem ha török drónokat veszünk akkor az lesz az egyik fő érv a megvásárlásuk mellett,hogy a törökök tokkal-vonóval eladják nekünk az egész cuccot és így magunk tudjuk azt fejleszteni,egy amerikai vagy izraeli vásárlás esetén egy ilyen verziót én személy szerint elképzelhetetlennek tartok,ráadásul egy ilyen verzió jól beleillene a Rheinmetall elképzeléseibe is.

Ezt a példát már szándékosan hoztam, az Aselflir 300T egy olyan technológia, amely még régebbi, mint a Cats Flir, amelyet a törökök Wescam megfelelőjeként fejlesztettek ki, mégis ezt akarták megtenni, mert tudták, hogy maguknak kell megtenniük a jövő.

Ha nem akarja használni a török optikát, Izraelnek nincs logikája, ha nem a már tanúsított Wescam vagy Star Safire alkalmazást használja, a legjobb, ha a saját gyermekei által készített terméket használja.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 505
93 729
113
A Magnussal a jövőben már nem nagyon kell számolni, úgy tudom menekülnek onnan az alkalmazottak. A mérnökök biztosan. Nincs megrendelésük.
És a nigeriai bombaüzlet?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 206
113
A magnus ultrakönnyű repülőgépeket és hozzá való kompotizitot gyárt.
A Magnus kompozit alapanyagokból (Üveg-/szén-szál "szövet", +műgyanta, vagy ennek előgyártott verziója a "prepreg", és ezekből) gyárt repülőgépet, ami az Ultra-Light(UL: nemzetközi rep-szövetségnél meghatározott gép-kategória) és kevéssel e feletti (start-súlyú) repülőket jelenti, drón-szempontra átfordítva/becsülve a nemzetközi szervezet súlyelőírásaiból közelítőleg: 500-600 kg starttömegű drónok alakíthatók ki a Magnus(jelenlegi) gépeiből, kb. 200-300 kg hasznos terheléssel.

A jelenlegi típusaik inkább a nagyobb utazósebességre vannak optimalizálva, a nagyobb őrjáratozási magasság, hosszabb időtartam érdekében egy erre optimalizált szárnyra kellene cserélni a jelenlegit. Ez az olcsóbb megvalósítás, vagy egy teljesen új gép.

...vagy egy vitorlázó repgép újragyártása (pl, Góbé, ...) megerősítéssel, motorbeépítéssel, mert a vitorlázók 12-15(+) km magasságú repülésre (is) vannak optimalizálva.!
Ennek sajnos az a gondja, hogy az üveg-/szénszálas technológiai korszakban Magyarország már nem nagyon alkotott, nem nagyon van ilyen frissíthető típus. A hazai belterjes viszonyok között kevés esélyt látok arra az utánpótlás szempontjából nagyon jó útra, hogy az új generáció (Műegyetem) hallgatói kapnának erre lehetőséget.

Mindemellet a repülőgépet érdemes lenne vagy hazai gyártótól beszerezni, vagy az egyszerűbb karbantartás/alkatrészellátás miatt a meglévő Zlin típusokra alapozni --természetesen a hasonló kategóriájú drónokra gondolva--!