Egyébként meg tudod van a harcjármű védettsége, mint egy fontos tulajdonság. Viszont a harcjárművet nem egyféle, hanem többféle fenyegetés éri. A 2 legjellemzőbb a kumulatív (heat) fegyverek a másik meg a kinetikus penetrátorok (KE).
A jármű védelme szempontjából mindkét fenyegetés számít...
Igen, ezt úgy gondolom, hogy jól látod. Csak furcsán lett megfogalmazva, vagy csak a kérdések jöttek furcsán egymás után. Igazából mind a két kérdés/védelem fontos.
És bocsi, hogy kicsit provokatívan tettem fel én is a kérdést, csak már nehéz volt kihámoznom a végén, hogy mire szeretnél választ pontosan. És én is rángatok elő régi kérdéseket, mert átolvasva egy topicot marad bennem valami kérdés. Utána néha kiderül, hogy bár ne tettem volna, mert csak fegyverszünet van, nem nyugvópont.
Szerintem mindenki meg tudott barátkozni azzal a gondolattal, hogy a fenébe, nem az lesz, aminek drukkoltam. Szerintem is a Puma oldala sokkal jobban van kialakítva páncélosharc szempontjából. És nem elégít ki minden kíváncsiságot az a válasz, hogy a Lynx később született. Felhasználhatták volna ezt a tapasztalatot az RM-nél a tervezésnél. (Amúgy úgy tudom, hogy az általunk rendelt verzió is elbír még több tonna plusz súlyt, így ha ez később kritikus hiányosságnak bizonyulna, akkor meg fogják oldani.)
Nem akarok tudós lenni Puma vs. Tüske kérdésben. Elvileg annak a dupla robbanó fejét direkt úgy alakították ki, hogy ellene az ERA ne védjen, csak az APS. Viszont ezek nem egy román-magyar találkozón fognak szerintem kiderülni leghamarabb. Már az ISIS is bevetett nagyon komoly páncéltörő eszközöket, amikkel bizonyították, hogy a passzív védelem immár nem elég még a tankok esetében sem.
Ide a rozsdás bökőt, hogy egyes arab olajmágnások kezei közül ki fognak potyogni olyan rakéták is, ha elkészülnek, amivel a mostani aktív rendszereinket teszik próbára az orosz fejlesztések.
Nem szívesen mondom, de hamarosan kiderülhet a Híradókból, hogy mennyire képes állni egyik vagy másik verzió a sarat. (És ez nagyon erős verseny a két típus között, hiszen Németország mindent meg fog tenni saját katonái biztonságáért. Így az RM is azért fog lobbizni és emellett kutatásokat is végezni, hogy mind a Lynx ne maradjon alul a nulla áldozat versenyben, mind a saját elhárító rendszereit ne érje presztízs hátrány. És a minta állam mi leszünk.)