Az en mondanivalom annyi volt, hogy a Lynx 30-35t korul van alapkiepitesben, ezt tobbszor is kommunikaltak, ami eleg logikusan a nemetek altal rendszeresitett Atlashoz volt tervezve, ahogyan peldaul a szinten altaluk is gyartott Boxer.
Én pedig leírtam, hogy a Bundeswehr sose tervezte eddig sem, és ezután sem tervezi a Lynx rendszeresítését, se a KF 31, se a KF 41 változatét.
Jó régen eldőlt, hogy a Puma-t rendszeresítik. Szóval especiel ez aligha nyom latba bármit is a németeknél.
Szóval a Rheinmetal-nak az német A400M kompatibilitás túl sok téren nem tényező.
A Boxer-t nem a Rheinmetall gyártja, hanem a ARTEC GmbH, ami RM és KMW leányvállalat. Szóval ugyanannyira gyártják ők, mint a Puma-t - amelyek szintén a KMW-vel közös leányvállalat terméke (azt Projekt System Management GmbH-nak hívják).
A Lynx az első modern, tisztán Rheinmetall tervezésű és építésű harcjármű ilyen téren.
BTW kiváncsi lennék, hogy hol említette az RM az A400M-hoz való tervezést, mert én sose találkoztam ezzel. Volt a KF 31, ami a 40 tonna alatti tömegtartományra volt tervezve (ez amúgy inkább illene az A400M-hez) és a KF 41, ami inkább az 50 tonnás tartományra készült. Utóbbi esetén végképpen aligha volt korlátozó tényező az A400M teherbírása.
A Lynx eredetileg az Ausztrál, illetve a Közép-Európai tenderek, várható igényekhez lett igazítva, aztán bekerült az US ARMY látókörébe is.
Az érintett országok közül pontosan nulla rendszeresítette az A400M-et.
Es? Ez most megint mennyiben erv? Vagy csak nekem panaszkodsz a kormany taktikaja miatt?
Az az erzesem, hogy te a frusztralt vagy a dolgok titkossaga miatt avagy a Lynx miatt, nem tudom...
Az érzésem az, hogy valami miatt nem gondolkodsz logikusan, csak kötözködsz értelmetlenül.
Nekem az a problémám, hogy a hazai fegyverbeszerzések részleteiről csak akkor értesülünk, ha az valamiért az eladó országban az átláthatóság miatt nyilvánosságra került. Így kaptunk pontos(abb) képet például a Gripenekhez vásárolt konténerekről és fegyverzetről és a NASAMS beszerzés részleteiről.
Az átláthatóság fontossága pedig aligha kérdőjeles bármilyen beszerzésénél is. Akár katonai, akár civil beszerzésről beszélünk. A korrupció elkerülése végett.
Szóval mennyiben érv? Annyiban, hogy ha a kis hazám modern fegyvereket szerez be, az amúgy örvendetes és üdvözölendő. De azért igényt tartanák arra, mint Magyar állampolgár, hogy a szerződés(ek) részleteit ne hétpecsétes titokként kezeljék.
Mert az, hogy mondjuk pontosan milyen felépítésű a Lynx páncélzata vagy milyen módon oldják meg az adatkapcsolatot (C4I) a harcjárművek között, az teljesen érthető, hogy titkosított információ. A Honvédség harcképességét biztosító eszközként ez amúgy is törvényi szabályozás alá esik, ha jól rémlik.
De az, hogy mennyi pénzből, milyen feltételek mellett hány darab kerül beszerzésre közpénzből, az maximum politikai okokból lehet titkosított.
Szerintem.