ad2) álljunk meg egy kapavágásra...a német minisztériumi export engedélyből egyértelmű volt, hogy az 1,4 mrd EUR az csak a nehéztechnika ára...
A német exportengedélyből semmi nem derült ki.
ad1) elvileg a közbeszerzési törvény szerint az X millió forint feletti közbeszerzésekre nyilvános tendereztetés szükséges...
...kivéve, ha azt nemzetbiztonsági érdekből nem titkosítják. Ne csináljunk ebből belpolbűnözést, de attól, hogy számunkra nem nyilvános a dolog, még bármelyik honvedelmi bizottsági tag megtekintheti a megkötött szerződéseket. Kormányváltás idején azonnal borulna a bili, ha az akkori többség feloldja a titkosítast.
De mondok mást: Mivel a tárgyalások tulajdonképpen Maróth kezében öszpontosulnak, nem lehet intézményesített korrupcióról beszélni. Egyrészt, vagy a kenőpénzét leboltolja minden lehetséges jelölttel, mert csak úgy lenne biztos, hogy meg is kapja, mivel nem ő dönt a végső beszerzésekről. Másrészt, annyi minden beszerzése folyik párhuzamosan, hogy ha minden jelöltet lehúzna, akkor halmazati büntetésben annyit ülne, mint Monte Christo.
ad3) igen a ceasar egy kompromisszum...ahogy a pzh is...ott a hír a csehek 200m EUR-ért vettek 52 darabot....szerintem te is pontosan tudod, hogy 24 pzh alsó hangon kerül ennyibe...szóval arra válaszolj, hogy szerinted minek nagyobb a harcértéke? 24 pzh-nak vagy 52 ceasar-nak? de valszeg úgy is kijött volna a matek, hogy mondjuk 32 ceasar+16 GLSDB...
Ezt a részét már más is megválaszolta neked. Én arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy a GLSDB az egy "lőszer".
Ahhoz meg kellenek indítók is!
nem. A 200m EUR nekünk is 200m EUR lenne. A Nexter ennyiért szállítja le nekik a terméket. az egy más kérdés, hogy a Tatra alváz miatt ebből a 200m EUR-ból valamennyi ott marad náluk
Nem. A Nexter tulajdonképpen csak a löveget, és töltőmechanizmust adja. Magát a végszerelést a Tatra oldja meg. Ez nem csak azt jelenti, hogy a Cseh Államnak a zsebében marad pénz, de azt is, hogy a support nagy részét a Tatra fogja adni. Ezt persze a Nexternek ki sem kellett fizetni. Ugye azt elmondhatjuk, hogy a hordozó teherautó több supportot igényel, mint maga a löveg.
De a Caesar még - igazság szerint - a Zuzana-val sem biztosan összehasonlítható 1 az 1ben, nemhogy a láncos, páncélozott, nagy tűzgyorsaságú, nagy lőtávolságú PZH 2000-essel.