[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 455
84 433
113
Lehet buta kérdés, ha igen elnézést érte szimplán érdekelne, a benne található PERI optikáról vagy tűzvezető rendszerekről bármi elektronikáról van e valahol infó?? Csak érdekesség képpen! Előre is köszi....

Az a neve,hogy PERI R17 A3,ha igy keresgélsz talalni fogsz róla okosságot.

• Tetszik
Reactions: Venom85

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 350
96 752
113
Találtam egy érdekes podcastet. Nem hallgattam meg, de a negyedik perctől a magyar Hiuz beszerzésről lesz szó.
Ha vkinek van ideje... És érdekes amit hall, megoszthatja.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Ez az ágyú rokoni kapcsolatban van a Lynx vagy Puma ágyújával?

Mind a kettőt a RM forgalmazza, de z egyik légvedelmi ágyú, nagy tűzgyorsasággal, időzített repeszhatású lőszerrel (és ha jól tudom, revolvertöltéssel).
Az RM a svájci Oerlikon felvásarlasával jutott hozzá.
A IFV-k ágyúja viszontcsak 200 lövést tud percenként, de vegyesen is megy neki a APFSDS lőszerrel is. Ez meg a Mauser fejlesztése volt, amit szintén felvásárolt a RM.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 959
113
Ez az ágyú rokoni kapcsolatban van a Lynx vagy Puma ágyújával?

Mind a kettőt a RM forgalmazza, de z egyik légvedelmi ágyú, nagy tűzgyorsasággal, időzített repeszhatású lőszerrel (és ha jól tudom, revolvertöltéssel).
Az RM a svájci Oerlikon felvásarlasával jutott hozzá.
A IFV-k ágyúja viszontcsak 200 lövést tud percenként, de vegyesen is megy neki a APFSDS lőszerrel is. Ez meg a Mauser fejlesztése volt, amit szintén felvásárolt a RM.

Igen, az IFV -k gpá. ját elsőkörben különvenném. Itt a leggyakoribb a 30 mm-es megoldások, de persze van 35 mm-es is. Általában valóban nem emelik a csövüket 45° fölé és 200 RPM -nél sem tudnak többet.

Ez a Rheinmetall Oerlikon 35 mm-es gpá elsősorban rövix távú légvédelemre jó (de itt már lehet haditengerészeti, objektumvédelmi vagy akár csöves csapatlégvédelmi szerepkörre is). Mondjuk durva cucc - akár 1000 RPM és csövét -15° és +85° között tudja emelgetni. Persze földi célra is oda tud suhintani, ha muszáj ... :)

Fontos, hogy rendszerben gondolkozzunk akkor is, ha csa a gépágyút látjuk éppen. Pl. radarok, egyéb érzékelők, szoftver, egyéb komponensek. Pl. lehetnek jammer-ek vagy éppen egy aránylag új cucc a HEL lézeres effektorral is kiegészethető a rendszer (nem maga a gpá.).

Skyshield_AA.jpg

Szárazföldi rendszere a Skyshield. Ugyanakkor rakták Boxer 8x8 -ra is - így semmi sem kizárható ... :) Ugyanakkor pont Lynx - re még nem volt szó róla talán, de az is igaz, hogy maga a Lynx platform is aránylag friss ...

Skyranger_Mobile_Flugabwehr_content_small.jpg

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 550
18 885
113
te miből gondolod, hogy a 2 infó ellent mond egymásnak? A német minisztériumi anyag szerint a teljes jóváhagyott package 1,78 mrd EUR volt. Ebből 1,4 az A006 kategória. ...attól, hogy a lőszert a német minisztérium az A0003 a harceszközt meg az A0006 soron tartja nyilván az export engedélyben, attól az még lehet ugyanannak a szerződésnek tartalma...azt egy szóval nem mondtam, hogy az 1,78 mrd EUR sem tartalmazza a lőszert...

Akkor ismét: a dánok kevesebb mint 3 éve vettek 15 darab ceasart ugyanezzel a tatra alvázzal szőröstül/bőröstül 2,66 mEUR/darab áron (40mEUR/15 darab)
de a cseheknek nyilván nem jön ki 3,85 mEUR/darab áron a saját alvázra szerelt Ceasar...szerintem te akarsz itt nullinger infó alapján nem tudom milyen nyakatekert módon megmagyarázni egy igencsak hihetetlennek tűnő állítást
Honnan veszitek, hogy vettünk lőszert?

K

kamm

Guest
Szoval az ausztraloknal sincs sok minden készen, de úgy tűnik, a RM viszont tényleg komolyan gondolja a tech transzfert - amit a mi szerzodesunk kapcsan is kiemeltek a cseh cikkben, hogy ez a RM egyik nagy előnye a többivel szemben:

Defence Connect: Rheinmetall partnership with Weld Australia to develop skilled welding workforce.
https://www.defenceconnect.com.au/l...ustralia-to-develop-skilled-welding-workforce

Ennek alapján simán el tudom képzelni, hogy ha lesz rendes fizu, akkor lesz erre tanítható ember nálunk is...