Nagyon jó ötlet!
Volt ennek az ötletnek egy (nem-)kicsit "túlméretes" HTKA-változata: a 82 mm-es Vasziljok "gépágyú"(120 lövés/perc)/aknavető, aminek az előnyeit és a benne rejlő lehetőséget mantrázzuk már pár éve kb., páran (@fip7 , @Pogány , @Szittya , Én + bocs akit kihagytam...), , hátha vmelyik illetékes meghallja végre az "ellopandó" ötletet, és (lehetőleg végre német közreműködés/ársokszorozás nélkül) "megtalálnák" az itthon is gyártott sokoldalú eszköz licensz-jogait!!! +
Olcsó/(nagyon-)jó, ajándék-ingyen licenszes(is lehetne ), Kb. a megboldogult Szun-Ce álmodott ilyen fegyverről!
.
Természetesen én is gondoltam rá, de van vele pár baj... Az egyik, hogy lehet, hogy olcsónak tűnik, de a megfelelő mennyiségű lőszerrel való ellátása már drága (a 82 mm-es akna már akkora, hogy drága egy 30/40/50 mm-eshez képest). Emellett időnyelő, magunkat ismerve, mire megoldjuk a pontosságának problémáit, az automata lőszeradagolást, hogy el legyen választva a küzdőtér az aknáktól, a füstelszívást (zárt térben igencsak füstös lenne...), lesz vagy egy évtized. A hozzá tartozó páncéltörő lőszer elégtelen. Az aknavető gyártása amúgy sem lenne megoldott, hiszen gondolom a gyártósorának állagmegőrzése senkinek az érdekében nem állt, de a módosításokkal amúgy is át kéne alakítani. Ja, és hiába tesz rá a RM az árakra, amennyiben meg akarjuk tartani a gyártósorunkat, akármit is gyártunk, azt el kell tudnunk adni. Sajnos nekünk nyugaton (még) nincs nevünk, azt a RM-tól kell kölcsönöznünk. Vagyis nem kell, de azért kézenfekvő...