Ezen topikban az alábbi két hsz -emben részletesebben tárgyaltam a cseh tenderre gyakorolt hatását ezen magyar új összeszerelő üzemnek illetve a magyar rendszeresítésnek:
https://forum.htka.hu/threads/hun-lynx-kf41.1778/page-1#post-728530
https://forum.htka.hu/threads/hun-lynx-kf41.1778/page-2#post-728630
Namost én tartom azt, hogy ezzel bődületes mértékben javultak a Lynx esélyei a cseh tenderen. Most csak kivonatosan:
- a csehek miért nem vennének magar gyárból Lynx -et? Vegyük észre, hogy az RM nem véletlenül motorozott pont nálunk ennyire. Gyakorlatilag az egyetlen reláció (magyar-cseh) a V4 -en belül, ahol mostanában sikeres hadiipari együttműködés van a
gyakorlatban (CZ Bren, Aero Vodochody), ahol deklaráció is van ennek bővítésére. Azaz, ezzel a mi kapcsolati tőkénkre is épít az RM ...
-
a cseh tenderen ezzel meglesz a másik EU/NATO rendszeresítő ország (ez is feltétel volt). Ráadásul hasonló méretű, a környékről és még V4 -es is. Az RM is már jó régóta motorozott a cseh cégeknél a beszállítás ügyében.
Biztos vagyok benne, hogy meglesz a legalább 40% cseh beszállító rész - sőt ezzel is terveznek jelenleg (persze, ha az Ascod nyer, akkor azt meg fokozatosan leépítik akár német alkatrészgyártásra vagy akár tech transzferrel nekünk).
- namost a
cseheknek az összeszerelési üzem befektetési költségeivel sem kell foglalkozni immáron. Amennyiben meg szeretnének mégis beszállni, akkor az RM és valószínűleg mi sem fogunk keresztbefeküdni ennek. Azzal, hogy nálunk: mi fektetünk be az összeszerelési üzembe (lesz majd "ingyen telek", meg infrastruktúra stb.), 9% -os adó (szerintem itt is lesz adókedvezmény és/vagy munkavállalói támogatás), meg magyar bérek illetve költségszint. Ezzel igazából egy német gyártósor - de még egy cseh sem tud versenyezni (különösen, ha eddig csak saját magukkal - meg esetleg a katari mennyiséggel számolhattak a megtérülésnél). Még egyszer - ez "csak" összeszerelő üzem lesz egyelőre. Ez azért az árakat is átrajzolja rendesen ...
- továbbá amennyire jól tudom
a cseh katonáknak tetszett a Lynx. Mármint jobban mint a többi lehetséges jelölt ...
Én kvázi azon csodálkoznék, ha az Ascod (a CV-90 -et talán már kivehetjük a képletből) labdába rúgna egyáltalán. Odaát már
akkora "Nokiás dobozt" (bár mivel svédekről van szó stílusosabb lett volna "Ericcson -os doboz" -t írni - úgy sincs egyik sem már a consumer mobiltelefóniában ...) kellene letenni a csehek asztalára, hogy ne így legyen, ami már kvázi a "nem éri meg" kategória.
Szerintem csak a Wiki -n olvasták 'kamm' eredetileg a "románoknak szánt" ilyen téren végzett találgatását ...