Annyival azért még kiegészíteném, hogy egy modern C4ISR rendszer brutálisan meg tudja növelni a hatékonyságát még az ilyen egyszerű dolgoknak is, mint az IFV.
Ha a fenti CV90 mark4 videót is megnézed (7:00 után), ott látható, hogy egy összevont harctérmanager rendszer olyan célokat is meg tud jeleníteni, amik a "horizonton túl" vannak. Amennyiben mondjuk van az egység közelében egy Giraffe 4A radar, ami kapcsolódik a légvédelmi rendszeren keresztül ehhez a taktikai rendszerhez, akkor úgy kaphatnak céladatokat az IFV tornyai, hogy nekik nem is kell látniuk a célt (a videóban szárazföldi célokkal magyarázza el, amelyek adatait UAV-ról kapják).
És ezért érzem komolyabb előnynek egy távirányított toronynak a meglétét, mert azzal szerintem automata módba kapcsolva, - amennyiben lenne ilyen - mintegy Phalanx CIWS (persze nem saját radarral) simán leküzdhető egy gyorsabban mozgó célt is. Nekem az lenne a tippem, hogy a Puma ezt már tudja, vagy nagyon közel áll ehhez. Arról nem is beszélve, hogy az emberes tornyot nem lehet olyan sebességgel forgatni, mint a távirányítottat.
És hogy miből kombináltam ki mindezt?
link legalsó hír (az EADS ma már Airbus)
+
+
Airbus Samoc: ugyebár
ezt vettük mi is meg
Fortion® SAMOC® key features:
- Supports the total military workflow from planning, decision, mission execution, monitoring and analysis, incl.training
- Optimisation of a weapon mix from VSHORAD to Ballistic Missile Defence
- High configurable to connect and operate with all kind of today’s and future weapon systems and sensors
- Reach back, shared operations between forward and rear C2 element
- Interoperability in Joint and Combined environment via Tactical DataLinks and Military Message Handling