na most picit komolyabban a dologról.Nah, találtam 2 érdekes cikket.
A románok már egyszer megvették ezt az Iron Dome rendszert, de aztán visszamondták.
Érdekes a szitu, de nekem úgy tűnik a Patriot miatt nem lehetett a román légvédelmi rendszerbe integrálni. Izrael és az USA közt egy forráskódon (jajj ez mindig jó téma ) ment a vita.
Ebből a sztoriból is látszik, kik vezénylik a román fegyverkezést, mennyire önállóak.
Most márciusban mondták vissza. Mi meg állítólag rekordgyorsasággal kötöttük a szerződést. Miért érdekes ez?? Hát valszeg az izraeliek komolyan számoltak a román ipari beruházással, gyártással és hirtelen kellett nekik egy B terv.
Az amerikai ellenállás, ami kilőtte a román vételt, érthetőbbé teszi az RM Canada, mint NATO tagállam cége, szerepét a sztoriban. Ezt igy nem lehet vétózni.
Itt a két cikk. A vásárlás bejelentése 2018-ban. Ha jól értem náluk a biznisz nem csak a radarokra korlátozódott.
https://balkaninsight.com/2018/05/18/romania-first-country-to-buy-iron-dome-from-israel-05-18-2018/
És az idei visszamondás.
Itt már az volt a tanulság, hogy nem is kellett, mert xar. Durci Undimalac román módra.
https://www.rumaniamilitary.ro/iron-dome-adio-si-un-praz-verde
Azt lenne jó feltúrni, milyen ipari együttműködés lett volna a bizniszben, akkor szerintem a magyar részvételhez közelebb jutunk. Sajnos a mordori nem tartozik az alapfunkcióim közé és fejlesztés alatt sem áll. De a Google jó barát fordítsátok úgy a cikkeket, nem akartam a két teljes cikket magyarul belinkelni.
Egy kicsit az az érzésem Maróthnak nincs is olyan nehéz dolga. Csak figyelni a térség visszamondott, időben eltöketlenkedett beszerzéseit és lecsapni rá. Lásd Lynx és talán ez is. A Ceaserról mi a véleményetek???
1.) semmi de semmi meglepő nincs abban szerintem hogy a románok kihátráltak vagy inkább kihúzták őket a zsidó cuccból, Sam bácsi akkor már javában tolta a Patriotot
2.) a cikket olvasva (pontosabban google fordítóban átraktam angolra , amúgy meglepően jól fordít angolra kb bármilyen szöveget szóval ajánlom az angolul beszélőknek hogy inkább angolra használják a gúglit) nekem több dolog is szemet szúrt, az első az ára, 373 millió USD egy osztályért (2 batteries) szerintem nem rossz ár, a második azaz hogy ahogy Silvio is írta a cikkben már "nem is kell mert xar" picit visszafogott volt, egészen elképesztő milyen helyzetekkel példálózik az író, szó szerint úgy lehetne fordítani hogy " Talán ha egyszer úgy gondoljuk hogy belépünk Bessarábiába és konfliktusba kerülünk akkor teljesen felesleges ez a rendszer mert amúgy sem repülők ellen van" szóval mondjuk úgy hogy elég vad elképzeléseik vannak a felhasználást illetőleg és az utolsó pedig az hogy kb a cikk elején írja szinte megkönnyebbülve hogy kb " hála égnek a tárgyalások megszakadtak" , mintha a zsidók tolták volna nagyon nagyon ezt a vásárlást amit meg nem nagyon tudok elhinni