Az a helyzet hogy itt "nyugaton" nem nagyon van kínálat infrás MANPADS-ből: Stinger az "egyeduralkodó", de szerintem azt most évekig nem lehet venni, mert le van foglalva a gyártó sor az ukrajnának átadott készletek pótlásával és amúgy sem szeret a kormányunk amcsi cuccokat venni. Amúgy 2026-re ígérte a Raytheaon a Stinger váltótípusát, szóval rövidesen lesz jobb.
Ezen kívül a Piorun van még aztán szerintem ennyi a klasszikus vállról indítható kategória. Type 91 Kai meg japán, ergó nem exportálható: Japánban tiltott/erősen korlátozott a fegyver export ezért sem találkozol japán fegyverekkel sehol, pedig a világ harmadik-negyedik gazdasági hatalmaként tudnának bőven export képes fegyvereket gyártani.
Próbáltam
itt utána nézni ennek a japán exporttilalomnak és számomra nem egyértelmű a dolog, de nekem úgy tűnik, hogy bizonyos fegyverfajtákra vonatkozik, más fegyverfajták meg talán egyedi elbírálás alá esnek. Szóval meg kell kérdezni a japókat az illetékeseknek, ha valóban az elérhető valószínűleg legfejlettebb MANPADS-t akarják, aztán legfeljebb azt mondják a japók, hogy nem adják. Egy próbát simán megér.
Ugyanott írtam, hogy szerintem a Stinger váltótípusát legkorábban úgy 2029-ben kaphatnánk meg. Szóval, ha addig tudunk várni, akkor jó lehet az is. Bár még akár el is húzódhat, ha valamit elcsesznek a fejlesztésnél (ami simán előfordulhat) és akkor még később jöhet. Persze addig is lehet valami olcsóbb 3. generációsból, akár Piorunból is beszerezni egy kisebb mennyiséget.
Viszont most találtam, van a törököknek is egy új fejlesztése, a PorSav, ez érdekesnek néz ki, elvileg ez is már képalkotós infrával van szerelve.
Dr. İsmail Demir, chairman of the Defense Industry Presidency (SSB), announced on 8 May that the deliveries are close in the PorSav ProjectThe Portable Air Defense Missile System Project (PorSav) that is carried out in cooperation with ASELSAN and Roketsan
www.armyrecognition.com
És mivel mostanában amúgy is nagy cimbik vagyunk velük, hát akár ez is jó lehetne. Persze alapos itthoni tesztelés után, mert azért nekem még mindig vannak fenntartásaim a török termékekkel.
Akkor vannak még a "nehezen hordozható" MANPADS rendszerek
Mistral - ez legalább egy két emberes rendszer: egyik viszi a rakétát, másik az állványt. Ennek a rakétája legalább már rendszerben van.
Starstreak - ez is egy ormótlan dög és rávezetést/célkövetést igényel (SACLOS)
RBS 70 - ez is hordozható lábon elvileg, csak épp indítóval együtt vagy 87 kiló!
Mivel már van Mistralunk, ezért nyilván más hasonlóan állványos, ráadásul a Mistral 3-nál rosszabb képességű rendszerekben felesleges is gondolkodni.
Nem tudom kell-e nekünk infra-rakéta a NASAMS-hez. Azon kívül, hogy olcsóbb mint az AMRAAM más előnyét nem látom.
Amúgy NASAMS Sidwinder-X lett integrálva, a régebbi AIM-9 rakétákkal talán nem is működne.
Én sem tudom, de úgy vélem, nem nagyon. Kettős (aktív radar+képalkotó infra, mint a Stunner, meg amilyen talán az AIM-260 lesz) érzékelővel szerelt rakéta jó lenne majd, pl. a jövőbeni román F-35-ösök ellen.
Viszont egy időjáráskorlátos és elég kicsi hatótávolságú infrás rakétára kár a helyet pazarolni az indítókonténerben. De ha mégis akarnak infrás rakétát is a fejesek, akkor már legalább IRIS-T szintű legyen, annál gyengébb képességűt belepakolni végképp hülyeség lenne. Szerintem.