A topic címe, gondolatok a légiharcászatról. Bocsánat. Én például nem hazánk lehetséges légvédelméről írtam. A NASAM rendszert favorizáló Molninak jeleztem, hogy mint minden más rendszernek itt is van sebezhető pont, ez pedig az alacsony érzékelhetőségű repülőgépek elleni védelem, mert az akítv rakétái nem látják a célt, Másik probléma amit írtatok igen a nagy magasagában repülő felderítő repülőgépek elleni védelem, illetve én a robotrepülőgépek elleni fenyegetést is annak tekintem. Azt, hogy Molnár Balázs vagy akárki más, nem hisz pld. az általam leírt RCS értékeknek, sajnálom nem én találtam ki, viszont Farnoborough-ba ez jelent meg. Igen becslések, de jobb-újabb becslések nincsenek. De aki tud forrásmunkát szívesn látom, konkrét értékekkel.
Ami magyar légvédelmet illeti. Teljesen igaza van annak a topictársnak, hogy a légvédelem, nem egy rakétarendszer, lokátorokkal, hanem egy komplex rendszer lérak, és lokátorrendszerekkel, vadászreülőnek használt harcászati repülőgépekkel. Csapatlégvédelemmel, és talán még pont és objektumvédemi rendszerekkel együtt.
Egyébként aki román fenyegetésről ir... Nos Romániában és Lengyelországban található közép-kelet európa lét legpontensebb lérak komplexuma, amelyet amerikai tengrészek üzemeltetnek. Mégpedig két "szárazföldi" hajó AEGIS rendsze, amely ABM képességgel rendelkezik, dedikáltan, de senki sem lát az függőleges indítókba, igy az amcsi illetékesen kivül senki nem tudjam hogy vannak e lérak-ok és stratégiai robotrepülőgépek is az egyébként univerzális inditócsövekben.
Én Magyarország részére, a költséghatékonyság érdekében, a MISTRAL programot folytatnám a kis hatótávolságú lérak rendszerek esetében, amelyet, csapatlégvédelemre is használunk. Az olcsó lengyel GROM MANPADS-ból vennék egy bizonyos mennyiséget, hogy ismét legyen egy MISTRAL-nal mobilabb és már most is a csapatokhoz rendelt lérak komplexumunk. Akár ezeket teleípteném lérak raj és szakasz szinten pld. Kecskemétre, Szolnokra, Paksra stb.
Nagyobb hatótávolságú komplexumok esetében, sem a NASAM-ra voksolnék, mivel a hálózatos előnyei mellett a hátránya, hogy nem europai rendszer, tehát ismét ott az a fránya, és az amcsik engedik-e bevetését szindroma. Az, hogy Molni szerint AMRAAM helyett METEOR-t is használhatunk vele... Nos én nem olvastam METEOR-os NASAM-ról. Igen van még egy csomó lérak rendszer amit leírtatok, az biztos, hogy orosz relációból nem szabad lérak rendszert sem beszerezni, más szövetségi rendszer tagjai vagyunk, pótalaktrész stb. problémák lehetnek velük. Görögország, más politikai időszakban vette a Sz-300-át és gyakorlatilag Kréta védelmén kívül máshova nem is telepíthetik (sőt inkább jelenleg a NATO gyakorlatok "vörös" szereplője, mint, mi voltunk a MiG29-esekkel anno. És most a szlovákok azok. (Érdekes módon az utóbbi két évben a Bolgár Sz-300 -is, előtte nem.
Azt, hogy milyen közepes-nagy hatótávolságú rendszer lenne megfelelő nem tudom. Vannak pénzügyi, és gazdasági feltételek, és gondolatok. Nem idegen sem használt Patriot (itt is ott vannak a feltételek, hogy ha bevethetjük őket nemzeti keretben???), és ott vannak az európai fejlesztések, pld. az ASTER, (SAMT, MAMBA, MEADS, ) de több más rendszer is pld. Izraeli SPYDER stb.