Lefordítom azt ami történt:
Lehet van radar, de se a román, se a magyar, se a horvát légvédelem nem lett készenlétbe helyezve, egyik ország készültségi gépeit se emelték.
Ez éppen politika is lehet, habár itt ugye a politikusoknak előbb kellett volna tudnia mind három országban, hogy jön, mint, ahogy az amúgy automatikus gépemelés megtörténik.
De inkább arra mutat, hogy egy 60 éves robotrepülőt abból vettünk észre, hogy becsapódott...
Mert ha amúgy a griffek felszállnak, és nem kapnak tűzparancsot, na az politika egyértelműen
Biztos,hogy a radarok látták,mihelyst kiért a radarárnyékbol.A probléma nem technikai jellegű.
Jugó háború alatt voltam sorkatona,és rt-s.Mindig észleltük a legkisebb,radarárnyékből kiérő gépet is.Ki volt adva a harcászati utasitás,hogy milyen esetben KELL emelni a gépeket (oké,akkor még 3 reptéren 3 ezrednyi gép volt,volt miből emelni).Plusz az ügyeletes HAP pk-nak megvolt a jogköre,hogy a helyzetkép alapján "érzésre" döntsön.Nem várt,és nem is várhatott a politikai vezetésre.Egyszerűen arra nincs idő.Az előre lefektetett kritériumoknak megfelelően az éppen ügyeletben lévp katonai pk-nak KELL döntenie.
És szerintem itt volt a probléma.Az ügyeletes pk-nak nem volt megadva a jogkör,vagy nem vállalta a felelőséget-vagy csak simán elqrta az egészet.
Ez vagy rendszerhiba,vagy az ügyeletes pk hibája-de én azt is rendszerhibának tartom,ha egy arra alkalmatlan személy kerül felelős döntési pozicióba.(a kontraprodugtiv szervilis magyar pártállami államszervezetnek sajnos ez nagyon is jellemzője.Tehetség helyett a seggnyalás,a kamarillapolitikusi familiáris helyezkedő képesség számit....És minden hadsereg olyan,mint az azt kiállitó állam.....Mert a hadszervezet az államszervezet része).
Kizártnak tartom,hogy a radarkép alapján meg tudták volna PONTOSAN határozni,hogy konkrétan mi is halad a bemért röppályán.A mi radarjainknak nincs NTCR képessége,és az amúgy is elég korlátozottan használható.Csak valószinűsiteni lehetett,hogy mi lehet az.Az azonositáshoz emeni kellett volna gépet,hogy a pilóta konkrétan azonosithassa a PNR-t.Ez elmaradt.Innentől kezdve minden döntés,amit hozta,avagy nem hoztak,elégtelen információk alapján történt.
És ezért tudtommal senki nem lett felelőségre vonva......