Kivonták:
https://en.wikipedia.org/wiki/Buk_missile_system#Former_operators
Én sem tudok róla, hogy lett volna, de ez nem jelenti azt, hogy ne fontolnának meg egy jó ajánlatot.
Elvégre adtak át már nekünk ingyen Mi-8 helikoptereket is, nem hinném, hogy elfutnának, ha hozzájuk vágnánk pár százmillió dollárt.
Igen, a kettőn együtt, eredendően az embargóból adódóan.
A mije nagyobb?
Én nem cáfolni akarom a Patroit képességeit,hanem az ár/harcérték arány szerint értékelem többre a Buk M1 (+ modernizálva az M1-2 szintre) megoldást. 1-2 üteg PAC-3-mal nem sokra megyünk az 54 db ATACMS ellen. Többre nem lesz amúgy pénz. De ha ugyanezt az összeget elköltjük 4 osztály használt Buk M1 vásárlásra a finnektől + M1-2 upgrade-re, akkor már egy értelmes és pontens választ tudunk erre adni.
Azt nem tudom, hogy egy bomba milyen sebességgel csapódik a célba, de valahol a hangsebesség körül, vagy valamivel felette.
Az ATACMS harci feje 4M sebességgel. Ugyan csak 300 kiló robbanóanyag van benne, de a mozgási energia a sebesség négyzetével arányos, így szerintem ez is elegendő lehet.
De legyen igazad, nekünk már az is córesz, ha a transzformátorállomást kapják szét.
Szerintem lazán bevállalnák...
Nyilván egy ilyen támadáskor a meteorológiai viszonyokat is figyelembe veszik, pl. szélirány. A támadás időpontját az agresszor határozza meg.
- Néhány kilométeres CEP-pel csak egy nagyvárosnyi terület támadására volt reális esélyük. Ha jól emlékszem, a V2-k fele így is Londonon kívül csapódott be. Ez ügyben vitatkozz mondjuk az USA és Oroszo. stratégáival...
Miből gondolod, hogy a románok katonailag értelmetlen dolgokra pazarolnák a rakétáikat?