Alsó becsléssel 18 km-es HMZ-ket rajzoltam és csak négy telepített indítót és csak egy radart (kék). Mondjuk két kis osztállyal, két radarral és 6 indítóval elég komoly lefedés érhető el.
![]()
Ez a rakéta lefedettség kissé félreérthető

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Alsó becsléssel 18 km-es HMZ-ket rajzoltam és csak négy telepített indítót és csak egy radart (kék). Mondjuk két kis osztállyal, két radarral és 6 indítóval elég komoly lefedés érhető el.
![]()
A fenti lefedettséget te látod. Az ellenfélnek a problémája az, hogy semmiféle adata nincs arról, hogy a kék kör kivételével a többi hol van... Bárhol lehet.Ez a rakéta lefedettség kissé félreérthetőVagy így üzenünk az ellenségnek, ha épp a légvédelmi rendszerünk vázlatát nézi
![]()
Irigylem optimizmusodat. Jelenleg ott tartanak 30+ év szórakozás után, hogy kézből indíthat UAV-k elleni lézert próbálnak terepjáróra tenni, hogy 1-2 km távolságból szedjék le azokat. Lőtéren is elég megengedő körülmények között lőttek le balsafa gépeket.Nem hiszem, hogy még értelme lenne beruházni valamilyen radarvezérelt gépágyús rendszerbe. Mire mi oda jutunk, már elérhetőek lesznek az első lézeres rendszerek is ilyen célra.
Szárazföldeknek ezen lista alapján lenne csapatlégvédelme, csak nincs mit oltalmazni. Se IFV, se korszerű hk, se tüzérég.0. hosszútávú katonai légvédelmi terv, hogy ne ad-hoc vásárolgassunk
1. manpads
2. kettes-hármas csoportokban erősen szétszórtan telepített megerősített repülőfedezékek Kecskeméten az összes Gripennek
3. közepes légvédelem, lehetőleg NASAMS objektumvédelemre. Két üteg.
4. passzív szenzorrendszer a radarok kiegészítésére, háborús helyzetben a radarok nagyarányú pusztulása esetén részleges kiváltására
5. még NASAMS, dandáronként egy üteg, azok menetbeni oltalmazására.
6. még egy század Gripen.
7. nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer, egy üteg.
8. valamilyen PGM elleni rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer a kecskeméti bázis oltalmazására
Betonfedezék az első védelmi vonal.
Ez megérne egy külön témát. Meddig tart kikapni egy kocsi hátuljából egy mezei aknavető állványt, elszivni egy cigit, és kitolni egy valag lőszert a reptér melletti útról...Szerintem még időm is volna elcuccolni, duda és agyő...
Sosem értettem, ekkora köz-, állami-, katonai vagyont, mint pl. a vadászgép flottánk, miért nem védenek egészségesen beton/föld-fedezékekel...
Hogy ezért én a múltkor mit kaptam...Ez megérne egy külön témát. Meddig tart kikapni egy kocsi hátuljából egy mezei aknavető állványt, elszivni egy cigit, és kitolni egy valag lőszert a reptér melletti útról...Szerintem még időm is volna elcuccolni, duda és agyő...
Ez megérne egy külön témát. Meddig tart kikapni egy kocsi hátuljából egy mezei aknavető állványt, elszivni egy cigit, és kitolni egy valag lőszert a reptér melletti útról...Szerintem még időm is volna elcuccolni, duda és agyő...
Sosem értettem, ekkora köz-, állami-, katonai vagyont, mint pl. a vadászgép flottánk, miért nem védenek egészségesen beton/föld-fedezékekel...
Egy 80-100 millió dolláros vadászgéphez + 30 éves üzeméhez képest egy betonfedezés annak kb. 3%-a lehet saccra. Ez hívják fillérbaszásnak szerintem. Csak itt a következmények súlyosak. Egyetlen stadion árából kb. minden Griffnek lehetne betonfedezéke... A stadion NER kompatibilis, a betonfedezék nem.
Egy 80-100 millió dolláros vadászgéphez + 30 éves üzeméhez képest egy betonfedezés annak kb. 3%-a lehet saccra. Ez hívják fillérbaszásnak szerintem. Csak itt a következmények súlyosak. Egyetlen stadion árából kb. minden Griffnek lehetne betonfedezéke... A stadion NER kompatibilis, a betonfedezék nem.
A szavak helyett a tettek beszédesebbek...
(Mihuk helyett lehetett volna erre is költeni...)
A szavak helyett a tettek beszédesebbek...
(Mihuk helyett lehetett volna erre is költeni...)
Az egésznél töbet ér a NATO tagság.Nem hiszem, hogy még értelme lenne beruházni valamilyen radarvezérelt gépágyús rendszerbe. Mire mi oda jutunk, már elérhetőek lesznek az első lézeres rendszerek is ilyen célra. De amúgy is van egy prioritáslista, ami szerintem így néz ki:
0. hosszútávú katonai légvédelmi terv, hogy ne ad-hoc vásárolgassunk
1. manpads
2. kettes-hármas csoportokban erősen szétszórtan telepített megerősített repülőfedezékek Kecskeméten az összes Gripennek
3. közepes légvédelem, lehetőleg NASAMS objektumvédelemre. Két üteg.
4. passzív szenzorrendszer a radarok kiegészítésére, háborús helyzetben a radarok nagyarányú pusztulása esetén részleges kiváltására
5. még NASAMS, dandáronként egy üteg, azok menetbeni oltalmazására.
6. még egy század Gripen.
7. nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer, egy üteg.
8. valamilyen PGM elleni rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer a kecskeméti bázis oltalmazására.
Ki a fasz merne minket megbombázni? Oszt miért?
Azért az is tény sajnos, hogy minden háború úgy kezdődik, hogy előtte még béke van. Ez a felvetés teljesen jogos. Kéne a védett fedezék, nem csak ezért, de ezért is.Ezt békeidőben egyszerű megcsinálni de háborúban már nagyon nem.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..