Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Egy nagy különbség azért van a két elgondolás közt: az Iris T a CAMM ER el szemben totálisan leszarja hogy F22/Szu57 vagy F 15/Szu27 a célpont amire rá kell hogy lockoljon. Mivel a stealth képesség nem omnidirekcionális, és a rakéták több radartól is kaphatnak infot hálózatközpontú vezetési rendszerből, szerintem jó választás ez a jvőt tekintve.Érdekesek az MBDA Land Ceptor (CAMM/CAMM ER) és DIEHL Iris-T SLM/SLS rendszerek. Amit netről kitudtam deríteni az alapján a NASAMS-hoz hasonlóan széttelepíthetőek. Nekem legalábbis úgy tűnik. A véderő rendszerébe integrált bármely radar célra irányíthatja a rakétát.
Az érdekes, hogy az MBDA az infra ASRAAM-ból fejlesztette a rakétát, de a vezérlést aktív radarra cserélték, míg a hasonló range-el (20km CAMM, SLS; 40km CAMM ER, SLM) rendelkező DIEHL rakétánál úgy gondolták, hogy jó az infra vezérlés is. Talán ez azt jelenti, hogy tovább kell céladatot szolgáltatni a rakétának. Nem tudom ennek mi lehet a hátránya. Előnye viszont, hogy a célpont a becsapódás pillanatáig nem tudja, hogy indítottak rá, kivéve, ha rendelkezik DAS-al vagy MAWS-al.
Mindkét rendszernél, ha megvan a megfelelő integráció akkor az ellen számára meghatározhatatlan a HMZ, ha jól értem. Ez így adott pénzösszegért hatékonyabb rendszer, mint a Patriot vagy a SAMP/T, szerintem. Mit gondolnak erről a hozzáértők?
- Aktív radar - infra: nekem egyetlen problémám az infra megoldással hogy erősen időjárás függő. Ezeknek a rendszreknek dedikált feladata összekapkodni a földközeli célokat.Érdekesek az MBDA Land Ceptor (CAMM/CAMM ER) és DIEHL Iris-T SLM/SLS rendszerek. Amit netről kitudtam deríteni az alapján a NASAMS-hoz hasonlóan széttelepíthetőek. Nekem legalábbis úgy tűnik. A véderő rendszerébe integrált bármely radar célra irányíthatja a rakétát.
Az érdekes, hogy az MBDA az infra ASRAAM-ból fejlesztette a rakétát, de a vezérlést aktív radarra cserélték, míg a hasonló range-el (20km CAMM, SLS; 40km CAMM ER, SLM) rendelkező DIEHL rakétánál úgy gondolták, hogy jó az infra vezérlés is. Talán ez azt jelenti, hogy tovább kell céladatot szolgáltatni a rakétának. Nem tudom ennek mi lehet a hátránya. Előnye viszont, hogy a célpont a becsapódás pillanatáig nem tudja, hogy indítottak rá, kivéve, ha rendelkezik DAS-al vagy MAWS-al.
Mindkét rendszernél, ha megvan a megfelelő integráció akkor az ellen számára meghatározhatatlan a HMZ, ha jól értem. Ez így adott pénzösszegért hatékonyabb rendszer, mint a Patriot vagy a SAMP/T, szerintem. Mit gondolnak erről a hozzáértők?
Ez vitathatatlan. Ez a hátránya, ami mellett természetesen hülyeség lenne szó nélkül elmenni. Eddig igazad van.- Aktív radar - infra: nekem egyetlen problémám az infra megoldással hogy erősen időjárás függő. Ezeknek a rendszreknek dedikált feladata összekapkodni a földközeli célokat.
Egy passzív infra érzékelő (mégoly fejlett képalkotó legyen is az) hatósugara egy ködös, nyálas Februári délutánon - átlagos Mo.i téli időjárás - földközelben a nullához közelít.
Egy célpont CM-et vagy GPS PGM-et mindez nem érdekli...az ekkor is vígan megtalálja a célpontját.
- Aktív radar - infra: nekem egyetlen problémám az infra megoldással hogy erősen időjárás függő. Ezeknek a rendszreknek dedikált feladata összekapkodni a földközeli célokat.
Egy passzív infra érzékelő (mégoly fejlett képalkotó legyen is az) hatósugara egy ködös, nyálas Februári délutánon - átlagos Mo.i téli időjárás - földközelben a nullához közelít.
Egy célpont CM-et vagy GPS PGM-et mindez nem érdekli...az ekkor is vígan megtalálja a célpontját.
Csak a cikk alapján én nem vagyok annyira biztos benne hogy vettünk volna valamit. Inkább tűnik ez egy államközi megállapodásnak(német nagykövet is jelen volt).
Jöhet az aster mellé ez az iris-t, így ez is letudva úgy, hogy európai mind a kettő.Légvédelmi rakétának nem egy közepes 50-100 km távolságú és egy kis hatótávú rendszert akarnak venni? Esetleg SAMP-T mellé valamit? Ha már úgy is európai vonalon indultunk el?
Jöhet az aster mellé ez az iris-t, így ez is letudva úgy, hogy európai mind a kettő.
Én a mistralt valami másik platformra raknám az unimog helyett. Lehetőleg ha létezik akkor távirányított toronyra lenne szerelve.Pontosan! Legalább is számomra ez lenne a legjobb megoldás! És ugye még ott van a MISTRAL is! Ezzel már lenne egy nem rossz légvédelmünk!
A gond hogy Iris-T hez még ötlet szinten sem láttam aktív radaros változatot..Vegyesen kell alkalmazni.
Én a mistralt valami másik platformra raknám az unimog helyett. Lehetőleg ha létezik akkor távirányított toronyra lenne szerelve.
Hmmm.A gond hogy Iris-T hez még ötlet szinten sem láttam aktív radaros változatot..
Jelenleg az egyetlen Eu.i opció közép hatósugárban, vegyes alkalmazással a VL Mica.Hmmm.
Meteor rakétával/ezen alapuló eszközzel kizártnak a vegyes alkalmazást, egy EU NASAMS mintára? A rakéta lassan a jelen lesz, teljesítményben szerintem elég lehet ha az amraam is az, az gondolom nem megugorhatatlan hogy integrálják abban a vezetési rendszerbe amibe az IRIS-T n alapuló passzív rendszer van.
Jelenleg az egyetlen Eu.i opció közép hatósugárban, vegyes alkalmazással a VL Mica.
Az Iron Dome már inkább csak rövid hatósugarú...
Van nekik. MPCV néven fut. Még 1 géppityu is rá van rakva
https://www.mbda-systems.com/ground-based-air-defence/mpcv/
"The system comprises a motorized turret mounted on an armoured vehicle. The turret includes electro-optical sensors, a small calibre gun and 4 ready to fire missiles that can be operated from a firing console installed inside the vehicle. Integration of the weapon system has been tested/studied on a wide range of high-mobility armoured vehicles."
Ne kövezzetek meg de én el tudnám képzelni egy komondoron
A Meteornak én még úgy érzem lesz ebbe beleszólása.
A gyorsító fokozat ma már nem nagy truváj, technikailag a Pancír és Tunguszka is olyan, hiszen leválik, illetve a SAMP/T is az Aster-30-cal. Szóval ne ez legyen a kizáró ok.Ha nem is komondoron, de ez a másik dolog ami nagyon kéne nekem az MBDA-tól. Nem csak manpads-t lehet rá integrálni, hanem atgm-et is. Tudja még inditani az MMP-t, Stingert és a németeknek Eurospike-al ajánlották, ami számunkra érdekes lehet. Egy közös platformmal lehetne váltani az unimog/atlast meg a BRDM2-őt, csökkentve a kölcségeket és egyszerűsítve az üzemeltetést.
Meteorral az a baj, hogy torlósugár-hajtóműves, így szükség lenne egy gyorsitó fokozatra, amitől mégjobban megdrágul a rendszer és veszít a versenyképességéből. Nameg az MBDA-nak ebben a kategóriában ott van az Aster-15, VL Mica, CAMM, így simán azt mondhatják, válassz azok közül a palettáról.
Hozzáteszem, nekem azzal sem lenne bajom ha az Aster-15/30 vagy VL Mica-az amiből választanunk kéne egy IRIS-T s IR rendszer mellé.Ha nem is komondoron, de ez a másik dolog ami nagyon kéne nekem az MBDA-tól. Nem csak manpads-t lehet rá integrálni, hanem atgm-et is. Tudja még inditani az MMP-t, Stingert és a németeknek Eurospike-al ajánlották, ami számunkra érdekes lehet. Egy közös platformmal lehetne váltani az unimog/atlast meg a BRDM2-őt, csökkentve a kölcségeket és egyszerűsítve az üzemeltetést.
Meteorral az a baj, hogy torlósugár-hajtóműves, így szükség lenne egy gyorsitó fokozatra, amitől mégjobban megdrágul a rendszer és veszít a versenyképességéből. Nameg az MBDA-nak ebben a kategóriában ott van az Aster-15, VL Mica, CAMM, így simán azt mondhatják, válassz azok közül a palettáról.