[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 462
37 303
113
Azért 100 db talán erős...elég, ha mind mobil és max. 30-36 darab létesítményenként max. két-két darab is elég (se ember se pénz) korszerű de kis ktg.vetéshez optimalizált eszközparkra lenne szükség.

Amúgy meg a katonai infrastruktúrán kívüli stratégiai célpontnak számító vállalatoknál kifizettetném a cégekkel (kb. mintha magánhadsereg lenne). De ehhez ki kellene találni valami hiteles indokot és nem szabad túl sokat beszedni. havonta csak az "iparűzési" adóban extraként "stratégiai védelmi hozzájárulás" életben tartanám az extraprofit adót (ebben benne lenne vészhelyzet, pl. terror vagy katasztrófa esetén vagy közeli vagy közvetlen háború esetén a hagyományos szerveken felül(!) honvédelmi biztosítás külön saját lokális légtér-védelem fegyveres őrzés, bombakeresés, kimenekítés biztosítása, mobil egészségügyi ellátás, vegyvédelmi és higiéniai ellátás, víz és energia ellátás biztositása meg még pár ilyen hangzatos kitalált full kamu f.szság ami aztán valójában sosem történik meg. Néha persze szökőévente egyszer ki kellene menni bohóckodni meg családi napon a vállalatoknál bemutatózni, toborzózni, drónozni, drónt leszedni, gidránt mutogatni. Érintené a nagyvárosok iparzónáit meg ott van még a Paks, Borsodchem kazincbarcelóna, MOL Százhalombatta, acélmű Dunaújváros, Liszt Ferenc reptér Bpesten az RM pedig zegen és egyéb erőművek és a nitrogénművek stb. Az államnak, ha érintett nem kellenne fizetnie önmagának, de a többi szolgáltató részvenyesnek tulajdonosnak partnernek meg igen igaz direkt finoman "csak" párszázezret havonta de az a havi 100-150 millió is már valami a honvédségnek.
Egyáltalán nem túlzás hogy kell ezekből 80-100 darab, sőt ez inkább minimum mennyiség.

Egy létesítmény köré legalább kell 3-4 darab hogy körkörös védelme legyen. Paksi atomerőmű kb 3-4 km oldalhosszúságú háromszögben helyezhető el, vagyis legalább 3 Skyrangert kellene odaparkolni. Mindegyik egy 3 km sugarú kört tud védeni szóval elég nagy lenne így az átfedés.
Egyébként minden egyes ELTA és NASAMS radar mellé is kell legalább egy, hogy ne drónozzák vagy rakétázzák szét őket és megmaradjon a légvédelmünk. Katonai szempontból fontos repterekhez kell vagy 3-4 darab: Pápa, Kecsó, Szolnok, Ferihegy - ez kapásból 12-16 légvédelmi jármű.

Szóval a 80-100 Skyranger még kevés is! Lehet, hogy bele kerül majd vagy 0,8-1 mrd EUR-ba, de légvédelem top-prioritás kellene legyen az ukrajnai tapasztalatok szerint. Be kell ütemezni, hogy minden évben vesznek 15-20 darabot zalai gyártással, amíg nem lesz egy komoly flotta belőlük, ami elég ahhoz hogy "égve maradjon a villany" és ne nullázhassák le a honvédelmi képességünket pár hét alatt levegőből drónokkal és CM-ekkel. Össze kell számolni hány ilyen fontos létesítmény van és mindegyikre kell számolni legalább 3 Skyrangert olcsó kerekes alvázon.

Ami az ember illeti: ezek 2-3 fővel elműködnek, sőt: az egész lehet RC is, hogy egyetlen központból vezérlik őket mint a Skynex lövegeit. Nehogy ne legyen MH-nál 400-500 fő (kb. egy zászlóalj) VSHORAD-ra megfelelő fizúért! Ide is meg kell hirdetni egy kiemelt béres toborzó kampányt. Akár lacsonyabb fizikai követlménekkel: ülni képernyő előtt és légvédelmet irányítani 40-45 éves ember is tud, aki nem feltétlen futja le időre a távot. Inkább esze legyen hozzá, mint fizikai ereje.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 613
32 140
113
Elvileg a franciák fel is ajánlották nekünk.
Fel.Meg az Avengert is.Meg a CB90 is.Stb.
Közhiedelemmel ellentétben a Stinger is fel volt ajánlva nekünk,és volt is tervben a vétele.Modernizált Rafael tornyos BMP Stinger rakétákkal volt kiálitva C+D-n.
És szerintem továbbra is szükség lenne valódi MANPADra is.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 340
7 712
113
Fel.Meg az Avengert is.Meg a CB90 is.Stb.
Közhiedelemmel ellentétben a Stinger is fel volt ajánlva nekünk,és volt is tervben a vétele.Modernizált Rafael tornyos BMP Stinger rakétákkal volt kiálitva C+D-n.
És szerintem továbbra is szükség lenne valódi MANPADra is.
Elvileg az uj programban amit meg maroti leadott és el is fogadtak kiemelt helyen van a manpads :oops:
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 613
32 140
113
Úgy általában hiányolom a mostani repertoárból az olcsó, kisebb teljesítményű és védelmű alapplatformokat kb mindenhonnan, mint anno a VAB volt nyugaton, meg az M113, MTLB kategóriát láncosban.
Pontosan ez lenne a Mbombe 4/6 család.PSZH és PSZJ,eszközhordozó.
Mert bizony nem csak IFV-kből áll az élet.Sőt,egy jó PSZH képes pótolni a GYHJ-t,mig forditva már konstrukciósan se biztos,de ára miatt semmiképpen sem,egy csóró seregnél.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 613
32 140
113
Szóval a 80-100 Skyranger még kevés is!
Van élet az RM-n kibűl is
DesertSpider57.jpg

O2.jpg

Plusz rétegezni is kell a rendszert
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 462
37 303
113
Van élet az RM-n kibűl is
DesertSpider57.jpg

O2.jpg

Plusz rétegezni is kell a rendszert
Nincs élet az RM-en kívül mert összebútoroztunk már velük, a kocka el van vetve ezt - te is tudod jól.
A Skyranger 30 egy adottság, mert már befizettünk rá. Tuti nem lesz olcsó, de legalább jó lesz - OERLIKON név elég jó garancia erre. A különféle rendszereiket Ukrajnában élesben tesztelik már több mint egy éve.

Ha már nagyobb kaliberű önjáró légvédelmi löveget szeretnénk, akkor BOFORS tengerészeti 57mm-esét kellene valami láncos alvázra applikálni és kiegészíteni egy kereső radarral. Ez elvben 7-8 km-ről tudná leszedni drónokat 3P lőszerrel - bár legtöbb radar 5-6 km-ről érzékeli csak az apró drónokat.
Mondjuk ennek az eszköznek a megvalósulására max. 5% esélyt adnék (elég hülye a BOFORS/BAE, hogy erre témára nem repült rá időben), a mi viszonylatunkban meg inkább nullát. A te ötletedet is kb. ide lehet reálisan "beárazni": zéró esélye MH-nál.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 016
18 646
113
Láncos alvázak elég ha a harcoló csapatoknál lesznek. Hátország védelemre, objektumok közel légvédelmére, az adott csöves légvédelmi fegyvertornyot, vagy fegyvert, akár egy páncélozott teherautó platóra is rakhatod. A paksi erőmű közel légvédelmére nem kell Lynx alvázon mozgó légvédelmi fegyver. Megteszi egyszerűbb alváz is.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 613
32 140
113
Nincs élet az RM-en kívül mert összebútoroztunk már velük, a kocka el van vetve ezt - te is tudod jól.
A Skyranger 30 egy adottság, mert már befizettünk rá. Tuti nem lesz olcsó, de legalább jó lesz - OERLIKON név elég jó garancia erre. A különféle rendszereiket Ukrajnában élesben tesztelik már több mint egy éve.

Ha már nagyobb kaliberű önjáró légvédelmi löveget szeretnénk, akkor BOFORS tengerészeti 57mm-esét kellene valami láncos alvázra applikálni és kiegészíteni egy kereső radarral. Ez elvben 7-8 km-ről tudná leszedni drónokat 3P lőszerrel - bár legtöbb radar 5-6 km-ről érzékeli csak az apró drónokat.
Mondjuk ennek az eszköznek a megvalósulására max. 5% esélyt adnék (elég hülye a BOFORS/BAE, hogy erre témára nem repült rá időben), a mi viszonylatunkban meg inkább nullát. A te ötletedet is kb. ide lehet reálisan "beárazni": zéró esélye MH-nál.
Meg fog bukni a NER is,és utána is lesz élet.Rendszerek és királyok jönnek-mennek,az ország marad-legalábbis bizzunk benne.
Valhalla Spyder toronyba különben beépithető az orosz )lengyel,spec a protóban) S60,AU220M,és a Bofors 57milis is.(különben a LuWa légideszantjárgány totnyát is a Valhalla csinálja).Szóval a svédek ugyan hülyék,de a szomszédban a szlovénok nem.A totony ellátható saját keresőradarral,csatlakoztatható hozzá (légvédelmi) rakéta rendszer is-és ráépithető bármilyen alvázra,ami elbirja.De telepithető kivitelben készült a protó.
Vagyis egy létező torony,ami a Bofors tengerészeti 57milis ágyút használhatja,annak 3P lőszerével együt.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 462
37 303
113
Láncos alvázak elég ha a harcoló csapatoknál lesznek. Hátország védelemre, objektumok közel légvédelmére, az adott csöves légvédelmi fegyvertornyot, vagy fegyvert, akár egy páncélozott teherautó platóra is rakhatod. A paksi erőmű közel légvédelmére nem kell Lynx alvázon mozgó légvédelmi fegyver. Megteszi egyszerűbb alváz is.
Pontsan! Mehetne akár konténnerre amit egy horgos emelővel fel le vehet egy teherautó...

Néhány példa alább a hátország VSHORAD védelmére - ötletek a konténeres Skyrangerhez.

1. hasonló rendszer központból irányítva működhet - ebből Ukrajnában van pár amúgy tesztelésen.
Egy egyszerű civil TGM teherautó is jó ehhez.

MSI-Defence-Systems-to-present-Terrahawk-Paladin-VSHORAD-system-at-DSEI-2023.webp

MSI-Defence-Systems-to-present-Terrahawk-Paladin-VSHORAD-system-at-DSEI-2023-02-1.webp



2. Ha mindegyik toronyhoz akarunk (opcionálisan) személyzetet akkor NEMO konténerre hajazó megoldást lehetne készíteni. Magasan van a torony, szóval szükség lehet kihajtható lábakra, támaszokra, de egyébként egy sima konténerre rárakható.
A konténer maradhat a járművön vagy akár le is rakhatja...


Nemo-Container-picture-4-1-1024x681.jpg
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 462
37 303
113
Én ezt tenném fel egy NMS 4x4-re
page_1.jpg
Ez k. jó lenne - pláne VENOM LR vagy M230LF gépágyúval - pl. konvoj kísérésre, másodvonalbeli légvédelemnek.
Sajnos az MBDA kiszedte a kínálatából ezt RCWS-t, már nincs fent a weboldalukon - úgy tűnik nem nagyon vették. Persze most lehet hogy reneszánsza lenne, szóval biztos hogy van az a pénz amiért újra kapható lenne. Amúgy maga ez Mistral RCWS-torony részben RM fejlesztés volt...

Valószínűbbnek tartom, hogy ha lesz nálunk ilyen akkor az valamilyen török (pl.ASELSAN) torony lesz - arra kellene "rá varrni" a Mistralt...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 121
113
Igen, de már géppuska nélkül... :(
Azért egy DJI drónra nem lőnék ki egy Mistralt, oda egy .50-es vagy 30x113-es is elég lenne...
Nyugodj meg, ha holnap odamész, hogy szeretnéd a géppuskás/ágyús tornyot, holnapután elkezdenék legyártani. Ezek nem sorozatgyártott cuccok. Amikor jön megrendelés, akkor előszedik a dokumentációt, 'oszt megcsinálják.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 462
37 303
113
Nyugodj meg, ha holnap odamész, hogy szeretnéd a géppuskás/ágyús tornyot, holnapután elkezdenék legyártani. Ezek nem sorozatgyártott cuccok. Amikor jön megrendelés, akkor előszedik a dokumentációt, 'oszt megcsinálják.
Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük érdeklődését. Az önáltal igényelt rendszer már nincs a kínálatunkban. Az eredeti MPCV torony 15 éve került bemutatásra és már nem tudjuk abban a formában legyártani. Szívesen újra alkotjuk Önnek a jelenleg piacon elérhető komponensekből három év várakozás és 20 millió euró befizetése után.
Ha érdekli a dolog nyomja meg az egyes gombot, ha nem akkor nullásat és nyugodjék békében! :)


Pénzért minden van, kérdés hogy megéri-e nekünk.
Lehet hogy törökök VENOM LR tornyával jobban járunk - még Mistral integrációval együtt is.
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 121
113
Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük érdeklődését. Az önáltal igényelt rendszer már nincs a kínálatunkban. Az eredeti MPCV torony 15 éve került bemutatásra és már nem tudjuk abban a formában legyártani. Szívesen újra alkotjuk Önnek a jelenleg piacon elérhető komponensekből három év várakozás és 20 millió euró befizetése után.

Ha érdekli a dolog nyomja meg az egyes gombot, ha nem akkor nullásat és nyugodjék békében! :)

Pénzért minden van, kérdés hogy megéri-e nekünk.
Lehet hogy törökök VENOM LR tornyával jobban járunk - még Mistral integrációval együtt is.
Milyen komponensről beszélsz?
Hajlított, forgácsolt fémdarabokról beszélünk.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 462
37 303
113
Milyen komponensről beszélsz?
Hajlított, forgácsolt fémdarabokról beszélünk.
pl. EOS
Mégis mivel célzol?
Kell egy tűzvezető számítógép ami előre tartást számol és leköveti a cél mozgását, stb.
Ide ezért kell némi rendszer integráció.

Nem véletlen kerül a Skyranger Lynxre rakása és a Mistral integráció 30 millába!
Egy géppuskás Mistralos RCWS létrehozása sem lenne sokkal olcsóbb, ha már nincs meg kész termékként.
 
  • Vicces
Reactions: pöcshuszár