[HUN] Leopard 2

A mi A7-eseinkbe Az L/55-ös ágyú módernizált A1 -es variansa kerül ahol az egyik lényeges fejlesztés a töltenyűri nyomás megnövelése.Ezt azért kellett megtenni mert az új lőszerek(DM53/63)elkezdték enni a régi lövegeket.Ezért fogalmaztam úgy,hogy nem nagyon lehet kilőni az L44 lövegből és nem pedig azt írtam,hogy egyaltalan nem lehet.

A növelt nyomás miért csökkenti a csőkopást?

A DM23 APFSDSlőszert az hívta életre,hogy a korábbi DM13 gyakorlatilag hatástalannak bizonyult(230mm-es páncélátütés 2000 méteren 90fokos becsapódás esetén) a modern szovjet harckocsikkal szemben.A DM33 egy wolfram-karbid

A vastagon szedett résznél nem a DM23-ról lett volna szó?
Vagy csak én nem tudtam követni?

• Tetszik
Reactions: dudi
Leo amúgy tud magának füstöt generálni? (ködgránátvető nélkül értem)
Abrams-ben van egy SMOKE GEN felírat ami ki/be kapcsolható
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Közben Szíriában 4 db Leó megsemmisült tüzérség álltal.

Hála az égnek nálunk nem Juszuf és Muszafa ül majd benne, hanem Józsi meg Béla. :)

szerintem azért a magyar tankosok tudják hogy nem érdemes magaslaton ácsorogva teázni ha a közelben ellenség van :D

Főleg azért, mert a magyarok nem teát főznek, hanem pálinkát.Tuti megvan már a helye a Leo2-ben a pálinkafőzőnek. :D

• Tetszik
Reactions: tong djagbu
szerintem azért a magyar tankosok tudják hogy nem érdemes magaslaton ácsorogva teázni ha a közelben ellenség van :D

A törökök a szíriai beavatkozásuk kezdetén teljesen elmebeteg módon domb és hegytetőkön gyakorlatilag tüzérségi állásként használták a Leókat gyakran több napig is ugyanazon a helyen hagyva őket így aztán nem volt nehéz dolguk a Kornet és Tow kezelőknek.

• Tetszik
Reactions: Loken and KoviUbi
Hála az égnek nálunk nem Juszuf és Muszafa ül majd benne, hanem Józsi meg Béla. :)

Főleg azért, mert a magyarok nem teát főznek, hanem pálinkát.Tuti megvan már a helye a Leo2-ben a pálinkafőzőnek. :D
Erről az jut eszembe,mikor 82 után szidták a szireket,hogy miért nem dugták el völgyekben a csapatlégvédelmüket-igaz,hogy úgy semmire se jók,de kikapcsolva egy szurdokvölgyben álca alatt biztos nem találták volna a zsidók.Vagy mégis.
Tüzérség meg jellemzően megosztott irányzással dolgozik,bár a friss esetet nem ismerem.

A növelt nyomás miért csökkenti a csőkopást?
A cső igénybevétele nem csak a súrlódásból áll.
A lövegnél a töltényűri nyomás növelése azt eredményezi,hogy nagyobb töltenyűri nyomást képes elviselni a töltenyűr és ezzel együtt az egész löveg.Nagyon egyszerűen erősebb a cső így a nagyobb nyomást visel el.

A vastagon szedett résznél nem a DM23-ról lett volna szó?
Vagy csak én nem tudtam követni?
De arról van szó csak elrontottam!(majd valahogy kikönyörgöm,hogy belejavíthassak).

Ha jól emlékszek rá....o_O...ez a majdnem 20 perces videó még nem volt berakva....:)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Wagner Péter így látta az átadó ünnepséget...

"A program első része a hivatalos beszédek és a harckocsik ünnepélyes átadása volt a dandárnak. Még nem láttam ilyet, de az egész dandár kiállt majd elmasírozott és vissza. Szép látvány volt, és érdekes, ha az ember előszört lát ilyet. A dísztribünön Benkő miniszter úr mellett volt Maróth Gáspár a védelmi szerzésekért felelős kormánybiztos (érdekes a pozitív eseményeknél/híreknél az ő neve már nem kerül említésre), a Krauss-Maffei-Wegmann cég vezérigazgatója, Korom tábornok a MH paracsnoka. Lehet hallucináltam, de mintha egy osztrák vagy német államtitkár is beszélt volna, de nem találom a sajtó anyagban. Külön felhívnám a figyelmet a jelen levő német, osztrák és horvát katonai vezetőkre, ez nekem nagyon tetszik, mert világos jele a nemzetközi együttműködés meglétének, erősítésének. A hírekben benne volt, hogy az osztrák Leo szimulátorokon fognak tanulni a magyar katonák is.

Ez után jött egy dinamikus bemutató, ahol először a T-72-esek bemutatóztak (többek között a Boleró zenéjére, ezt adom), keringőztek (ezt kevésbé), átmentek egy Suzukin (erről lemaradtam), majd füst eregetés közeppette beállt közéjük az egyik Leopard (ez ötletes). Ezután a Leo vágtatott le és fel néha bekapcsolt lövegstabilizátorral. Ami engem, mint laikust meglepett, az a relatív csendessége volt. A dinamikus bemutató után még lehetett interjúkat készíteni, gondolom ez a tegnapi és mai sajtóban jól látható volt.

Négy Leopard 2A4HU érkezett, egyelőre még a KMV cég emberei kezelik őket, de az ismerkedés és a betanitas már megkezdodott. Az év végéig mind a 12 darab megerkezik. Ezeket lizingeljuk, nem bereljunk, azaz a végén ez is magyar tulajdonba kerul(het), azaz a legvégén 44+12 darab Leopard unk lesz.

A jelenlegi tervek szerint ezzel lesz két harckocsi századunk 2025tol, (ma egy van) és lesz egy kikepzo század (most egy sincs). Ezzel pedig létrejön a NATOnak felajanlott nehezdandar magja (mert még kelleni fog Tatara legalább egy gépesített loveszzászlóalj is, a maga lanctalpas - szuboptimalisan esetben kerekes - gyalogsági harcjatmuvevel).

A képeket piros barrettel látható katonák, a páncél törő raketasok modernizációjarol meg csak sajtopletykakat se hallottam, de rájuk is vár valami, hogy teljes legyen a modernizáció."

116114191_1172259176480211_8038103400984493440_o.jpg

115805231_1172259163146879_1374561407974772452_o.jpg

115913512_1172259189813543_2933932750452762664_o.jpg

116140726_1172259289813533_6529494328745097225_o.jpg

Kezdjük akkor a lövegek/lőszerek témakörét a topik témájába vágó RheinmetallKh 120 típusú 120mm-es simacsövű L/44-es csőhosszóságú harckocsiágyúval.Aki azt várja,hogy most egy halom számadattal öntöm tele a fórumot az tévedni hiába vár, mert ahogy az előző pár alkalommal úgy most sem a számok bűvöletében írom amit írok,hanem sokkal inkább a kézzelfoghatóbb gyakorlatiasabb megközelítést preferálom.Ennek megfelelően nem fogok töltényűri nyomásról,hidekovácsolásról, kezdősebességekről vagy bármilyen más nagyon izgalmas műszaki/harcászattechnikai adatról írni.

A Leopard 2A4 1985-ben jelent meg így megjelenésekor alapvetően két lőszertípus létezett hozzá a DM23 típusú APFSDS és a DM12 típusú HEAT lőszer.Ezen kívül bár 1987-ben jelent meg mindenképpen beszélni kell a DM33 típusú APFSDS-ről is mert több mint valószínű,hogy ezt vásároltuk mi az A4-es harckocsijainkhoz.

A DM23 APFSDSlőszert az hívta életre,hogy a korábbi DM13 gyakorlatilag hatástalannak bizonyult(230mm-es páncélátütés 2000 méteren 90fokos becsapódás esetén) a modern szovjet harckocsikkal szemben.A DM33 egy wolfram-karbid penetrátoros APFSDS lőszer amely a kifejezetten a T-72A/B( és T-80A/B* ellen, de a T-80 toronypáncélzata körüli bizonytalanság miatt nem kerül tárgyalásra a T-80B és BV minthaogyan az U sem.A T-80-as családról egy rövid bekezdésben írok majd)harckocsik páncélzatának átütésére készült.Ennek megfelelően a páncélátütése 2000 méteren 60fokos becsapódási szögnél 225mm.Mire is elég ez?A T-72M1 harckocsi toronypáncélját nagy biztonsággal csupán 500 méteres lőtávolság alatt képes átütni, a teknő homlokpáncélját viszont 1500mm-es távolságból.A T-72B harckocsi torony homlokpáncélját semmilyen távolságból nem képes átütni,ellenben a teknő frontpáncélját szemből csak szerencsés találat esetén üti át egészen minimális távolságról.

120mm-DM23.jpg

A DM12 típusú HEAT gránát páncélátütése 700mm ami elegendő mind a T-72M1/B torony homlokpáncéljának és teknő frontpáncéljának az átütéséhez is.
120mm-MZ-DM12.jpg

A DM33 APFSDS lőszer páncélátütése 2000 méteren 60 fokos becsapódási szögnél 470mm.Ezt a lőszert kifejezetten a legmodernebb T-72B(ésT-80B/BV és T-80U) harckocsik leküzdésére tervezték így a T-72M1 és harckocsit már 2000m+ lőtáv mellett is képesek átütni bárhol is találják el.A T-72B torony homlokpáncélját 500 méternél kisebb távolságból képes átütni, a teknő frontpánncélját pedig 1000 méteres távolság alatt.

120mm-DM33.jpg

Ha hiszitek ha nem 5 perc keresgélés után nem találtam olyan ábrát a DM33-ról amin félbe van vágva(mint a másik két lőszer)holott csak a németek legyártottak belőle több mint 100.000 darabot...Így itt egy harmadik kép ami megmutatja a DM13/23/33 penetrátorai közti különbséget.

PpRMioh.jpg

*A T-80A és B variáns páncélvédettsége vegyes képet mutat.Ez a gyakorlatban azt jelenti,hogy a T-80A páncélzata a tornyon és a teknőn alig nagyobb mint a T-72A páncélvédelme.A T-80B teknőjének homlokpáncélja valamivel erősebb mint a T-72B páncélzata,viszont a tornya elmarad a T-72B toronypáncéljától és sokkal közelebb áll a T-72A toronypáncéljához(ugyanaz az öntött acél+kvarc+öntött acél technológia csak némileg nagyobb vastagsággal)de annál némileg erősebb.

Nagyon fontos megjegyezni,hogy minden vizsgált harckocsitípus reaktív páncélzat nélkül került a mérleg serpenyőjébe.Amennyiben bármelyik típusra felkerül a Kontakt I pláne a Kontakt V reaktív páncél,abban az esetben gyakorlatilag minden távolságon immunissá válnak minden tárrgyalt lőszerrel szemben.Ezalól talán csak a T-72M1 teknő frontpáncélja kivétel amennyiben a Kontakt I van rászerelve és DM33-al lőjük meg,de itt is kérdéses az átütés.
Az faxa, akkor mire lojjunk az uj leokkal?