[HUN] Leopard 2

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 642
35 739
113
x616700553f9f8436149120.jpg.pagespeed.ic.JfDhlovB89.webp


Éles bevetésen az oktatási segédlet...
Az alsó sarokban a nyílásnál látszik milyen papírvékony az oldalpáncél...
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 204
2 674
113
Ha lenne pénzem kiöntenélek titeket ( @krisss ) akciófigurába! Szerintem keresett termék lenne a piacon!:rolleyes::D
Amugy mostansag az a divat nem, hogy maganak 3D printel az ember azt amit akar. Ilyen tablajatekokhoz, vagy festegetni. Talan volt is valami gebasz a szerzoi jogokrol nemreg a Warhammernel? Mejjedjetek (igy irjuk matol?:eek:) bele a csaladdal, mert tanultok is valami erdekes technologiat is kozbe es az eredmeny motival :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 206
76 680
113
A csillagkerék helyénél viszont látszik, hogy milyen vastag a teknő páncélja ( ha jól emlékszem 50 vagy 70mm).
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 189
67 020
113
Köszi a választ. Egyébként az az ötvözet melyik verziótól kezdve van a páncélzatban?
Erre a kérdésedre a nemzetközi Leopard 2, T-72, T-80, Harckocsik harctéri alkalmazása topikban több mint kielégítő választ találsz és elég csak negyed évvel ezelőtt kezdened az olvasást. :D Amúgy a har téris topikban elégbegy hetet visszamenned, talán két napot is.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 189
67 020
113
Na jó. Szóval a gyárilag A4-esekben már benne van, a felhúzott korábbi szériákból valókban meg nincs. És az A4 így többféle védelmi szintű, de azonos egyéb képességű hk-kbòl áll. És az A4 gyáriból is vannak többféle betéttel készült verziók.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Ez a "körkörös védelem" egy, az akkori ellenzék által félremagyarázott, a közgondolkodásban pedig azóta is teljesen félreértett, máig gúnyolt kifejezés.

A hidegháború és a VSZ évtizedeiben az MN doktrínájának homlokterében az egyirányú (nyugati) támadó hadműveletek álltak. A hidegháború vége, a VSZ és a SZU megszűnése, a délszláv háború és az aggasztó romániai események (meg az ifjúságát vad nacionalizmussal kompenzáló Szlovákia egyes megnyilvánulásai) nyomán az új honvédelmi doktrínának már bármely irányból várható fenyegetéssel kellett számolnia, támadás helyett pedig védelmi stratégiát igyekezett megfogalmazni. Ezért mondta Für Lajos, hogy az eddigiekkel ellentétben körkörös védelemre kell berendezkednünk.

A katonák és a biztonságpolitikai szakemberek pontosan étették, mit jelent ez a gyakorlatban:

"A diszlokáció kérdése. Nagy vita volt arról, amikor Für Lajos tett egy olyan kijelentést, hogy „körkörös védelem”, sokan nevetgéltek ezen. Mi nem tettük ezt, mert tudtuk, hogy ez, bár a katonai terminológiából átvett kifejezés, politikai értelemben kell venni, ami azt jelenti, hogy a katonaság elhelyezése irány-semleges. A körkörös védelem nem azt jelentette, mint harcászatilag, hanem azt, hogy úgy kell megváltoztatni a katonai szervezetek diszlokációját, hogy meg kell szüntetni azt, hogy egy ellenségkép irányába csoportosul, és helyette egy széleskörű, szórt diszlokációt kell végrehajtani."
http://epa.oszk.hu/02400/02463/00014/pdf/EPA02463_hadtudomanyi_szemle_2013_1_127-137.pdf


Ezt a szükségszerű szemléletváltást torzította el az ellenzék (SZDSZ, MSZP), teleharsogva a médiát azzal, hogy az MDF-kormány minden szomszédunkkal háborúra készül, hibbant hadügyminisztere pedig Magyarországot valamiféle ostromlott erődnek látja...
A körkörös védelemre soha nem volt lehetőségünk. A politikusok kijelentéseit, pedig mindig a helyén kell kezelni (szerintem).
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Köszi a választ. Egyébként az az ötvözet melyik verziótól kezdve van a páncélzatban?

Na jó. Szóval a gyárilag A4-esekben már benne van, a felhúzott korábbi szériákból valókban meg nincs. És az A4 így többféle védelmi szintű, de azonos egyéb képességű hk-kbòl áll. És az A4 gyáriból is vannak többféle betéttel készült verziók.
Ez így nem egészen pontos. Nem mindegyik eleve A4-nek gyártottban van benne. Valamikor a 1988 végén, 89 elején gyártottaktól van benne. A források eltérőek.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 386
113
Ez a kérdés szerencsére még sosem merült fel ezen a fórumon :):)
Viccet félretéve A7V-re fel lehetne húzni. Szerintem nem érné meg, mivel a páncélzatukban nincs wolfram/titán.

Köszi a választ. Egyébként az az ötvözet melyik verziótól kezdve van a páncélzatban?

Az átalakítások során a kazamata terek felülről felnyithatók. Ilyenkor a bennt lévő páncél konstrukciót a legujabbra cserélik.
Ez az A7V (és minden hasonló felújított torony) tetején látszik is. Új, erősebb lemezekkel burkolt a tető.
Tehát elvileg tök mindegy, hogy mi volt benn 87-ben vagy 90-ben. ;)
Az a kérdés, mit tesznek bele 2021-ben...
Ez egy nagy előnye a Leopard 2 kazamatás szerkezetének.