[HUN] MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis / MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár (Kecskemét)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 955
62 060
113
Ebben még egyet is értek, hogy a katonai felsővezetés hagyta a helyzetet eddig fajulni és a politikát teljesen a fejére nőni és minden faszsághoz bólogat.

Én szóvá teszek nagyon sok mindent, nem is leszek sose tábornok...
Semilyen hadseregben nem lennél tâbornok. :)

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 928
12 752
113
Egy vezető szerintem nyilvánosan ilyen dolgokat nem mondhat. :(
Aki ilyet tesz, alkalmatlan vezető pozicióra. Ezt zárt ajtók mögött kell, szabad megbeszélni, semmi esetre sem a legénység előtt.Kivülről nèzve nekem kicsinyes bosszúnak tűnik.
Az új fönök beszéde már inkább megfelel annak, ahogy egy vezetőnek beszélnie kell.
Pár évtizedes tapasztalatból beszélek.

Nem nagyon lehet másképp megfogalmazni, mint hogy kb. a teljes állománynak a fasza tele van már az egésszel.
Tüntetni nem tüntethetnek, sztrájkolni nem sztrájkolhatnak, le nem szerelhetnek. Szerinted hány lehetőségük maradt?

Vagy inkább szívesség az új vezetőnek és minden beosztottjának.
Bátorság és önfeláldozás kell manapság az szomorú igazság kimondásához.

"Az egyetemes félrevezetés korában az igazság kimondása forradalmi cselekedet."

Ugyan úgy lealázták őket ezzel, a teljes repülő fegyvernemet, mint minket anno a Határőrökkel. A tűzoltóknak volt 150 éves szervezeti történelme, csak hát "nyakasparaszt" olyan Gróf ezredes Úr féle a legtöbb még vezető szinten is, megoldották kívülről hát a szakma lefejezését. Ismerős nekem ez ami most Kecsón történt, nem véletlen hogy nem pilóta lett először a dandár parancsnoka, ki van ez találva, jön vele a tipikus repülős szemlélet, életfelfogás szisztematikus szétzúzása is, csak figyeljétek meg! Pár év, és nem lesz nagy különbség a légierő és a szárazföld között!!!

Te, én azért sok kritikát hallottam pilóta úrék hozzáállására mindenki máshoz. És mindig, mindenkitől ugyan azt. Meg volt szerencsém pár (volt) vadászpilótához, aki ugyan tényleg úgy repül, mintha oda született volna, csak ne, tényleg ne nyissa ki a száját.
Valamelyik fotós, talán Benedek Levente fogalmazta meg ezt a hozzáállást a legtalálóbban: "Nem vagy pilóta? Buzi-e vagy?" bár ezt úgy általában az itthoni pilótákra értette.

• Tetszik
Reactions: blogen and krisss

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 877
11 161
113
Egy vezető szerintem nyilvánosan ilyen dolgokat nem mondhat. :(
Aki ilyet tesz, alkalmatlan vezető pozicióra. Ezt zárt ajtók mögött kell, szabad megbeszélni, semmi esetre sem a legénység előtt.Kivülről nèzve nekem kicsinyes bosszúnak tűnik.
Az új fönök beszéde már inkább megfelel annak, ahogy egy vezetőnek beszélnie kell.
Pár évtizedes tapasztalatból beszélek.
A cikk elég fura. Azt írják, hogy Ugrik Csaba katonai karriere véget ért ( a 25 év szolg. idő elérése miatt). Akkor mit keres ott, hajózóruhában és lövedékálló mellényben, sisakban? Vagy meghívott díszvendég volt, és ennek ellenére kötelezően beöltöztették?!

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 928
12 752
113
Ebben még egyet is értek, hogy a katonai felsővezetés hagyta a helyzetet eddig fajulni és a politikát teljesen a fejére nőni és minden faszsághoz bólogat.

A jó öreg Kadafi sem léptette elő magát, szerényen megmaradt ezredesnek.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 928
12 752
113
akkor munkaadót kell váltani

Nem tűnt fel, hogy leszerelési stop van hosszú évek óta?

mehet a civil életbe.

Mégis hogy?

Nem az ö feladata a honvédelmi politika eldöntése.

Az ő feladata a haza védelme, meg a bázis, az alakulat, az állomány és a technikai eszközök. Valakik meg évek óta szabotálják a működést. Ha le nem léphet, akkor szólhat. De ha nem használ a szép szó sem, mi lesz?

• Tetszik
  • Szomorú
Reactions: endre and bel

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 754
133 753
113
A cikk elég fura. Azt írják, hogy Ugrik Csaba katonai karriere véget ért ( a 25 év szolg. idő elérése miatt). Akkor mit keres ott, hajózóruhában és lövedékálló mellényben, sisakban? Vagy meghívott díszvendég volt, és ennek ellenére kötelezően beöltöztették?!
Nem ért véget hanem hadműveleti csoporfőnök a vezérkarban.

Csak egy darabig kérdőjeles volt marad-e.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 877
11 161
113
Nekem mint laikusnak eddig az tűnt fel, hogy a magyar pilóták eléggé szeretnek úrizálni a nagy büdös semmire! Annó azért lett a sokad vonalas kecskeméti repülőtér kiválasztva, mert nekik a kiskunlacházi túl vidék volt! Az sem érdekelte őket, hogy Kiskunlacházán megvoltak a betonfedezékek meg minden olyan ami egy elsőlépcsős reptérnek kell! Majd az is az enyészeté lett (szakmai vezetés)...
A "sztár" MiG-29 pilótának is az volt a fontos, hogy 12g-ket húzzon a gépbe meg milyen menő, hogy a szegecsek repkednek ki a gépből és ezzel hencegett.
Pilóta volt akkor is a bázisparancsnok mikor a söprűnyéllel szétverték a gépeket.
A söprűnyeles dolgot azért ne fogjuk már a bázispk. pilótára... Nem hiszem, hogy ő mondta volna a sorkatonának, hogy úgy csinálja. A legtöbb pilóta azért lesz pilóta, mert szeret repülni. Az az álma, aztán a hobbija, aztán szerencsés esetben a hivatása is. Biztosan nem fogja arra bíztatni, tanítani a beosztottját, hogy a repülőgépet tönkrevágja. Már csak azért sem, mert azzal a géppel ő is repülhet, de ha szét van csapva, akkor egy géppel kevesebb van, kevesebb az esély repülni. Ha jól sejtem, akkor Karmazsin ezredes az említett bázispk. Ha olyan b@lfasz, rossz szándékú lett volna, akkor nem bíztatta volna Gyejnikin, orosz légierő VKF, hogy a 29-es átképzés után maradjon ott, és kap egy komplett orosz repülőezredet.
A pilóták urizálása meg az, hogy tegezik egymást, tegezik a gépük szerelőit, kb baráti viszonyban vannak velük. Ez egy szf-i katonánál túl laza, ezért szokták őket köpködni. Volt egy kép a FB-on, ahol Zsámboki ezredes valami fontosat jelentett, az egész állomány előtt, tisztelegve, annak akinek jelentett. A hozzászólások fele arról szólt, hogy miféle katona ő, nem csakhogy kövér, de még a bal kezét sem tartja megfelelően a tisztelgés alatt, meg elkezdték elemezni, hogy a jobb keze sem pont abban a szögben áll, ahogy az tisztelgésnél elvárható egy katonától...

• Tetszik
Reactions: zsolti

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 125
29 838
113
Ahányszor szóbakerül, hogy érvényesíti a katona a hadsereg érdekeit az államrezonon belül jön ez:
Tüntetni nem tüntethetnek, sztrájkolni nem sztrájkolhatnak, le nem szerelhetnek. Szerinted hány lehetőségük maradt?
Csakhogy ez nem így működik. Egy bábállam idegen diktatúrájára igaz volt, hogy a megszállók ágyútölteléknek szánt segédcsapatának tisztje csak kussolhat, de a szuverén államon belül a hadsereg/hírszerzés az egyik önálló hatalmi tényező. Egyetlen zászlóaljparancsnok megteheti a rendelkezésére álló tűzerővel, hogy az egész civil államot letörli a föld színéről, hogy annak írmagja nem marad. Persze ez nem opcionális, hiszen a latinamerikai példák olyan szükséghelyzetben működtek, ahol az egész államrezon kormányostul-ellenzékestül semmirekellő agyalágyultak gyülevész hordája volt és miattuk az állam komoly társadalmi krízisbe futott bele. Az optimális egy folyamatos diskurzus a hatalom eredői között:
  • népfelség = tömeg
  • gazdasági szereplők = pénz
  • hadsereg/hírszerzés = biztonság
Amely eredők a következő érdekeket képviselik:
  • tömeg = megélhetés
  • pénz = annak alapja, a gazdaság
  • biztonság = a hazai érdek mindenekfölött érvényesülése
Ebben a diskurzusban a honvédség jelenleg nem vesz részt, a szuverén magyar államból hiányzik a suverenitás egyik forrásának önálló jelenléte, ezért szuverén magyar állam a gyakorlatban nem is nyilvánul meg, létezése jelenleg is csak illozórikus.

Amíg nem vívja ki a katonai/hírszerzési szektor a politikával, pénzzel és néppel való egyenrangú szererepét az államrezonon belül és az államrezon nem válik e tényezők közti kompromisszumok szövedékévé, addig nemcsak a hovédelem ügye, de maga a szuverén magyar állam is illúzió marad.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 928
12 752
113
A söprűnyeles dolgot azért ne fogjuk már a bázispk. pilótára... Nem hiszem, hogy ő mondta volna a sorkatonának, hogy úgy csinálja. A legtöbb pilóta azért lesz pilóta, mert szeret repülni. Az az álma, aztán a hobbija, aztán szerencsés esetben a hivatása is. Biztosan nem fogja arra bíztatni, tanítani a beosztottját, hogy a repülőgépet tönkrevágja. Már csak azért sem, mert azzal a géppel ő is repülhet, de ha szét van csapva, akkor egy géppel kevesebb van, kevesebb az esély repülni. Ha jól sejtem, akkor Karmazsin ezredes az említett bázispk. Ha olyan b@lfasz, rossz szándékú lett volna, akkor nem bíztatta volna Gyejnikin, orosz légierő VKF, hogy a 29-es átképzés után maradjon ott, és kap egy komplett orosz repülőezredet.
A pilóták urizálása meg az, hogy tegezik egymást, tegezik a gépük szerelőit, kb baráti viszonyban vannak velük. Ez egy szf-i katonánál túl laza, ezért szokták őket köpködni. Volt egy kép a FB-on, ahol Zsámboki ezredes valami fontosat jelentett, az egész állomány előtt, tisztelegve, annak akinek jelentett. A hozzászólások fele arról szólt, hogy miféle katona ő, nem csakhogy kövér, de még a bal kezét sem tartja megfelelően a tisztelgés alatt, meg elkezdték elemezni, hogy a jobb keze sem pont abban a szögben áll, ahogy az tisztelgésnél elvárható egy katonától...

S O S E M tegezzük a gépet.
Ez egy özvegyi könnyekkel írt szabály.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 450
52 432
113

Az politikai hely, te is tudod. Az a baj, hogy nagyon vékony mezsgye a nem becsicskuló haderő, meg egy katonai diktatúra közt. Erre felénk tényleg nem szokás az ami Egyiptomban, törököknél, de én azért ezt nem bánom. Mondtam én hogy vissza fogjuk sírni Benkő Miniszter urat, Bobo meg amit ő jelent/hozott magával az penetráns.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 450
52 432
113
Gusztustalan irigykedés ez már. Voltam érintve csikó koromban Tapolcán, Tatán szf. és Pápán légierő vonalon, nekem az akkor tiszta lett pár hónap alatt, hogy engem a légierő tudna csak megtartani, az családias, élhető volt, a sok befeszült major pain nem az én világom a szárazföldnél. Majd kisebb kitérőkkel megtaláltam az igazi helyem a tüzin, de idővel utolért a végzet, lassan de biztosan itt is abba az irányba mozdulnak el a dolgok, hogy nehogy már jól érezd magad, meg legyen családias összetartó a hangulat!

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 871
67 545
113
Érdekes olvasni ezt a vitát, de pontosan az megy benne, amire számíthattunk a sorozatos haderőreformok után.
Amúgy ez valahol természetes is, hiszen a békeidős hadseregek betegsége ez, azaz szervezetileg - hatékonyságilag - szakmailag önfelszámoló jelenség a békeidős haderők működése.
Az orosz hadsereg háborús átalakulása erre a legjobb példa.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 125
29 838
113
nagyon vékony mezsgye a nem becsicskuló haderő, meg egy katonai diktatúra közt
Épp ellenkezőleg: nagyon széles! Ez a perspektíva teljesen hiányzik. A civil társadalom szereplői megtanultak politizálni sok évtized idegen elnyomás után, a hadsereg tisztjei nem. Mintha nem hinnék el magukról, hogy ők a szuverén állam egyik fundamentuma. Ennek folyamodványa, hogy a hadsereg és a hírszerzés élére kinevezett civilek nem afféle szimbolikus menedzserek csak tőlük függetlenül -generációkon átívelő célért: a nemzetbiztonságért- működő hatalmi szervezetek élén (kalapon bokréta, gesztus a civilek felé), hanem a tárcáik és az alája tartozó szervezetek valódi vezetői is. Mintha egy sebészet szakmai dolgairól egy kutyabőrös ügyvéd döntene.

Ez teljesen abnormális. Csak a hírszerzés olyan hatalmas forrása az informális hatalomnak, hogy már csak a saját integritása, jól működése érdekében se lehet kiszolgáltatottja külső tényezőknek, hanem saját eszköztárával kell belső tényezőnek lennie! A megfigyelt, kontrollállt, védett, óvott nem szólhat bele annak mikéntjébe, hiszen saját magától is védeni kell! És akkor nem történhet meg olyan például, hogy egy miniszter eltűri a minisztériuma IT hálózatában az idegen jelenlétet politikai okból, mert a hírszerzés akkor is ráborítja a bilit és felszámolja a nemzetbiztonsági veszélyt, ha az egész politika tótágast állva ajvékol ez ellen! Ilyen példa mutatja miért gyengesége a szuverenitásnak ha nincs önálló katonai-hírszerzési komplexumunk! Az objektív erő, ami az államot a saját gyengeségétől (restség, korrupció, gyávaság) is óvja.

Ps. Ez nem ide tartozik csak a diskurzus zajlik itt a haderő belső szervezeti gondjai okán, azért nyitottam volna [HUN] Katonapolitika topikot...

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 424
25 238
113
nem is leszek sose tábornok...
:eek:
Semilyen hadseregben nem lennél tâbornok. :)
@krisss ?…biztos?
04cf385087f4415c82e8c1679962ef9b.png
Hát szerintem túlélem.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 125
29 838
113
Nincs magyar mélyállam. Az se jó, ha egy mélyállam a nép, gazdaság és politika fejére nő: lásd Trump hogy veszi vissza a nép nevében a gazdaság és politika pozícióit. De hiánya mégrosszabb: garantált szuverenitáshiány, külföldnek, korrupciónak kiszolgáltatott nép, gazdasági szereplők és nemzetpolitika.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 450
52 432
113
Érdekes olvasni ezt a vitát, de pontosan az megy benne, amire számíthattunk a sorozatos haderőreformok után.
Amúgy ez valahol természetes is, hiszen a békeidős hadseregek betegsége ez, azaz szervezetileg - hatékonyságilag - szakmailag önfelszámoló jelenség a békeidős haderők működése.
Az orosz hadsereg háborús átalakulása erre a legjobb példa.
Egy lérakos - bármilyen kiváló vezető/katona is legyen Könczöl ezredes Úr! - soha nem fogja tudni úgy motiválni azt az alakulatot, mint egy volt/aktív pilóta.

Nálunk is sokakat a hideg ráz a mai napig a volt határőröktől, fogalmuk nem volt legtöbb szakmai kérdésben semmiről, és ők mondták meg merre van az előre, meg mi a helyes, mi a helytelen. Pont annyit értünk velük, mint ha nekem kéne holnaptól agyi és szív műtéteket sorban lezavarni...

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 206
9 492
113
Sziasztok!
Megtörtént a parancsnokváltás Kecskeméten is a Repülődandárnál.. A blogomra kiraktam. Kiváncsi voltam, hogy a Rogáni média alatt működő Index, ki meri-e tenni... A honvédelem.hu-ra is csak ma került ki az erősen vágott anyag, mert nem szokványos volt a parancsnokváltási eseményen például a leköszönő parancsnok Gróf Geri beszéde

Parancsnokváltás Kecskeméten

Jó olvasgatást kívánok :)

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 520
8 258
113
Sziasztok!
Megtörtént a parancsnokváltás Kecskeméten is a Repülődandárnál.. A blogomra kiraktam. Kiváncsi voltam, hogy a Rogáni média alatt működő Index, ki meri-e tenni... A honvédelem.hu-ra is csak ma került ki az erősen vágott anyag, mert nem szokványos volt a parancsnokváltási eseményen például a leköszönő parancsnok Gróf Geri beszéde

Parancsnokváltás Kecskeméten

Jó olvasgatást kívánok :)
A Zrínyi 2026 kezdetének dátuma pontatlan.