[HUN] MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis / MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár (Kecskemét)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 496
83 760
113
Sziasztok!
Megtörtént a parancsnokváltás Kecskeméten is a Repülődandárnál.. A blogomra kiraktam. Kiváncsi voltam, hogy a Rogáni média alatt működő Index, ki meri-e tenni... A honvédelem.hu-ra is csak ma került ki az erősen vágott anyag, mert nem szokványos volt a parancsnokváltási eseményen például a leköszönő parancsnok Gróf Geri beszéde

Parancsnokváltás Kecskeméten

Jó olvasgatást kívánok :)
Itt már szerda óta ez a téma, az utolsó 5 oldal erről szól ebben a topikban. Neked is jó olvasgatást... :)

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 877
11 163
113
S O S E M tegezzük a gépet.
Ez egy özvegyi könnyekkel írt szabály.
A REPÜLŐGÉSZSZERELŐKET (sárkány-hajtómű mechanikus, lokátoros, EMO-s, stb) tegezik, nem a gépet... Meg a szerelők is visszategezik őket. Ez alól rengeteg cikket, történetet olvasva talán Pápa volt csak a kivétel. Az összes többi bázison, méghozzá leginkább Taszáron pedig nagyon közvetlenül viszonyultak egymáshoz a pilóták és a szerelők. Gyakorlatilag baráti viszonyban voltak/ vannak egymással. A gépet nem szokták tegezni, meg a repülést sem, mert abból szokott lenni a katasztrófa. A szerelők pedig gyakran alacsonyabb rendfokozatúak, és főleg egy nagyon "vonalas" szf-i alakulatnál baromi elképzelhetetlen, hogy az alacsonyabb rendfokozatú letegezze a laktanyán belül is a magasabb rendfokozatút, vagy éppen egy "szevasz"-al köszönjön neki.
Ez a fajta viselkedés pedig sok "vonalas" szárazföldi katonát hergel, mint, ahogy az alatt a bizonyos évekkel ezelőtti FB-os bejegyzésben is látható volt, ahol azon hergelték magukat, hogy pontosan hány fokos szögben tartja a jobb kezét az ezredes a tisztelgés során, és, hogy a bal kezét meg "eleve rosszul tartja". A kiképzés alatt álló pilóták ugyanígy tegezik az oktatóikat.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 452
52 440
113
A REPÜLŐGÉSZSZERELŐKET (sárkány-hajtómű mechanikus, lokátoros, EMO-s, stb) tegezik, nem a gépet... Meg a szerelők is visszategezik őket. Ez alól rengeteg cikket, történetet olvasva talán Pápa volt csak a kivétel. Az összes többi bázison, méghozzá leginkább Taszáron pedig nagyon közvetlenül viszonyultak egymáshoz a pilóták és a szerelők. Gyakorlatilag baráti viszonyban voltak/ vannak egymással. A gépet nem szokták tegezni, meg a repülést sem, mert abból szokott lenni a katasztrófa. A szerelők pedig gyakran alacsonyabb rendfokozatúak, és főleg egy nagyon "vonalas" szf-i alakulatnál baromi elképzelhetetlen, hogy az alacsonyabb rendfokozatú letegezze a laktanyán belül is a magasabb rendfokozatút, vagy éppen egy "szevasz"-al köszönjön neki.
Ez a fajta viselkedés pedig sok "vonalas" szárazföldi katonát hergel, mint, ahogy az alatt a bizonyos évekkel ezelőtti FB-os bejegyzésben is látható volt, ahol azon hergelték magukat, hogy pontosan hány fokos szögben tartja a jobb kezét az ezredes a tisztelgés során, és, hogy a bal kezét meg "eleve rosszul tartja". A kiképzés alatt álló pilóták ugyanígy tegezik az oktatóikat.
Ez az én világom, engem pl. mai napig frusztrál mikor vigyázzba bassza magát valaki előttem, "jelentkezem!" felkiáltással, ha nincs a környéken senki gyanús (ezredes vagy felette) szoktam zsigerből válaszolni erre, hogy "én is" :D!

Cserében nem értik az én vezetőim sokszor, hogy mikor meg kell feszülni, ha velem van egy csapaterő mennyiségű állomány, egy szopatós elhúzódó szar feladat, miért megy minden mint a baba segge, olyan simán.

Ezért...

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 133
29 850
113
Sziasztok!
Megtörtént a parancsnokváltás Kecskeméten is a Repülődandárnál.. A blogomra kiraktam. Kiváncsi voltam, hogy a Rogáni média alatt működő Index, ki meri-e tenni... A honvédelem.hu-ra is csak ma került ki az erősen vágott anyag, mert nem szokványos volt a parancsnokváltási eseményen például a leköszönő parancsnok Gróf Geri beszéde

Parancsnokváltás Kecskeméten

Jó olvasgatást kívánok :)
Gróf: "Édesapám több mint negyven évig szolgálta a magyar honvédséget és a repülést"
Érdekes, én úgy emlékszem, hogy akkoriban a szovjet megszállókat szolgálták.
Gróf: "Gyerekként a nyarakat minden évben a kenesei honvéd kempingben töltöttem"
Magyar Néphadsereg I. számú üdülője. A mi listázott családunk se egyetemre, se üdülőbe nem járhatott. Jól fizetett az árulás. Érdekes módja ez a piszkos múlt feldolgozásának. Az oké, hogy árulóból honvédek lehettek és megbocsájtottunk nekik cserébe a békés rendszerváltásért, de ezt erősen túltolta. Aki 56-os családból jön az csak kiköp ezt olvasva!

HA ez a főtiszti kar, akkor nem lepődöm meg. Addig nem lesz itt honvédelem, amíg ki nem pucoljuk onnan a néphadseregből jövőket, a szovjeteket kiszolgáló családban szocializálódottakat. Nagyon kellett volna a lusztráció 89-ben, de hogy csináltuk volna meg békésen a sok komcsi tiszttel és kik lettek volna helyettük!

Volt akkor a kérdés, de mostanra lenne tisztességes haderőnk nulláról. A baltiak is megcsinálták!

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 133
29 850
113
A blogomra kiraktam.
Screenshot-2025-01-24-17-28-24-595-com-android-chrome-edit.jpg

A századoknak nálunk nincs címerük, ez a jelvényük.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 452
52 440
113
Gróf: "Édesapám több mint negyven évig szolgálta a magyar honvédséget és a repülést"
Gróf: "Gyerekként a nyarakat minden évben a kenesei honvéd kempingben töltöttem"
Magyar Néphadsereg I. számú üdülője. A mi listázott családunk se egyetemre, se üdülőbe nem járhatott. Jól fizetett az árulás. Érdekes módja ez a piszkos múlt feldolgozásának. Az oké, hogy árulóból honvédek lehettek és megbocsájtottunk nekik cserébe a békés rendszerváltásért, de ezt erősen túltolta. Aki 56-os családból jön az csak kiköp ezt olvasva!

HA ez a főtiszti kar, akkor nem lepődöm meg. Addig nem lesz itt honvédelem, amíg ki nem pucoljuk onnan a néphadseregből jövőket, a szovjeteket kiszolgáló családban szocializálódottakat. Nagyon kellett volna a lusztráció 89-ben, de hogy csináltuk volna meg békésen a sok komcsi tiszttel és kik lettek volna helyettük!

Volt akkor a kérdés, de mostanra lenne tisztességes haderőnk nulláról. A baltiak is megcsinálták!
Ilyen alapon a népet kellett volna lecserélni. Ezen az alapon az egész ország kiszolgáló áruló volt, mindenki aki nem volt 56-os. No ez az ország, a magyarság 99.9%-ra igaz volt, és nagyjából mindenki járt vállalati üdülőkben.

Megdöbbentő hülyeségeket bírsz néha azért leírni...

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 133
29 850
113
Ilyen alapon a népet kellett volna lecserélni.
Ne mosd össze a néppel. A nép 90%-a nem tartozott ezek közé!
Ezen az alapon az egész ország kiszolgáló áruló volt, mindenki aki nem volt 56-os.
Az se volt, aki nem volt katona, rendőr, párttag. És igen, ez a kilencven százalék tiszta egy mocskos tízzel szemben és enélkül, ennek deklarációja nélkül nincs szabad és szuverén Magyarország.
No ez az ország, a magyarság 99.9%-ra igaz volt, és nagyjából mindenki járt vállalati üdülőkben.
De a többség nem árulásért cserébe. Hanem csak mert melós volt. Én soha nem jártam, mert mi listázva is voltunk. Rendszerváltás után voltam először Balatonon, mert becsületes, magyar családból származom. Jogom van leköpni ezeket. Ez a jussom része amiért a felmenőim soha nem hajtottak fejet. És minden alkalommal le is fogom, mert tartozom minden jól irányzott köpéssel a családomnak!

Kíváncsi vagyok mik buknak még ki a magyar nyomorúságból egy parancsnokváltás okán!

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 452
52 440
113

Az se volt, aki nem volt katona, rendőr, párttag. És igen, ez a kilencven százalék tiszta egy mocskos tízzel szemben és enélkül, ennek deklarációja nélkül nincs szabad és szuverén Magyarország.

De a többség nem árulásért cserébe. Hanem csak mert melós volt. Én soha nem jártam, mert mi listázva is voltunk. Rendszerváltás után voltam először Balatonon, mert becsületes, magyar családból származom. Jogom van leköpni ezeket. Ez a jussom része amiért a felmenőim soha nem hajtottak fejet. És minden alkalommal le is fogom, mert tartozom minden jól irányzott köpéssel a családomnak!

Kíváncsi vagyok mik buknak még ki a magyar nyomorúságból egy parancsnokváltás okán!
Oké, a tied is egy szabad vélemény :D !

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 390
14 909
113

Csak jelzem nincs jogod senkit lekopni se eloben se interneten keresztül mert az becsuletsertesnek minősül, szívesen :)

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 133
29 850
113
Csak jelzem nincs jogod senkit lekopni se eloben se interneten keresztül mert az becsuletsertesnek minősül, szívesen :)
Nincs becsületük. Szerencsére nem járok ilyenek közé, de élőben is megkapná! Legyen per, az ilyenek mindig perelnének, legyen a perből társadalmi vita a becsületről, a szabadságunkról! Hogy engedhetjük e egyáltalán becsületről hadoválni az ilyeneket, ha mi szabadok vagyunk és nem Kádár János, hanem az ötvenhatosok a hőseink. Vagy törvényben kellene inkább kimondanunk a szabadságunk védelmében, hogy egy ex néphadsereges tiszt nem rendelkezik becsülettel, azt sérteni sem lehet!

Micsoda mocsok hely lenne ez az ország, ha ez nem lenne tiszta! Ha ötvenhat védelmében nem köphetné le bárki a kádárista tisztet! Az árulót!

De ez is csak Gróf igen szelektív, az apja bűnét mosdató beszéde miatt lett téma. Simán előadhatott egy ilyen beszédet anélkül, hogy kivágták volna a Honvédségtől! És azok, akiknek ki kellett volna vágniuk, koszorúzni fognak októberben...

• Vicces
Reactions: Blitz97

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 390
14 909
113
Nincs becsületük. Szerencsére nem járok ilyenek közé, de élőben is megkapná! Legyen per, az ilyenek mindig perelnének, legyen a perből társadalmi vita a becsületről, a szabadságunkról! Hogy engedhetjük e egyáltalán becsületről hadoválni az ilyeneket, ha mi szabadok vagyunk és nem Kádár János, hanem az ötvenhatosok a hőseink. Vagy törvényben kellene inkább kimondanunk a szabadságunk védelmében, hogy egy ex néphadsereges tiszt nem rendelkezik becsülettel, azt sérteni sem lehet!

Micsoda mocsok hely lenne ez az ország, ha ez nem lenne tiszta! Ha ötvenhat védelmében nem köphetné le bárki a kádárista tisztet! Az árulót!

De ez is csak Gróf igen szelektív, az apja bűnét mosdató beszéde miatt lett téma. Simán előadhatott egy ilyen beszédet anélkül, hogy kivágták volna a Honvédségtől! És azok, akiknek ki kellett volna vágniuk, koszorúzni fognak októberben...
Miaz anyamert beszelunk olyanrol ami mar 50+ eve megtortent..meddig kell meg nyalogatni a sebeinket.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 872
67 552
113
Rosszul emlékszel.

Magyar Néphadsereg I. számú üdülője. A mi listázott családunk se egyetemre, se üdülőbe nem járhatott.

Apám után, aki a Néphadsereg, majd a Honvédség főtisztje volt, a mi családunk is Kenesére járt üdülni és nem hiszem, hogy emiatt kellene gyűlölnöd mondjuk engem, vagy a volt kecskeméti parancsnokot, parancsnokokat. Mondjuk az összeset, mert mindenki odajárt. Kivéve a te listázott családodat, meg a sorstársaitokat.

Amiről te beszélsz, az egész egyszerűen felérne egy népírtással.
Tulajdonképpen a te keserű, bosszúszomjas logikád szerint "néhány" 56-os elitélt "kedvéért" kellett volna 1990-ben szanálni jóformán mindenkit, akit 1957 és 1987-89 között a Kádár-rendszer akárhogy is premizált, kitartott, kinevelt, etetett, megtűrt, tehát kompromittált.
Tehát az egész országot.

Én nem azt mondom, hogy nincs igazad, mert ha valami, akkor egy ilyen fűnyíró lett volna az igazi rendszerváltás. Csak ebbe belerokkant volna az ország. Ezért volt aljas a Kádár-rendszer.
Hogy az 56-os listázottaknak ehhez kellet/kell jóképet vágni.

Ami pedig a konkrét topik aktuális témáját illeti, a bázis eddigi életét vezető Ugrik - Gróf páros regnálása is egy sajátos felfelé bukás, mert ugye ez a két ember hozta össze a Caslav-i esetet és annak nem volt következménye.
A civil versenyszférában bezzeg, ha kárt teszel a saját munkaeszközödben, úgy kibasznak, hogy csak na.

Ezek után nem biztos, hogy baj, hogy nem egy pilóta viszi az alakulatot, hiszen a repülőgépvezetés - kikèpzési repülés és egy alakulat életét igazgatni, az két külön komplett munkakör.
Nem árt az a szemléletváltás.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 452
52 440
113
Rosszul emlékszel.

Apám után, aki a Néphadsereg, majd a Honvédség főtisztje volt, a mi családunk is Kenesére járt üdülni és nem hiszem, hogy emiatt kellene gyűlölnöd mondjuk engem, vagy a volt kecskeméti parancsnokot, parancsnokokat. Mondjuk az összeset, mert mindenki odajárt. Kivéve a te listázott családodat, meg a sorstársaitokat.

Tulajdonképpen a te keserű, bosszúszomjas logikád szerint "néhány" 56-os elitélt "kedvéért" kellett volna 1990-ben szanálni jóformán mindenkit, akit 1957 és 1987-89 között a Kádár-rendszer akárhogy is premizált, kitartott, kinevelt, etetett, megtűrt, tehát kompromittált.
Tehát az egész országot.

Én nem azt mondom, hogy nincs igazad, mert ha valami, akkor egy ilyen fűnyíró lett volna az igazi rendszerváltás. Csak ebbe belerokkant volna az ország. Ezért volt aljas a Kádár-rendszer.

Ami pedig a konkrét topik aktuális témáját illeti, a bázis eddigi életét vezető Ugrik - Gróf páros regnálása is egy sajátos felfelé bukás, mert ugye ez a két ember hozta össze a Caslav-i esetet és annak nem volt következménye.
A civil versenyszférában bezzeg, ha kárt teszel a saját munkaeszközödben, úgy kibasznak, hogy csak na.

Ezek után nem biztos, hogy baj, hogy nem egy pilóta viszi az alakulatot, hiszen a repülőgépvezetés - kikèpzési repülés és egy alakulat életét igazgatni, az két külön komplett munkakör.
Ugrik ddtbk-ra emlékeztem hogy ő verte oda a Gripent a túlfutásnál, Gróf ezds volt mellette?!

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 227
86 242
113
Rosszul emlékszel.

Tehát az egész országot.

Azért azt tegyük hozzá, hogy a légvédelmi tüzér attól a pillanattól kezdve, hogy bakancsot húzott semmi mást nem tanult csak azt, hogy hogyan kell kárt tenni a repülőkben. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 290
33 880
113
Ugrik ddtbk-ra emlékeztem hogy ő verte oda a Gripent a túlfutásnál, Gróf ezds volt mellette?!
Igen.

Laikus kérdés, mennyire szerencsés egy ilyen eset után, (illetve nem az eset, az mindenkivel előfordulhat,) ami, ha jól olvasom a korabeli cikkeket, úgy tűnik, hogy erősen emberi okokra következtet és következmények nélkül zárult (legalábbis nekem így jött le), hogy Ugrik maradt, majd Gróf követte?

• Szomorú
Reactions: zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 452
52 440
113
Igen.

Laikus kérdés, mennyire szerencsés egy ilyen eset után, (illetve nem az eset, az mindenkivel előfordulhat,) ami, ha jól olvasom a korabeli cikkeket, úgy tűnik, hogy erősen emberi okokra következtet és következmények nélkül zárult (legalábbis nekem így jött le), hogy Ugrik maradt, majd Gróf követte?
Na bazz, tényleg csak Ugrikra emlékeztem. Semennyire sem, de akkor sem tudom elhinni hogy ne lett volna egy értelmes kinevezhető pilóta/volt pilóta a dandár élére!

Nem kell mindenkinek Kositczky Attilának lenni ahhoz hogy elvigyen egy ilyen alakulatot, szerintem problémás ez a külső vezető választás, tényleg megalázása a fegyvernemnek, ne szépítsük!

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 872
67 552
113
Na bazz, tényleg csak Ugrikra emlékeztem. Semennyire sem, de akkor sem tudom elhinni hogy ne lett volna egy értelmes kinevezhető pilóta/volt pilóta a dandár élére!

Nem kell mindenkinek Kositczky Attilának lenni ahhoz hogy elvigyen egy ilyen alakulatot, szerintem problémás ez a külső vezető választás, tényleg megalázása a fegyvernemnek, ne szépítsük!
Te fegyvernemről beszélsz, ami igazából - Szolnok ide, vagy oda - Pápa bezárása óta csak egyetlen repülőbázist jelent. Ennek minden belterjes hátrányával.

Ne szépítsük, a sok- sok évtizedes dilemmának napjainkra végleg leáldozott.
Ugyanis korábban az örök kérdés az volt, hogy egy haderőben a Légierő csupán egy fegyvernem a sok közül, de benne a pilóta és a repműszaki elsősorban repülős és csak másodsorban katona.
A hadseregnek viszont katonákra van szüksége.
A repülősök kívülről nézve irigyelt, zárt világa, a romantikus - bajtársias fliegerszellemiség korának viszont napjainkra egyre inkább vége.
A MiG-21-est 70 százalékban még repülni kellett, 30 százalék volt a repülőharcászat, mondjuk annyit is ért.
A Gripen 70 százalékban fegyverrendszer, ahol a fedélzeti munkának csupán 30 százaléka a nagybetűs repülés és a modern korok hálózat alapú hadviselésében már egyre több a drón, az információ és a harc és egyre kevesebb a repülés.

Egyszerűen a mai hadseregek világa nem kér többé a repülőemberek sajátos "privát" életéből.
Be kell állniuk a sorba és azt kell tenniük és úgy, ahogy a rendszer megköveteli.
Még akkor is, ha a Gripen nem egy Leopard, vagy egy Mistral.