A sok kavarás amit össze-vissza írkálva lett.
Nos: a kérdés az volt, hogy miért lett a Mihu nagyjavítás, amikoro vehettünk volna H125M-el helyete.
Ez többen - én is - lefaszkodtam, hogy egyrészt amikor a Mihu felújtás volt, akkor még seholnem volt hogy veszünk új koptereket (mert akkor még a regnáó kormány egyrészt Putyin seggét nyalta, másrészt egyáltalán nem gondolt nagyobb katonai beruházásra -. aminek poltikikai okai is voltak/akárcsak a airbubus monste szerződéscsomagnak (merkel és macron szájának befogása). Ezzel nem azt írom le, hogy nem volt rá szükség, és még egyet is értek a típusválasztásokkal.. De a Mihu helyett értelmetlen lett volna, és nem is kivitelezhető H125M beszerzése, időrendben sem, meg képességben sem.
Molni jön ezekkel a SBD über tecnhokrata kifjelentéssekkel, amikor csak 14 Gripo van, amit javitani, karbantartani is kell, ebbő 2 kétüléses, és mér légtérvédelemre is haszánljuk több orszában.. A világ nem ennyire technokrata. Ráadásul egy akármilyen reptitalom esetén mi lesz? A harc/felfegyverzet forgószárnyas képesség folyamatos fenntartása szükséges volt. Még 2016- elött is, ekkor Minyokkal "emulálták" a MhHU-t. COIN környezetben a MihU ma is megfelelő. Tetszik amikor Ukrajnát hozzuk fel példának, mert ott több mint közepes eszkaláció volt, nem COIN Ott volt tüzérség, páncélosok, összefegyvenemi harc, légerős bevetések, légvédelem elektronikai harc stb.
Az oroszok nem hagyták abba a Mihu gyártását, pedig ott a Mi-28 is a cégnek (a Kamovokról ne is írjunk). Én egyébként azon vagyok, hogy nem szükséges hazánkban csatakopter elég a felfegyverzett, még sérülésenysége ellenére is. Nem mi leszünk a lándzsa hegye az oroszok /kinaiak ellen... Oda kell harcikopter.. De az biztos, hogy a Mihu kivonással képességcsökkenés lesz a H145 és 225 mellett is CSAR és légi sugármérés (utóbbi nem elsősorban háború inkább ipari katasztrofa esetén). Lehet polemizálni a Mihu sebezhetőségén, de az éjjeli képesség sokat emelt a nagyjavított harcértéken. Ukrajában a mihukat mind nappal lőtték le.. Nézzük meg a helikoipter veszteségeket szíriában, ahol azért az oroszok és szírek is keményen repülik őket. Az ATGM képességet is lehet szídni, hogy 70-es évek, de a semminéla 70-es évek is jonn. Márpedig a jövőben integráció az LR-SPIKE, nem a jelenlegi... (A svédek hány éve integálják a TAURUST???)... Itt az a döntő hogy mikorra lesz meg a képesség.
A helikopteres közösségnek addigi is repülni kellett kiképezni, szintentartani fejleszteni a hajózók jártasságát, és persze a müszaki állományt, sőt a honvédség kijelölt egységeivel az összefegyvernemi képességet .. Ja és az ára. tényleg nem sok ahhoz képest amennyire lehet használni a Mihu-kat. nem hat évig, hanem tovább is lehetne a sárkányszerkezet miatt, csak a fegyverzetet kéne kiegészíteni at ATAKA-val, modernebb fejrészű NIIR-el..