Úgy sejtem a Hforce rendszer is gyakorlatilag elektronikai blokkok, HMI-k (human machine interface), szenzorok, beavatkozó szervek együttese, BUS-os és villamos kábelek hálózatába kötve. Nem tűnik megugorhatatlan feladatnak az Airbus segítségével részleges vagy teljes beépítése a Mi-24-be. Végül is ők is több alapvetően eltérő gépbe szerelik be.
Ha komolyan gondoljuk, hogy beszállunk a jövőbeni harciheli fejlesztésbe, egész jó kis gyakorlófeladat lehetne a hazai iparnak.
Ha nem kell megbontani az eredeti elektronikai blokkokat, pl. helyhiány miatt, egy jövőbeni kivonás esetén az egész cucc átépíthető lenne a meglévő Airbus-ainkba. Ha jól tudom, nincs mindegyikben H-force.
A szépsége, hogy ebben az esetben semmilyen gondolkozást nem igényelne a fegyverek típusa, beszerzése.
Az MX-15-ös torony mehetne az orrba, ahol korábban a géppuskatorony volt. A gép oldalára "c-vasakra" felheftölt érzékelő-torony nem nyerte el a tetszésemet
A mostani 8 db vegyes, igaz? Van köztük géppuskás, nem csak oldalgépágyús? Az elveszett géppuskát szerintem lehetne pótolni a 20mm-es gépágyú konténerrel, ha a függesztő elviseli. Egyébként sem érzem akkora veszteségnek a mai világban a 12,7-es géppityut.
A minőségi NIR, ATGM és tűzvezetés sokkal nagyobb nyereség.
Persze tényleg az egész alapja, hogy maradnak-e még az emlegetett ~10 évig.