Zsolti, itt senki sem vitatja a harcihelikopterek hasznosságát. Itt a propaganda kamuhadsereg vs értelmes haderőfejlesztésről van szó. Mert a 6 db elavult, fegyverzet és NVG nélküli Mi-24 felélesztése és üzemben tartása az előbbi kategória. Elég nagy luxus ez nekünk, magyarul megmondva na. Kamu hadseregünk már van, ideje lenne elkezdeni kicsit megfontoltan építkezni...
Csak úgy poénból felcsaptam az ukrán meg szíriai háború gépveszteségeit listázó wiki oldalakat.
6 db Mi-24 kb semmire sem lenne elég, még helyi viszonyokban sem, ahogy az egy századnyi Gripen sem lesz elég a jövőben, meg a 6 db D-20 sem elég, sem a 8, 16, de még a 32 T-72M1/Leopard 2A7+/Armata akármi sem.
A környékünkön akikkel összeakadhatunk, mindenkinél van MANPADS, csapatlégvédelem, mordorban még elég erős csöves légvédelem is.
Szerinted mennyi időbe telne, mire lemorzsolódik az a 6 Mi-24? Az a 6, amiből 2 állandóan a földön lesz, mert alkatrészre várunk, vagy mit tudom én átvizsgálásra vár stb.
Ahogy többen is írták, az alsó hangon 12 milliárdot sokkal értelmesebb dolgokra is el lehetne tapsolni. Mondjuk további minyók felújítására, amennyiben van még sárkány amiben van elegendő üzemidő-tartalék. Ha darabonként 1 milliárdért újítanak, akkor az már 12 plusz sz.helit jelentene. Mivel az oroszok fegyvert nem adhatnak az embargó miatt. Ezeket aztán elvihetnénk a dék-afrikaiakhoz/zsidókhoz, akik olyan fegyverzetet/önvédelmi rendszereket integrálnak rájuk, amit nem szégyellünk kérni. Lehet nem lennének agyonpáncélozva, de legalább elvisznek 20 teljesen felszerelt katonát.
De vehetnénk rajta MANPADS és tandem fejes ATGM-et is, vagy normális tüzérséget.
Persze, mondhatjuk azt, hogy ez a 6db Mi-24 csak a kezdet és több is követheti őket... stb stb. De ez megint olyan dolog: ha az öreganyámnak kereke volna, akkor meg ő volna a három kerekű limbó hintó.