[HUN] Mikojan-Gurevics MiG-21 "Fishbed"

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
34 867
66 845
113
Harminc évvel ezelőtt, 1991-ben alakult meg a Hungarian Sky Hussars,..

x612bd3e374009747768727.jpg.pagespeed.ic.n4DeXNyDP5.webp
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
11 659
28 425
113
Mesélnél nekünk a MiG-21BISz hajtóművének különleges CsR üzemmódjáról?
Hogyan működött, mennyit fogyasztott, stb?

A legdrámaibb WEP-funkciót talán a MiG-21bis vadászgépben találták meg. A standard szovjet könnyű vadászrepülőgépnek ez a késői változata ütköző intézkedésként épült, hogy ellenálljon az újabb és erősebb amerikai F-16 és F/A-18 vadászgépeknek mindaddig, amíg a következő generációs MiG-29-et üzembe nem helyezik.

A MiG-21bis megkapta a korszerűsített Tumansky R-25 motort, amely megtartotta a korábbi R-13 erőművek szabványos 9400/14,600 lbf (42/65 kN) normál és forsazh teljesítménybeállításait, de egy második üzemanyag-szivattyút is hozzáadott az új szuper -utóégető rendszer sugárhajtóművel. Ennek a "gyémántrendszernek" a használata tényleges háború idején hatalmas, 99.4 kN (21.900 lbf) nyomást eredményezett, legfeljebb 3 percig. Ennek az ideiglenes teljesítménynek köszönhetően a MiG-21bis valamivel jobb volt, mint az 1: 1 tolóerő-súly arány és 504 láb/perc (254 m/s) emelkedési sebesség, ami megegyezik az F-16 névleges képességeivel a közelharcban .

A MiG-21bis légi harci gyakorlatában a WEP tolóerő használatát egy percre korlátozták, hogy csökkentsék a motor 800 repülési órája élettartamára gyakorolt hatást, mivel a szuper-utánégető minden másodpercének több perces rendszeres teljesítménynek számít az extrém körülmények miatt hőterhelés. Amikor a WEP be volt kapcsolva, az R-25-ös motor hatalmas, 5 méter hosszú fúvókás kipufogót produkált-a lángokban látható hat-hét fényesen izzó rombusz alakú „lökésgyémánt” adta a vészhelyzeti erőforrás „gyémánt-rezsim” elnevezését. .
 
 • Tetszik
Reactions: borisz and migfun

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 657
55 552
113
Mesélnél nekünk a MiG-21BISz hajtóművének különleges CsR üzemmódjáról?
Hogyan működött, mennyit fogyasztott, stb?
Az R-25-300-as hajtómű a Tumanszkij tervezőirodában Gavrilov konstruktőri felügyelete alatt jött létre közvetlenül az R-13-as hajtómű alverzió alapján.
Ez utóbbit a MiG-21SzM, M, MF és SzMT gépek használták, továbbá a kései Szu-15-ösök. Majd egy bulletin-t követően az összes UM is.
Az R-13-asnak volt egy igen ritka változata, amolyan köztes átmenet, ahol már az R-25-ösök CsR üzemmódja is megvolt, de csak korlátozott volt a tolóerő növelésének lehetősége.

Gavrilovék az R-25-öst úgy hozték létre, hogy az R-13-asok 24 lapátos első fokozati kompresszorát áttervezték 21 darabos, de nagyobb felületű lapátokkal ellátottra, továbbá kialakítottak egy előperdítőt a kisnyomású kompresszor belépő fokozata körül a kompresszor ház belső felületén.
A levegőátfutás így 62-ről 68kg/sec-re nőtt, a nyomásviszony pedig 8.5-ről 9.8-ra.

A hajtómű fő tüzelőanyag szabályzója/szivattyúja az NR-54F2-es volt, ami a hajtómű alapjárattól maximál rezsiméig dolgozott, ezt toldotta meg az NR-22F2M2, ami az utánégetés automatikus szabályzásán túl a vezérlés, az átállási idő szabályása és az üzemmódok (minimál és maximál fáklya) határolásáért felelt.
Ez két szivattyú idáig a hajtómű alján, a középvolatól balra és jobbra.

De volt egy harmadik is, az NR-44 pót-betáplálás szivattyú, a hajtómű jobb oldalán hátul-alul, ami egy barosztatikus szabályzó is volt.
A CsR üzemmódot a gázkar előtt, lent a panelen található két kapcsoló közül a jobboldaliva kellett aktiválni (homályosan látszik):


d073feb1be4f0f10439841d59577011d.jpg


Ha a CsR üzemmód aktiválva volt, az önmagában még nem jelentette a működését. Az NR-44-es pót-betáplálás szivattyú szükséges és elégséges feltétele volt a gázkar maximális utánégetés pozícióján túl a megfelelő repülési paraméterek megléte is.
Ez kb a 15 Celsius fokon, 760Hgmm tengerszint szerinti atmoszférikus nyomás esetén az ehhez tartozó nyomásmagasságon kb 380km/h sebességet jelentett - ez természetesen a nyomásmagasság és az aznapi egyéb légállapotok függvényében változott - ezen a sebességen aktiválódott a rendszer.

A tolóerő az R-25-300-as hajtóm kb 72-75kN maximáis forszázs fékpadi tolóerejéről kezdett el nőni, mégpedig a sebesség és atmoszférikus nyomás függvényében, ahogy gyorsult a repülőgép.

A tolóerő maximuma kis magasságon, a hangsebesség elértéig nőtt, ott a rendszer automatikusan kikapcsolt. Ez a maximális érték kb 97-99kN lehetett.
Tehát a gép már 0.85 - 0.9 Mach-nál, földközelben elérte az 1:1-es tolóerő/tömeg arányt, a kerókészlet és a függesztmények viszonylatában.

A CsR üzemmód-nak az alsó-felső sebesség határát már írtam, ezen felül volt 4000m-es nyomásmagassághoz tartozó határ (a berepüléseknél a rendszert úgy tesztelték, hogy 4000 méter barometrikus magasságon hullámvonalban fel-le emelkedve-süllyedve nézték a rendszer ki- és bekapcsolását) és a 3 perces időkorlát.

A CsR-t idehaza a kiképzési repüléseken csak ritkán használták, de nem a kolosszális fogyasztása miatt, hanem mert nagyon durván lerövidítette a hajtómű amúgy is rövid élettartamát. Mivel az R-25-ös gyűrűs-csöves tüzelőterei még az eredeti R-11-esekből eredt, így a megnövekedett hőterhelést már nehezen bírták a csövek. Amíg az 1000 órás élettartamú R-11-eseket szinte külső sérülési nyom nélkül cserélték, az R-25-ösökön nem volt ritka a hosszában átrepedt, átégett tűzcsöves példány sem, de már alig 500 óra után!

A CsR üzemmód ezen felül jelentett komoly hőterhelésu mind a turbinának, mind a forszázskamrának, ami szintén előszeretettel repedt meg. Ilyenkor volt, hogy a fala átégett és az így keletkezett szúróláng kiégette a gép oldalát. Nem véletlen, hogy két hazai bisz is azért zuhant le, mert nem csak a gép fala, de a hidraulika tartálya is átégett, mivel az meg ott volt.
Ezért a CsR üzemmód használatát külön jegyezték a hajtómű formulárjában.

Idehaza a legtöbbször CsR üzemmód a repülőnapokon volt látható, mivel a hazai pilótáink a szoló programoknál előszeretettel használták, különösen az egyikük, aki talán a legmagasabb rendfokozatig jutott (a neve elég ismert).

A CsR üzemmód automatikus bekapcsolása ezen a videón is jól látszik 0:24-nél, ahol a már maximális utánégetéssel guruló bisz után látványosan megnő a láng:


Illetve ugyanitt látható ez még 1:13-nál is.

Normál forszázs:


CsR:

 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 657
55 552
113
Gál Istvánt az idei kecskeméti repülőnapon az L-39NG mellett, illetve az ottani pavilonnál lehetett látni.
Ő volt az, akinek egy időben a legtöbb típusra volt aktív szakszója.
Egyszerre repülte a MiG-21-es összes szolgálatban levő változatát (PF, MF bisz), a MiG-23-ast és a Szu-22-est is.
A 29-esre már nem kapott kiképzést.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 657
55 552
113
Magyar UM R-3Sz rakétával:


4025-ös bisz pápai szögletes oldalszámokkal, a 4-es és a 0-ás között kissé nagy a szünet. Érdekesség, a festés már PG-sre hajaz, de még nem az. Az orrgyűrű le lett festve, mint a rövid életű csapatfestéses gépeknél is volt. A PG nem festette le az orrgyűrűt. A gép alja nem kék, hanem ez a teflonszürke, amire a terepminta felül rákerült. Ez a festési mintázat már a PG sémát követi, de látszik, hogy "szabadkézzel". Az eredeti csapatfestés ehhez képest még sűrűbben variálta a barnát meg a zöldet.


A gép később taszári kerek oldalszámozást kapott, azzal került vissza Pápára, úgy is került kivonásra. Itt már a végleges PG-s festéssel látható.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
34 867
66 845
113

A MiG-21-es utolsó útja

1995. március 10.

A magyar MiG-21 MF típusú vadászgép leselejtezésre került és miután mûködésképtelenné tették, egy vállalkozó vásárolta meg. Négy rendôrautó kísérte a gyér éjszakai forgalomban a vadászgépet húzó vontatót. A rendôrök elôre lezártak minden keresztezôdést, hogy a gép zavartalanul áthaladhasson. Az egyik keresztezôdésben egy Peugeot 205-ös ittas vezetôje áttört a kordonon és nagy sebességgel hajtott tovább, amikor hirtelen szembetalálta magát a vadászgéppel. A MiG 4 m hosszú póttartálya keresztülszúrta az autót és a vezetô ülésének fejtámláját átszúrva az autó hátulján lyukadt ki. Az autó vezetôjét csak az mentette meg, hogy biztonsági öve nem volt bekapcsolva és így félre tudott hajolni a kocsit átszúró tartály útjából. A vezetô az ütközés után az autóból kiugorva futva próbált elmenekülni, de a rendôrök elfogták. A konvoj kis idô múlva tovább haladt, de további útja sem volt eseménytelen. A repülô már az utolsó métereket tette meg és éppen a rendeltetési helyére próbálták állítani, amikor egy rendôrautó által üldözött autó hajtott be az utcába és találta magát szembe a vadászgéppel. Az autó vezetôje félrerántotta a kormányt és a gép körül álló emberek közé rohant. Szerencsére mindenkinek sikerült félreugrania és így baleset nélkül fejezôdhetett be a MiG-21-es utolsó útja.


Itt van még néhány fotó

(Már volt téma itt a fórumon ez az eset, de a keresővel nem találtal meg.)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 907
59 365
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
44 470
69 829
113
A főbb MIG-21 változatok (F-13,PF, MF bis) mikor álltak hadrendbe a Szovjetunióban és a VSZ-ben?