[HUN] NASAMS

Tudtommal Anglia kivételével már nincs olyan tag, aki támogatja a K + F programot. Utána már csak termelés. Norvégok, törökök, marslakók vagy bárki, aki nem vár semmit. Minden hónap elején harc folyik a kongresszuson a törökökről, mert ahogy gondolják, nincs joga eltávolítani valakit a programból, mert annak egyhangúnak kell lennie. A megoldás egyszerű, a tervek szerint otthagyják a törököket, és maguk alakítanak egy új konzorciumot, de ezúttal a török cégeket képviselő SSB közvetlenül az első fázis közepére akarja a tőkét, mert a többi tag visszalép önszántából. Egy régi cikkben, amit olvastam, ez több mint 3 milliárd dollárt jelent. 2022 elejéig a török cégek 80% -ának csökkentenie kellett a megrendeléseket, de továbbra is ugyanúgy termelnek, a program teljes szégyen. Ne keress logikát.

• Tetszik
Reactions: Szittya
ja es nem az eredeti nasamsról beszélek (ősnasamsrol) ami kb semmilyen komoly képességgel nem rendelkezett. ami kb annyira vólt hatékony mint a ruszki levegő levegő rakétákból világszerte tákolt valamicsodák.

az eredeti nasams nem érte el azt a képességet amit egy forgatható álványra helyezett f16 os képes lett vólna produkálni a főldről...

• Vicces
Reactions: ravenlord
Orosz kémbankkal, kínai 5G telefon-hálózattal és a CEU Fudan egyetemre cserélésével (+stb.) örülhetünk, hogy a "C" kategóriának is!
Komoly kormányzati "teljesítmény" van amögött, hogy nem teljes a bizalom felénk.

Kíváncsi lennék ha Gripeneket F-35-re akarnánk cserélni (tekintsünk el attól, hogy ez mennyire valószerű lehetőség), vajon megkapnánk-e rá az engedélyt?
Szerintem messze nem biztos...vagy előtte küldenének egy feltétel listát.
Pl. 100.000 főre jutó orosz és kínai kémek száma max 0,5 lehet. :D
Nem akarom szétcseszni ezt a topikot a Biztpol Mo. - ban válaszoltam. A bizalom hiánya nem csak a magyar kormányon múlik.

"A NASAMS légvédelmi rakétarendszerrel ismerkednek Győrben a katonák

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél rendszerismertető tanfolyamot tartanak a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében hamarosan beszerzésre kerülő NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System – Nemzeti Fejlett Föld-Levegő Rakétarendszer) légvédelmi rakétarendszer bemutatása céljából.
A norvég Kongsberg Defence & Aerospace és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett légvédelmi rakétarendszerrel 2021. augusztus 23-27. között, a norvég fél vezetésével ismerkednek a magyar szakemberek. A Pálffy Miklós laktanya konferencia termében rendezett tanfolyamon a győri alakulat kijelölt állományán kívül a Magyar Honvédség számos szervezetének képviselője is jelen van. A képzésen részt vesz a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos megbízásából a projektet felügyelő Tömböl László nyá. mk. vezérezredes, a projektet vezető Böcz Lajos ezredes, a Haderőtervezési Csoportfőnökség Fegyvernemi Képességtervező Főnökség főnöke, valamint Könczöl Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka is.
A tanfolyam résztvevői az egy hét során ismereteket szereznek az – alkalmazott rakéta típusától függően – kis és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer legfontosabb elemeiről, képességeiről, alkalmazási feltételeiről, híradó-informatikai vonatkozásairól, a komplexumhoz kapcsolódó kiszolgáló berendezésekről, kiképzési eszközökről, és a logisztikai támogató felszerelésekről is. A képzés augusztus 27-én Kecskeméten zárul, ahol a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató keretében kiállításra kerülő NASAMS tűzelosztó központot tekintik meg a magyar szakemberek."
74b855419aa99e6b915bb3a3e2318ced.jpg

Kecskeméten megkérdeztem a NASAMS vezérlőpultnál lévő egyik terepruhás embert, hogy ugye, mi már a 3. szériából vásároltunk? Elszomorított. Szerinte ez még csak a 2. de annak a legfejlettebb változata és egyébként, kint is a 2. széria indítóberendezése van kiállítva. Próbáltam még alkudozni vele, ezért megjegyeztem, úgy tudom a növelt hatótávolságú rakéta a 3-ashoz jár, de nem kaptam plusz információt. Lehet, hogy csak nem akart, még nem publikált adatot kiadni?

Kecskeméten megkérdeztem a NASAMS vezérlőpultnál lévő egyik terepruhás embert, hogy ugye, mi már a 3. szériából vásároltunk? Elszomorított. Szerinte ez még csak a 2. de annak a legfejlettebb változata és egyébként, kint is a 2. széria indítóberendezése van kiállítva. Próbáltam még alkudozni vele, ezért megjegyeztem, úgy tudom a növelt hatótávolságú rakéta a 3-ashoz jár, de nem kaptam plusz információt. Lehet, hogy csak nem akart, még nem publikált adatot kiadni?
Túlzás azt gondolni, hogy csak azért mert odaállították a csávót a NASAMS standhoz teljesen képben van...

• Tetszik
Reactions: Pogány
Mi is a 3-ast vettük úgy tudom...
Nem jól tudod.
"A legfrissebb és vélhetően a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél is hadrendbe álló változat a NASAMS 3-as"

Még a honvédelmes csóka is csak feltételez.
Én eddig sehol sem hallottam/olvastam határozottan kijelentve, hogy NASAMS 3 lesz, azt viszont igen, hogy NASAMS 2.
Nincs ezen mit mentegetni, ez egy elkúrt beszerzés.

• Tetszik
  • Szomorú
Reactions: Pogány and Aladeen
Úgy lenne logikus, ha tényleg mindenből a csúcsváltozatot akarjuk. (A szerző még csak vélelmezi a NASAMS 3-at.) A katona viszont akkor miért tagadta le? Nem tudta, hogy mondhatja vagy nem?

• Tetszik
Reactions: Pogány
Úgy lenne logikus, ha tényleg mindenből a csúcsváltozatot akarjuk. (A szerző még csak vélelmezi a NASAMS 3-at.) A katona viszont akkor miért tagadta le? Nem tudta, hogy mondhatja vagy nem?
Nem biztos, hogy (jól) tudja...lehet, hogy csak sofőr az győri alakulatnál vagy tök máshol szolgál és csak odaállították.
A litvánok a 3-ast vették (tavaly nyáron meg is kapták), nem tudom mi miért vennénk gyengébbet...egyáltalán miért van még gyártásban a régebbi?

Nem biztos, hogy (jól) tudja...lehet, hogy csak sofőr az győri alakulatnál vagy tök máshol szolgál és csak odaállították.
A litvánok a 3-ast vették (tavaly nyáron meg is kapták), nem tudom mi miért vennénk gyengébbet...egyáltalán miért van még gyártásban a régebbi?
Mert a magyar bakának az is jó lesz...

NASAMS 3-mat vettünk. Aki kint volt csávó annál a standnál szimplán fogalmatlan volt én is beszéltem vele.
Nem kell elhinni mindent mindenkinek, akin egyenruha van! :D

2-est szerintem nem is tudnánk venni, mert már 3-as van gyártásban 2019 óta. Legfeljebb használtan lehetne, de a Zrínyi nem a guberálsáról szól - szerencsére.

Legyen igazad!