Általában arra ami folyik itt.Ezt kinek is írtad?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Általában arra ami folyik itt.Ezt kinek is írtad?
Magyarországon nem használjuk a battery kifejezést, inkább az üteg a helyes, de ezt te is tudod. Az, hogy a NASAMS leírásokban az előző szerepel, nem csodálatos, hiszen angolul írják ezeket.battery=üteg
Tudtommal egy FDC-hez csak egy optikai szenzor csatolható, méghozzá kábellel.Átnézve a beszerzési informáiciókat: tényleg annyi elrendezés, szervezeti forma van NASAMS esetében, ahány ország.
A mienk szerintem valami ilyesmi lesz egy ütegben (egy önálló tevékenységre alkalmas egység):
1 db FDC
6 db indító
2, esetleg 3 db Sentinel radar
2, esetleg 3 db optikai felderítő, célravezető eszköz
Ebből lesz vagy 4-6 szerintem...
Értem én, csak közben leírod ezt:Magyarországon nem használjuk a battery kifejezést, inkább az üteg a helyes, de ezt te is tudod. Az, hogy a NASAMS leírásokban az előző szerepel, nem csodálatos, hiszen angolul írják ezeket.
Az FDC mennyire használatos kifejezés itthon ?Az FDC az üteg alapja.
Az, hogy mit szeretsz, az magánügy. A légvédelem esetében ütegek, osztályok vannak, nem pedig batteryk. A volt Honi Légvédelmi Rakétaosztályok "rendszer" megnevezésű alegységeket tartalmaztak, valamint tűzszakaszokat, mely tűzszakaszok személyi állomány nem volt húsz fő felett, a Neva indító rendszer teljes létszáma 32 sorkatona, 3 tiszt, 1 tiszthelyettes volt.Értem én, csak közben leírod ezt:
Az FDC mennyire használatos kifejezés itthon ?
Csak mert emlékeim szerint az FDC a Fire Distribution Center rövidítése, ami helyett meg a tűzvezető központ kifejezést kellene használnod.
Igazság szerint én légvédelem esetén jobban szeretem a battery kifejezést alkalmazni, mert az ütegre (tüzérségi század) egyszerűen nem áll rá a "szám" egy olyan szervezeti elem kapcsán, ami NASAMS esetén gyakran alig tartalmaz 20-25 embert.
De igen, én is támogatom, hogy inkább magyar szavakat használjunk, csak van amikor egyszerűen jobban illik az angol.
Értem, akkor elmondod, hogy te miért használtad az FDC kifejezést a tűzvezető központ helyett?Az, hogy mit szeretsz, az magánügy. A légvédelem esetében ütegek, osztályok vannak, nem pedig batteryk. A volt Honi Légvédelmi Rakétaosztályok "rendszer" megnevezésű alegységeket tartalmaztak, valamint tűzszakaszokat, mely tűzszakaszok személyi állomány nem volt húsz fő felett, a Neva indító rendszer teljes létszáma 32 sorkatona, 3 tiszt, 1 tiszthelyettes volt.
Értem, akkor elmondod, hogy te miért használtad az FDC kifejezést a tűzvezető központ helyett?
Vagy az is magánügy? Csak kérdezem!
Mivel nem tudjuk, hogy pontosan milyen és mennyi eszközt kapunk, és nem tudjuk, hogy hogyan lesz szervezve így lehet, hogy nem is olyan nagy hülyeség battery-ként hivatkozni rá?
Egy battery lehet akár 1 FDC, 1 rakéta indító, és 1 Sentinel radar is. Mitöbb a hálózatos működés miatt akár a radar nélkül is működő rendszered van.
Ez rosszabb esetben is kijön egy amerikai tengerészgyalogos raj méretéből. Biztos, hogy üteget fognak belőle szervezni?
Ez biztos? Vegyes radios es kabeles kapcsolat volt mar az elejetol fogva, bar a szovegbol nem derult ki, melyik-melyik:Tudtommal egy FDC-hez csak egy optikai szenzor csatolható, méghozzá kábellel.
Hmm, az uj brosura ezt emliti:Tudtommal egy FDC-hez csak egy optikai szenzor csatolható, méghozzá kábellel.
Nem vitázom, igazad van.Értem, akkor elmondod, hogy te miért használtad az FDC kifejezést a tűzvezető központ helyett?
Vagy az is magánügy? Csak kérdezem!
Mivel nem tudjuk, hogy pontosan milyen és mennyi eszközt kapunk, és nem tudjuk, hogy hogyan lesz szervezve így lehet, hogy nem is olyan nagy hülyeség battery-ként hivatkozni rá?
Egy battery lehet akár 1 FDC, 1 rakéta indító, és 1 Sentinel radar is. Mitöbb a hálózatos működés miatt akár a radar nélkül is működő rendszered van.
Ez rosszabb esetben is kijön egy amerikai tengerészgyalogos raj méretéből. Biztos, hogy üteget fognak belőle szervezni?
Az optikai szenzorhoz csak kábeles kapcsolatot ír, és egy darabot FDC-ként.Ez biztos? Vegyes radios es kabeles kapcsolat volt mar az elejetol fogva, bar a szovegbol nem derult ki, melyik-melyik:
"...consisting of a multifunction radar (AN/TPQ-36A or AN/MPQ-64, Sentinel), a Fire Distribution Centre (FDC), three launchers, each with six Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), and an Electro Optical (EO)-sensor labelled NTAS in the figure. These units communicate either via cable or radio. The NASAMS Fire Units are usually deployed in a battery configuration of up to four FUs (see Figure 2). The FUs communicate through a battery communication net named the Battery Net Data Link (BNDL)."
Viszont szerintem ma mar az EO szenzor torony limit sem lesz igaz, legalabbis nem veletlenul hangoztatjak jo ideje, gondolom, hogy sensor-independent (barmilyen kulso szenzort integralhatsz), open sw/hw platform, meg ugy altalaban akarmit is integralhatsz hozza, mert open tactical framework jon vele, alapbol minden letezo networkot tamogatnak stb.
A széttelepítés miatt semmire nem mennének egy optikai egységgel, mert azt az indító közelébe van csak értelme tenni, mert korlátozott a ható távolsága: 10-15km lehet - jó időben. Szóval egynél biztos több lesz ütegenként.Ez biztos? Vegyes radios es kabeles kapcsolat volt mar az elejetol fogva, bar a szovegbol nem derult ki, melyik-melyik:
"...consisting of a multifunction radar (AN/TPQ-36A or AN/MPQ-64, Sentinel), a Fire Distribution Centre (FDC), three launchers, each with six Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), and an Electro Optical (EO)-sensor labelled NTAS in the figure. These units communicate either via cable or radio. The NASAMS Fire Units are usually deployed in a battery configuration of up to four FUs (see Figure 2). The FUs communicate through a battery communication net named the Battery Net Data Link (BNDL)."
Viszont szerintem ma mar az EO szenzor torony limit sem lesz igaz, legalabbis nem veletlenul hangoztatjak jo ideje, gondolom, hogy sensor-independent (barmilyen kulso szenzort integralhatsz), open sw/hw platform, meg ugy altalaban akarmit is integralhatsz hozza, mert open tactical framework jon vele, alapbol minden letezo networkot tamogatnak stb.
A NASAMS pontosan a széttelepítésről szól, az indítóállványokról nem értekeztünk, csak az optikai szenzorokról, melyeket nem az állványok közelébe telepítenek. A Haditechnika Fiataloknak nem a komolyságról szól.A széttelepítés miatt semmire nem mennének egy optikai egységgel, mert azt az indító közelébe van csak értelme tenni, mert korlátozott a ható távolsága: 10-15km lehet - jó időben. Szóval egynél biztos több lesz ütegenként.
A NASAMS - Légvédelem a XXI. században Zrínyi kiadvány szerint egy FDC 12 indítót tud kezelni.
Ha egy 10-15km távolságra ellátó optikai rendszered van akkor azt nem rakhatod nagyon messze az indítótól. Egyszerű logika!A NASAMS pontosan a széttelepítésről szól, az indítóállványokról nem értekeztünk, csak az optikai szenzorokról, melyeket nem az állványok közelébe telepítenek. A Haditechnika Fiataloknak nem a komolyságról szól.
Olvasgass, mielőtt dühödten nekem rontasz. Szó sincs c7-ről, a gyerekeknek szóló könyvecskékből tanulj te magad. részemről befejeztem. Tömbölt személyesen ismerem, tehát nekem ne mutasd be légy oly kedves.Ha egy 10-15km távolságra ellátó optikai rendszered van akkor azt nem rakhatod nagyon messze az indítótól. Egyszerű logika!
Az AMRAAM C7 földről minimum tud 20km-et, de inkább 25-30-at. Nem rakhatod az optikát 5-10km-re az indítótól mert semmi haszna nem lesz! Legalább két indítónként kell egy optika, ha értelmesen akarják használni ezt a passzív érzékelőt.
Egyébként ennek kiadvány sorozatnak pont a NASAMS-es része a legjobban sikerült példány. Tömböl László szerkeszti aki légvédelmi rakétás tiszt volt. Látatlanba ne fikázd!
Úr isten!Nem vitázom, igazad van.
1. Én nem vagyok dühös.Olvasgass, mielőtt dühödten nekem rontasz. Szó sincs c7-ről, a gyerekeknek szóló könyvecskékből tanulj te magad. részemről befejeztem.
Senki nem mondta, hogy az IR/EO teljes lefedettséged ad a radarhoz képest.Ha egy 10-15km távolságra ellátó optikai rendszered van akkor azt nem rakhatod nagyon messze az indítótól. Egyszerű logika!
Milyen magasságú és milyen paraméterű cél ellen? 25-30 km-et a mesében tud MZ-re még közepes magasságon sem, nemhogy alacsony cél ellen.Az AMRAAM C7 földről minimum tud 20km-et, de inkább 25-30-at.
Azt ugye vágod, hogy egy légvédelmisnek próbálod húzni az ívet?Tömböl László szerkeszti aki légvédelmi rakétás tiszt volt. Látatlanba ne fikázd!
Két indító közé félúton lehetne rakni egyet, de 4-6 indítóhoz egy kevés lesz...Senki nem mondta, hogy az IR/EO teljes lefedettséged ad a radarhoz képest.
Ettől függetlenül egyetlen indító közelébe sem célszerű rakni ezt.
Ha jól tudom, akkor a földi indításnál a légiharc-rakéták harmadát-negyedét tudják repülőről indított hatótávnak. C7-nél ez legalább 20-25km-t jelent.Milyen magasságú és milyen paraméterű cél ellen? 25-30 km-et a mesében tud MZ-re még közepes magasságon sem, nemhogy alacsony cél ellen.
Parapitecusra gondolsz?Azt ugye vágod, hogy egy légvédelmisnek próbálod húzni az ívet?
Mintha egy matekprofnak magyaráznád az integrálás rejtelmeit...
Mondom, soha senki nem mondta, hogy a rendszer teljes MZ-je le lenne fedve EO/IR-rel.Két indító közé félúton lehetne rakni egyet, de 4-6 indítóhoz egy kevés lesz...
Egen.Halkan jegyzem meg, hogy a fél évszázaddal ezelőtti szovjet fekete/fehér Karát kamera tiszta időben több mint 25km-ről tudta a célokat követni.
Azóta nyilván a német ipar csak jelentősen visszafejlődött...
Te milyen értéknek veszed a harmadát negyedét?Ha jól tudom, akkor a földi indításnál a légiharc-rakéták harmadát-negyedét tudják repülőről indított hatótávnak. C7-nél ez legalább 20-25km-t jelent.
Ez a kijelentés értelmezhetetlen.mivel alapból légvédelmi rakétamotorja van.
Hát nem is magamra.Parapitecusra gondolsz?