[HUN] Pzh 2000 HU

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 396
19 795
113
Ukránok szerint 155 mm-es lövegenként napi 200 lövedék fogy náluk.
Szóval ezzel érdemes számolni egy intenzívebb háborúban - tuti jó döntés volt a lőszergyár!

Intenzív harctevékenységet feltételezve. Ezt tegyük hozzá. Illetve, azt kellene tudni, milyen a szervezeti felépítése az ukrán tüzérségnek, ahol ezek az eszközök vannak. ( hány cső van az adott egységben pontosan, ahol ez a lőszerfogyás ki lett számolva ) Mert ha ott is a NATO 24 gépes osztálya van, akkor az 4800 lövedék/nap, egy osztály részére. Azért ez elég erős szám, nekem vannak kétségeim, hogy 200 lövést ad le naponta egy 155 mm-es ott.

• Tetszik
Reactions: Venom85

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 602
14 812
113
Intenzív harctevékenységet feltételezve. Ezt tegyük hozzá. Illetve, azt kellene tudni, milyen a szervezeti felépítése az ukrán tüzérségnek, ahol ezek az eszközök vannak. ( hány cső van az adott egységben pontosan, ahol ez a lőszerfogyás ki lett számolva ) Mert ha ott is a NATO 24 gépes osztálya van, akkor az 4800 lövedék/nap, egy osztály részére. Azért ez elég erős szám, nekem vannak kétségeim, hogy 200 lövést ad le naponta egy 155 mm-es ott.
Leginkább úgy kb kétloveges csoportokban operálnak, hogy minél kissebb celpontok legyenek az oroszok számára.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 637
42 057
113
Mivel lőszerhiány van, így sokszor nem tud megvalósulni, de ez egy reális igény/szükséglet. Ahogy @ijasz irta, ez egy reális szám lehet.
Az ukránoknak harcjárműveik alig vannak mostanra vélhetően, szóval gyalogság és tüzérség amire építeni tudnak.

Egyébként épp most láttam a hírt, hogy lengyelek át adnak 18 db Krab önjáró löveget az ukránoknak. Lassan lőszerhiány nagyobb gond lesz, mint a löveghiány. Ha jól tudom a lengyeleknek van saját 155mm-es lőszer gyártása, szóval valamennyit be tudnak segíteni.

Nem tudom nálunk milyen számmal terveznek lőszert beraktározni és milyen időtávra. 24 löveghez számoljunk csak napi három tárat (180 lövés/nap) akkor egy hónapra 129.600 darab 155-mm-es gránát kell raktáron legyen. Mondjuk szerintem 2 havi adagot illene betárazni: ez 260 ezer gránát.

Szerintem kellene legalább 2x24 kerekes 155mm-es tüzérség. Vagyis 2 havi 155mm-es lőszer készlet az egész Honvédségre 780 ezer lövedék lenne...
Ha ezer euróból sikerül kihozni egy lövedéket a saját gyártásnak köszönhetően kivető töltetekkel együtt, akkor 260 millió euró máris ugrott a "többszáz millió eurósnak" mondott lőszerbeszerzésből.

Ha tippelnem kell akkor nem rég megkötött szerződés lényegesen kisebb mennyiségű 155 mm-es lőszerrel számol: 24 cső 1 havi adagja lehet kb. Majd ha meg lesznek a kerekesek akkor talán még után rendelnek...

• Tetszik
Reactions: Vogon and bel

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 396
19 795
113
Nem tudom nálunk milyen számmal terveznek lőszert beraktározni és milyen időtávra.

Ez minősített infó szerintem, nem is kell hogy megtudjuk mi itt. Annak idején, ( Néphadsereg ) a szombathelyi dandár 18 db Gvozdikás tüzérosztályának volt a legnagyobb mennyiségű lőszerkészlete, a dandár lukácsházai lőszerraktárában. Mármint, lőszeres ládák számra gondolok itt. Saccra, a 18 db Gvozdikának több ezer lövésre elég lőszere volt a raktárban. Miközben mi úgy tudtuk, 3 napi harcra elég a dandár teljes lőszerkészlete, ami kéznél van azonnal.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 637
42 057
113
Ez minősített infó szerintem, nem is kell hogy megtudjuk mi itt. Annak idején, ( Néphadsereg ) a szombathelyi dandár 18 db Gvozdikás tüzérosztályának volt a legnagyobb mennyiségű lőszerkészlete, a dandár lukácsházai lőszerraktárában. Mármint, lőszeres ládák számra gondolok itt. Saccra, a 18 db Gvozdikának több ezer lövésre elég lőszere volt a raktárban. Miközben mi úgy tudtuk, 3 napi harcra elég a dandár teljes lőszerkészlete, ami kéznél van azonnal.
Nyilván titkos - ezért sem mondták meg a lőszer szerződés értékét, mert abból lehetne tippelni.
A bejelentett "több száz millió euró" az lehet 200 millió, meg 900 millió is. A szerződés teljesítése 2023-ban kezdődik és 2031-ig tart - szóval inkább a nagyobb számhoz lehet közelebb, ha 8-9 év kell ahhoz, hogy lefinanszírozzuk...
Bár mintha egy korábbi RM preziben lett volna egy konkrétabb szám, mint várható üzlet...
@Terminator ? :)

• Tetszik
Reactions: Pogány and honved

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
Csak azért kérdeztem, hogy @pöcshuszár észrevegye, hogy legkésőbb a története felénél elkeveredett. Mivel nem a két dandár támogatói lesznek, hanem egy dandáré, ami jó eséllyel a harckocsik számából adódóan 3 harcoló zászlóaljjal fog bírni, ezért a számok máris esélyesebbek tűzszakasznak 4 db-bal, ütegnek 8 db-bal, osztálynak 3x8 db-bal.
a Horvát beszerzésnél konkrét számok voltak mellékelve.... ők eleve 23db-ot vásárolta. Van ebből egy 3x6 löveges komplett tüzér osztály, 2-3 db folyamatosan kiképzést biztosító löveg és 2-3 db álandó tartalék löveg. ezzel a felállással mindenkor van egy full bevethető osztály, és ettől független kiképzés, no és tartalék lövegek az épp javításon/meghibásodott eszközök helyett.... szerintem így fog kijönni a matek

• Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 345
96 728
113
a Horvát beszerzésnél konkrét számok voltak mellékelve.... ők eleve 23db-ot vásárolta. Van ebből egy 3x6 löveges komplett tüzér osztály, 2-3 db folyamatosan kiképzést biztosító löveg és 2-3 db álandó tartalék löveg. ezzel a felállással mindenkor van egy full bevethető osztály, és ettől független kiképzés, no és tartalék lövegek az épp javításon/meghibásodott eszközök helyett.... szerintem így fog kijönni a matek
Én úgy láttam 12 Pzh2000-sük van. 10 éves használtat vettek, illetve még hármat pótalkatrésznek, plusz 1 szimulátor és tervben van még 6 vásárlása.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 549
18 883
113
3 üteg a 3 zlj támogatására!? 3x8
A lőtávolság miatt érdemesebb a dandár feladatainak tűz támogatásához szervezni. A gyakorlatban a főerőkifejtés irányában harcoló zászlóalj (ak) tevékenységét támogatja, a mélységben lévő ellenség pusztításával.
Az ütegeket akkor lehet a zászlóaljak támogatására elosztani, ha van más dandár tűztámogató erő, a dandár szintű feladatokhoz.

• Tetszik
Reactions: Wilson

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 430
84 345
113
Amúgy van különbség abban ahogy a NATO méri a kalibert és ahogy az oroszok.

A NATO (B), Oroszország (A).

main-qimg-04b9b5960eeadc9b0bf00147847f5df2
Nem.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 430
84 345
113
Mert az űrméretnek egyetemes meghatarozása van, nem pedig országonként változó. Nincs olyan, hogy valahol a barázdák, valahol meg az ormózatok közti átmérő az űrméret. Olyan meg vegképp nincs, hogy ormózat és barázda közti átmérő az űrméret. Az űrméret a két szemközti ormózat közti távolság mm-ben.
Létezik barázda űrmeret is, de annak semmi köze ahhoz az űrmérethez (nem is arra való) amire mindenki és így te is gondolsz űrméret alatt.