A rendőrségen is szoktak meglepetések lenni. Nagyon sokáig évente egy lövészet volt. Pisztollyal mi is csak 7-8 m távolságra lövünk, és még ezen a távon is sok a fehér találat a nem időre menő lövéseknél is. Most a CZ lövészetről beszélek, nem PA lövészetről.
De magamon is látom. Amióta nem szánok pénzt rá, de igazából társaság sincs rá, és nem járok ki magamtól lőtérre, én sem birom 7 m távolságból a találatokat a belső 10x20 cm-es téglalapban tartani. A nagy része benne van, de a harmada-negyede kicsúszik belőle, és a sima mellkasi részben van. UGyanúgy mint mint a többségnek. Mondjuk az állomány 1/4 része lő ki a feketéből, a másik 1/4 rész meg nagyjából össze-vissza a feketében lő, a maradék fele meg mint én nagyjából a közepén tartja a lövéseket a nem időre menő feladatoknál. Mindezt 7 méter távolságból. Ennyit jelent az hogy 10-20 éven keresztül valaki csak évente 1-2 alkalommal lő el max 1 doboz lőszert. Az iskolában sokat lőttünk, akkor mindenki jobban lőtt a PA63-al, mint mint évekkel később a CZ-vel. A gyakorlást nem lehet megspórolni.
Tehát azt akarom kihozni a fentiekből, hogy az-az elvárás, hogy önvédelmi távolságból eltaláljon pisztollyal egy emberi mellkast, teljesen reális elvárás. Többet elvárni csak akkor lehetne ha több idő és gyakorlás lenne mögöttük. Teljesen jól húzták meg az elvárható szintet. A biztonságos fegyverkezelés egy másik kérdés.
Persze ha innen nézzük ok.
Csak van egy olyan baj a magyar fegyveres szerveknèl kb minden lövészet vizsga.
Ebből a belövés max a kivétel.
Honvédségnél ha megfelelsz ok, ha nem akkor is rámondták hogy ok megvan. Csak haladjunk.
Nagyon ritkán láttam újralövetèst.
Persze van az a kifejezés, hogy örömlövèszet, ami lőszer megmaradt azt elpuffogtattuk. Ki ahogy akarta. Amihez hozzáfért.
Volt, hogy nagyon sokat.
Csak ne kelljen visszavinni.
Csak ezt lehetne èszerűen, úgy hogy az állomány tényleg tanuljon, ügyesedjen, tapasztalatot szerezzen,magabiztosabban bánjon ennek hatására a fegyverével.
Mert konkrèt gyakorlás nincs! Vagy nálam még nem volt.
Ami nagyon kéne.
Hogy egy katona 100m-en fekve/ térdelve/állva/neadjisten ülve a karabèlyával(+ adott rendszeresített fegyverével) magabiztosan,kis szórást lőve tudjon lőni.
Nem időre.
Nem 1 óra ácsorgással.
Idióta elméleti foglalkozásokkal!
Amikor lőtéren vagy lőjjèl!
Ne pásztázott lőtávolsag fogalmát ès hasonlókat kelljen felmondani.
Azt lehet előtte nap, héten. Mert az is fontos. De mindennek meg kellene találni a helyét,idejét.
Egyszer voltam olyan lövészeten/kèzigránát dobáson ahol 27! foglalkozási hely volt.
Csak a kèzigránáthoz 5!
Mindenhol egy oktató.
2-3 fős csoportokban gyalogoltunk egyikről a másikra.
Ebből 1 helyen gránátdobas/2 helyen lövèszet.
Majdnem sírtam.
Gyakorlás után mehetnének ezek a vizsgafeladatok.
Rendőröknèl is.
Havi egyszer minimum.(tudom leterhelt az állomány de ha mindenhol lenne lőtér ez max 2 óra egy hónapban.)
Nagyobb max 25m távra. Nem időre. Valódi lőkikepzővel!
Honvédségnél is.
Attól hogy valaki tiszt vagy tiszthelyettes, meg nem lessz az!!! Ez fontos! Lenne!
Rendőröknèl világszínvonalú kikèpzőink vannak.
Lehetne hozzá állományt küldeni.
Ha gyakorláson tud kis szórást lőni, mehetnek ezek a vizsgalövèszetekre.
Olyan beoba meg stresszlövèszetre.
Vagy lövész/felder/különleges katonáknal futással egybekötve.
Tatán egy makarenkózással egybekötött lövészeten biztos mindenki hajtana, ha a nem megfeleltek ténylegesen újralövetnèk.
Ez egyénileg/raj/szakaszszinten.
A vizsga legyen èvente egyszer. Mint minősítő lövészet.
Csak mert ez így olyan mintha rutinpálya gyakorlása nélkül kellene vizsgára menni. Azt nézegetni az ember a sebessègváltót hogy van a rükverc.
Ezek után èles stresszhelyzetben hogy várják el,hogy az állomány normálisan teljesítsen.
Az olyan problémát meg hogy zavarja a lakosságot el kellene felejteni.
Pl tatan is bent van egy lőtér a laktanyában.
Fel kell újítani/100 m-re gyakorlásra tökéletes.
De még szituációra is.
Napközben ne zavarjon senkit a város szeli puffogtatás.
Ha meg jártál lőni, gondolom nem csodálkoztál az eredmények romlásán.
Egyszer olvastam egy feledhető könyvet.
7 volt vagy aktív TESZ-es lett meginterjúvolva.
A leszerelteket megkérdezve mindegyik azt válaszolta, rögtön vissza tudna tèrni állományba.
Ha ès amennyiben elötte elvinnek lőni, ès ott vissza hozhatná a régi formáját.
Mert az bizony gyakorlás nélkül nekik is megopik.