Ismerem ezt a megoldást és nem tűnik számomra jobbnak. Már a dzsihadisták is alkalmazták ezt Szíriában. De miért lenne ez jobb megoldás? Azért, mert az UAV visszatér?
Szerintem ez egy előny, amiért cserébe hátrányokat vállaltál. Drónok elleni hadviselés topicban volt egy hipotetikus ötlet, hogy mennyire lehet sörétessel leszedni egy mini kategóriájú drónt. A buta lőszeres bombázást például szerintem sokkal könnyebben, mert fix irányba, fentre kell pozicionálnia támadás előtt és céloznia kell. Ezzel szemben az öngyilkos megoldás öt irányból támadhat és ha a drónfelelősnek kitakarja épp az egyik bajtárs, akkor a végkövetkeztetés az volt, hogy ott a lövészeknek meszeltek.
Természetesen nincs ilyen bevett eljárás, de talán jól szemlélteti, hogy miért nem ugyan annak a megoldásnak egy fejlettebb változatának gondolom a buta bomba dobálást. Sokkal könnyebbnek tűnik valami hatékony eljárást kidolgozni a bombázás ellen, mint az öngyilkos variáció ellen, hiszen nem a levegőben robban, ami hátrány és kiszámíthatóvá válik a mozgás és az irány, ami szintén jobb célponttá teszi.
Ez természetesen csak egy hipotetikus felvetés volt arra, hogy egyszerű megoldásokra lehet-e egyszerű ellenszert találni. Egyelőre egyik támadás típusra sem tudok bevett védelmi szisztémát. Abban igazat kell adjak neked, hogy a semminél mind a kettő megoldás jobb a Magyar Honvédség részére. És bármelyiknek a hazai fejlesztése és gyártása megkezdődne, az abból a szempontból is óriási jelentőségű lenne, hogy jelenleg tudtommal a lövészek nincsenek képezve egyik eszköz ellen sem. És látjuk Aszad katonái után az oroszokon is, hogy amire nincs harceljárás, ott nem várható el, hogy rutinból megoldják.
Van már hazai hálós elfogó drónfejelsztő kisvállalkozás, ha jól emlékszem, meg céldrón gyártásunk. Simán ráállhatnának erre is. Nem bonyolult, de jelenleg nagyon hatékony eszköz lenne bármelyik megoldás. Később meg majd kiderülne, hogy melyik előnyösebb.
Lehet, nem tudom.