<blockquote rel="Panzerfaust"><blockquote rel="fip7">
Ez az egész Gripen program egy óriási nagy kudarc! (szerintem)
Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Egy méregdrága fiaskó.</blockquote>
Akkor a MiG-29 történetről mi a véleményed? Hm...?
</blockquote>
Majdnem ugyanaz, Balázs. Hetente többször látom az elkerülőről a Jurassic Parkot, és olyankor mindig felmegy a pumpa.
Alapvetően kontármunka volt mindkét típus rendszerbeállítása, hiszen még azt se tisztázták, mire kell, illetve nem az valósult meg. (nem igazán számoltak az elvtársak, hogy egy 29-es költségvonzata nem a 21-esével mérendő, aztán koppantak, hogy 28 db reptetése mennyi dohány) A fegyverrendszerek beszerzése és működtetése akármennyire is ízlelgetjük, politikai kérdés. Én személy szerint magával a NATO-tagsággal sem értek egyet, - inkább semlegesség osztrák, svéd, finn módra - de ezt most nem fejtem ki, miért.
Visszaidézvén magamban a Gripen FAQ-odat, te sem voltál oda érte, főleg a költségeiért. Persze tudom, nem használjuk ki sok képességét, nem költünk rájuk eleget, de ez épp annak köszönhető, hogy milliárdok szálltak el egyéb átgondolatlan hülyeségekre és ezt a HM-vezetésnek kellene, kellett volna megmagyarázni.
A Gripenek - korlátozott - bevethetőségét még épp a lízingszerződés garantálja, az a tény hogy nem a mi tulajdonunk. Képzelem mi lenne ellenkező esetben.
Nem tudom pl. mi akadályozta meg a légierőt anno - a saját kontárságán kívül - pár könnyűszerkezetes hangár építése a Mig-eknek, heliknek Szolnokon ?. Százmilliárdokba fájt volna ? Hát most tessék, itt az eredménye, olyan mintha a kazánban elégettünk volna 800 millió dollárt, és ha beleszámolom a leszedált minyókat, és a kivont mil-eket, hát lehet duplája is lenne.
Nem tudom mi lesz a Gripenekkel a lízingszerződés lejárta után, de ha már ennyit feccöltünk bele, akkor jó volna legalább ezt az egyet értelmesen működtetni, buta bombákkal, szoftverfrissítéssel, később új radarral ellátni, óraszámot emelni, utántölteni, az AMRAAM-okat meg visszaadni, mert így olybá' tűnik, hogy az amerikaiak saját tulajdonukat fizettették ki velünk.