A mi Gripenünknél az a probléma, hogy máshova nem tudjuk a rendszeresített rakétát függeszteni,a törővégen túl. Ennek oka, hogy nincs az AIM-9L rakétába beépítve a fejet hűtő nitrogénpatron. Ezért a törővégbe építettel van hűtve. (A hűtéssel az infrafereső fejrész érzékenységét növelik.) A csehek viszont az M változatot hasznáják (még az L-159-el szerezték be. Ez modernebb, lásd a betűjelzését, elsősorban éppen a beépített hűtés miatt. A későbbi változatok is ilyenek. Nos. a Csehek általában a legbelső pilonon hordozzák, de van, hogy a szárnyvégen. (Az, hogy a L mennyivel volt olcsóbb mint az M, nem publikus.) Ugyanakkor nagy és felesleges készletekkel rendelkeznek egyes NATO országok az L változattól. Ezt a Diehl BGT Defence német cég nekünk átépítette, modernizálta, így sikerült majd az M változat találati valószínűségét, zavarvédettségét elérni. A nitrogénpalacknak azonban nincs hely a rakétában. A svédek már az IRIS-T szintén Diehl BGT gyártmányú korszerű rakétát rendszeresítették. Ezt akárcsak a AIM-9M-et akármelyik pilonra függeszthetik, kivéve a Litening helyére.
Nekünk is jobb lett volna L-et venni, de azért a BGT koszerűsített L-1-t vettük, viszonylag kis számban (én nem tudok pontos adatot), mert a katonai vezetés terve volt az IRIS-T rendszeresítése. (egyébként helyesen). Aztán szerintem a politika és néhány vazallus katonai szakértő a HM-ben szerintem kitalálta, hogy a gépek lízingeltek, amúgy is svédnek kell a hadrafoghatóságot biztosítani, így a későbbiekbe esetleges repedt szárnyak javítását, cseréjét -így azóta sincs semmi kezdeményezés a rakéták felváltására. Egyébként más akár jóval gazdagabb országok sem szereznek be modern közelharc rakétákat. Azok amelyek harcba kerülhetnek orosz vadászokkal, ott IRIS-T, AIM-9X-et rendszeresítettek. Az inkább max. orosz bombázókkal találkozó országok, pld. Hollandok, Britek,viszont más-más rakétákat preferálnak. A hollandok AIM-9M-nél maradtak, a britek ASRAAM-ot használnak, amelyet kisebb szögindítással rendelkeznek mint az IRIS-T/AIM-9 vagy R-73/74, viszont 25+ km hatótávolságú és nagyon gyors hőkövető rakéta.