Dudi, ha ennyire ostobaságokat és alap dolgokat kérdezel, akkor nem értem, hogy mire fel pattogsz...
- Az AGM-65-tal éjszakai precíziós csapásmérő képessége van. Autónóm, de földi célmegvilágítással is, az egyik fele IR/EO képalkotós a másik lézeres.
- A buta bombák oldási pontossága is felülmúlta a 29-eset és erre szintén képes éjszaka a TGP és SAR radarmód miatt is.
- A GPS alapú térképpel robotpilótás alacsonytámadásra is képes, amihez anno még TFR kellett.
Ezeket mind tudják magával a géppel és szimulátorral is gyakorolni, de éles fegyverrel is kellene vagy legalább BDU-33-mal. Csak erre is basznak pénzt adni, pedig a teljes programköltség töredéke vagy Mk bombákat venni, aminek darabja pár ezer USD. Vagy akár UB blokk integráció is felmerülhetett volna, mert szerintem nem mission impossible a feladat. Sz-8 rakétából volt jó sok, de gondolom abból is már leépültünk.
Egyébként halkan kérdezem, hogy a Gripen használat alapján szerinted lenne gázolaj és grántá a bármilyen harckocsihoz vagy löveghez, vagy ATGM-hez rakéta?
Itthon az alapveő szemlélete hiányzak annak, amit üzemeltetési kulúrának hívnak. Nem a rendszer alján, a tetején. Képtelenek megérteni, hogy vagy költünk egy haderőra vagy zavarjuk szét az egészet a picsába és kérdezzük meg, hogy akkor ki és mennyiért venné át az ország védelmét. Mert ami van, az nem haderő az én szememben. Ez van.