Na akkor meg is van, mire kepes a jelenlegi radarunk...
Emlekszunk a thai Gripen C gepek folenyes gyozelmere a kinai masolat-Su-27SK ellen par eve?
A Chinese test pilot’s lecture in December 2019 about the exercise sparked renewed discussion over the details.
thediplomat.com
Par erdekesseg, Gripenek vs Flankerek
- Night vision: present versus not present
Ez azért elég durva különbség... Kíváncsi vagyok, hogy ez alapján a híres ukrán légi flotta meg a szerb vajon bevethető-e éjszaka? (Csak ez a szempont azt jelentené egy hipotetikus összecsapásban, hogy amelyiknek ez nincs meg, azt meg tudod szívatni éjszakai harccal. A szárazföldi alakulataink elvileg fel vannak/fel lesznek szerelve Leopárdtól kezdve mindenki ilyen műveletekre.)
GPS vitához:
Ne értékeljétek alul azt, hogy az amcsik mennyire szeretik a befolyásukat érvényesíteni! Bár elég meredek kijelentésnek tartom, hogy ha mi helyi háborúba keveredünk, akkor automatikusan és azonnal lekapcsolnak minket. Ha a nemzetstratégiánkat lapozgatja valaki, akkor a déli fenyegetettség menüpontban ti milyen potenciális ellenfelet láttok, akik olyan hihetetlen amerikai érdeket képviselnek, hogy inkább bassza meg a GPS image, lekapcsolom és rajtam röhög a fél világ, hogy innentől senki nem vesz erre kódolt fegyvereket, hanem alternatív rendszerekre kéri ugyan ezt? (Megsúgom, hogy a nemzet stratégia nem számol északi vagy nyugati fenyegetéssel, de ott sincs olyan ellenfél, akinek az érdekében ők lekapcsolnának bármilyen jól eladható rendszert és hosszútávú hátrányt vállalnának a fegyverbeszerzések terén.)
AZ EU-nak úgy tudom, hogy szintén van helymeghatározó rendszere. Ha rákerestek a Galileo kulcsszóra, akkor találtok bőségesen leírást. Ennyire lehet Európát lekapcsolni!
Ha Amerikában veszed meg az autódba a GPS navigációt, az nagyon más pontossággal működik, mint ha az EU területén vagy főleg ha egy arab ország boltjában fizetsz érte. Mondjuk USA boltban 1-2 méter eltérés a valóstól, addig az arab boltokban 10 méter hibán sem szabad meglepődni. Arról nem is beszélve, hogy az EW azt is jelenti, hogy mi magunk is tudjuk zavarni és bizonyos korlátok között módosítani a jelet a környékünkön.
Ezt a részét már jó régen tudjuk. A többit meg lásd fent!