[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Ezek szerint mégsem értetted meg a logikát. Összekeverd a gép harcértékét a bevethetőséggel.

1. Lépés. Döntés, hogy milyen képesség kell.
2. Források meghatározása ehhez.
3. Tender.
4. Gép kiválasztás.
5. Felkészülés a rendszeresítésre. Pilóta és földi személyzet is kiképzés / átképzés alatt.
6. Az alapfokú és mindenféle képzés után van egy pilótád, aki a gépet tudka vezetni, de nem combat ready. Ez még nem képesség.
7. A pilüta felkészítése során folyamatosan forrás kell, hogy a képesség meteremtőjön és fentartasson. Ebban a rendszerben a pilóta csak az utolsó láncszem.

Az külön téma, hogy a pilóta mennyire erős láncszem. A képességnek is vannak fokozatai.
 
M

molnibalage

Guest
Egyébként nem utálom. A gép képességei minőségi szinten jók a t/w arányt leszámítva. Nekem a mennyiséggel van a bajom. Terhelhetőség, hatótáv. Nem annyival olcsóbb és gazdaságosabb, mint amennyivel a méret indokolná és ez logikus is.
 

de facto

New Member
2010. június 11.
1
0
1
Gratula, szép munka. Ugyanakkor nem változtatott azon a véleményemen, hogy egy ekkora darabszámú légierő operett feladatokra képes.

Persze most már elvetettük a sulykot, tehát megyünk a rossz döntés által kikövezett úton. Persze nem ez volt az első és nem is az utolsó rossz döntés. Ugye eleve kár volt az orosz államadósság terhére 28 MIG 29-est beszerezni, végül is alig 16 évre. Ezt a rossz döntést fejelte meg a leváltásuk erre a mini Gripen flottára.

Egy szövetség tagjaként egy olyan sereget kellene kialakítani, ami az anyagi erőnkből következően a maximális hatékonysággal kiállítható lenne. Ez pedig akkor lehetne, ha a NATO kis államai a nagyokat kiegészítő komplementer erőket fejlesztenének ki. Tradícióikra, lehetőségeikre építve. Félre ne értsen senki, jó hallani a tankok dübörgését, a nehéztüzérség dörejét, a vadászgépek sivítását, de az nem hadsereg, legalábbis komolyan vehető hadsereg, ahol 10 tank dübörög, hat ágyú dörög és nyolc gép sivít az égen. Ahol látva egy Dunán úszó AM-et, az a hadiflottán harmadát jelenti. Ahol dandárnak neveznek egy olyan katonai szervezetet aminek két zászlóalja van, vagy ezrednek aminek négy százada. Ahol több a tábornok, mint ahány zászlóalj és sorolhatnám.
 
G

Guest

Guest
Egyébként svájci F-5 már nincs. Az orsztrákok az Wunderwaffe érkezéséig béreltek pár gépet. Már azok sem repülnek tudtommal.

Drága Molni barátom egy egyáltalán nincs így. A svájci Tigerek a mai napig szolgálatban vannak. Amíg az F-18 gépeken profi katonai pilóták repülnek, addig az F-5 hajózói tartalékosok, kereskedelmi pilóták, hatalmas tapasztalattal. Nézd meg egyszer őket az AXALP-on.

Másik érdekesség, hogy az F-5-ös gépek több országban (elsősorban dél-amerika, és ázsia) légi utántöltési lehetőséggel, sőt BVR képességgel is rendelkeznek,új olasz vagy izraeli lokátorral. Más kérdés, hogy ekkor is csak 4 L-L rakétát hordozhatnak..

Kele
 
M

molnibalage

Guest
Bocs, akkor tévedtem. Régen néztem utána. Csak nem a tender csúszása / el nem döntése miatt késik a kivonás? Népszavazást is akartak. Azzal mi lett?

<i>Más kérdés, hogy ekkor is csak 4 L-L rakétát hordozhatnak..</i>

A Griff is csak max. 6-ot, de inkább 4 a jellemző. Nagy hatótávolságú csapásmérő konfigban meg kettő db...
 
G

Guest

Guest
Megvárják amíg a Horneteket is le kell váltani és utána döntenek új típusról.
Szvsz, nem F-35 lesz, mert túl hangos, svájc zöld ország, az SH meg túl nagy. Marad Rafale, Eurofighter, Gripen.. (inkább Gripen NG lesz szerintem, vagy Rafale) felturbózva..
 
M

molnibalage

Guest
A hangosság nem múlt idő már?

Egyébként szerintem röhejes hangosság alapjáv választani gépet...
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Molni a Svájci F-5 azért lett említve, akárcsak a német(török)(Brazil)F-4 ,mert régi gépekkel is lehet minőségi és komoly légierőt fentartani!Ez csak egy igen kis észrevétel volt a pdf-hez ami komoly hiánypótló munka és mégegyszer grat.
 

bnero

New Member
2010. május 4.
18
0
1
Jó cikk lett, köszönjük

Az ismereteim és a leírtak alapján a legnagyobb gondnak azt látom, hogy a meglévő képességeinket sem használjuk ki (kevés repidő) ahogy az anyagban is szerepel. Ennek nyilván anyagi okai (is) vannak.

Már korábban írtam, hogy jó ötlet lehetne szerintem, ha felajánlanánk a gépeinket közös használatra a horvátoknak meg a szlovéneknek.
Vad ötletnek tűnhet de a 3 ország ilyen kevés gépet hatékonyabban üzemeltethetne.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 509
113
bnero: kicsit részleteznéd az elképzelésedet a közös használatról? thx.
 

bnero

New Member
2010. május 4.
18
0
1
Terminator:

Jelengegi állapotok: nekünk van 14db 4. generációs gépünk, horvátoknak 12 Mig 21 a szlovének meg légtérvédelmet vásárolnak az olaszoktól.

A közös légierőt a Magyar Gripenek alkotnák
Mi nem tudjuk hatékonyan üzemeltetni a gépeket pénzhiány miatt. A három ország együttesen többen tudna fordítani rájuk, még ha a horvátok csak a Migekre költött pénzt, a szlovének meg a légtérvédelem árát adnák bele.

A horvátok most tervezik 4. generációs gép vásárlását, amit nyilván ők sem tudnak majd üzemeltetni, vagy csak drágán. (kis darabszámban drágább a gépek költsége), így kisebb költségen lehetne 4. generációs gépük nekik is.

Nyilván az átállásnak lennének költségei a horvátoknak de egy új gépnek is vannak.

A kérdés a politika. A horvátok, szlovénak nemrég szálltak ki a Jugoszláviából.
 

bnero

New Member
2010. május 4.
18
0
1
Az önálló, erős hadsereg náluk sokkal fontosabb. Amikor majd megkapják az új gépek árának, üzemeltetésének költségeit akkor szvsz a horvátok is jónak találják az öteletet.
 

bnero

New Member
2010. május 4.
18
0
1
Az ötlet egyébként nem új. A hollandok és belgák is így csinálják csak ők a haditengerészetnél lépték meg. A különbség annyi, hogy minkét fél adott hajókat a közös flottába.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
A honvédelem.hu-n van egy videointerjú sorozat, a vezérkari főnökkel.
Ebben, katonai felső vezetőtől szokatlan nyíltsággal beszél a vezérezredes úr, a Honvédség siralmas állapotáról.
Kifejti kicsit burkoltan, alaprendeltetésének sem tud most eleget tenni a sereg. ( haza védelme )
Valamint, fegyvernemi kultúra fenntartása nem elég. 8 12 db harckocsi és néhány tarack, stb., ... )
Konkrét képességek kellenek, páncélos, tüzérségi, stb.
Elmondja, a BTR harcjárművek, még afganisztáni bevetésre sem voltak alkalmasak igazán.
Ezért kellettek a Toyota páncélozott terepjárók, majd Humwe, aztán a MRAP járművek.
Tehát a BTR-eket is cserélni kellene majd.
No meg az összes többi eszközt....
Gondolatai elgondolkoztatóak és talán kicsit biztatóak.
Persze, hogy mi lehet a fejlesztések esetleges következő lépése, arról semmit nem tudunk meg, hisz erős demokráciánkba minden ilyen irányú elképzelés, továbbra is titok. :)
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
honved:
"Persze, hogy mi lehet a fejlesztések esetleges következő lépése, arról semmit nem tudunk meg..."

Igazából már pontosan tudjuk. 2011es költségvetés. wikit linkelem ott a forrás is.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Honv%C3%A9ds%C3%A9g#V.C3.A9delmi_kiad.C3.A1sok

Gondolom nem kell magyarázni. Jól látszik, hogy barom nagyot vágtak. 1 év alatt -20%. (308milliárd Ft->250miliárd Ftre csökken.) Nem gyenge.
(A zárolt rész 99% zárolva is marad erről beszélt ma izé tegnap Matolcsy.)

Mondjuk amúgy is csak szétlopják a hmet... lehet mondani, hogy amúgy is kár bele. :(