1) Aki repül az általában nem a pénzért teszi. Főleg nem a vadászpilóták. Egyébként ez a földi személyzet egy részére is igaz.
2) Szinte kizártnak tartom, hogy pilótahiba lett volna a baleset oka. Mint korábban írtam a végeredményhez olyan mértékű többlet sebesség kellett volna ami mellett még egy kis tapasztalattal rendelkező pilóta sem kísérelte volna meg a leszállást. Gyanítom, ha ekkora sebességgel közelítesz a torony is körbe küld. Röviden tömören a hülye is tudja, hogy olyan gyorsan nem lehet lerakni a gépet. Végszükség esetén meg lehet próbálni de ez a közel repképtelen, kritikus sérülés kategória, nem a karcmentes gép.
Én valami műszaki hibára tippelek, ami a karbantartásból ered. Ha valami gubanc van a fékkel akkor bizony nem könnyű megállítani a lovat. Nem tudom, hogy mi az előírás a leszállásra a Griffen, de pl. a Sasoknál általában légfékeznek elég sokáig, ezzel a kifutó nagyja elmegy (főleg ha rövid), az utána lévő maradék kevés betonon nem egyszerű sem megállni sem átstartolni kis sebességről. Ha azonnal döntenek, lehet megoldható, de ha több másodpercig tart kitalálni, hogy mi legyen, akkor elképzelhető, hogy túlmennek.