Semmivel nem késtünk el. Olyan tempoban fejlődik a technika, hogy jobb, ha az ember kivárja, mi az, ami valóban tartós és jövőbiztos.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Én meg már század szinten a támogató szakaszba integrálnák egy olyan valamiféle akármit (hogy pontosan mit,arra több ötletem is van,nem tudom,melik is a rosszabb),ami mind földi,mind légi célok ellen hatásos,(de már a szakasz szintjén is lehetne egy járgányt ilyesmiképpen kondicionálni)Amennyiben ügyesek leszünk és nem lustálkodjuk el a történetet ,ebben is szerencsénk lehet. Megint az, hogy nincs, lehet majd előny. Nincs légvédelmünk gyakorlatilag. Tehát nem kell agyalni, mit tartsunk meg és taknyoljunk még évekig, vagy évtizedekig a régiből. Mistral marad, ez logikus. Minden mást újat kell venni. Kezdhetjük. Nagy hatótávolságú eszközöktől, egészen ,a csöves drónvadászokig. Minden kell. A csapatlégvédelem kulcs lesz a jövőben, ráadásul a kombinált csapatlégvédelem. Kell rakétás és csöves, vegyesen. Én, zászlóalj szinten már szervezetbe illesztenék egy légvédelmi szakaszt. Harckocsi, lövész, vagy tüzér osztály esetében mindenképp. Nagy értékű szárazföldi technikáink lesznek, ezeket védeni kell, ráadásul nagyon a légitámadások ellen is.
40+ éve látható már ez a fejlődési irány.Bekaa völgyben már a dronokrol irányitott messzehordó tüzérségi tűzzel kezdték az izraeliek a szir légvédelem leamortizálását.Már 73ban az arab tankok egy részét felülről támadó lőszer,komkrétan kazettás bombák kumulativ altöltetei lőtték ki.Semmivel nem késtünk el. Olyan tempoban fejlődik a technika, hogy jobb, ha az ember kivárja, mi az, ami valóban tartós és jövőbiztos.
Én meg már század szinten a támogató szakaszba integrálnák egy olyan valamiféle akármit
Ez ma már elégtelen.Ráadásul a kisebb dronok ellen hatástalan is.De a nagyobbak ellen is kérdéses hatékonyságú.Zászlóaljnál egy légvédelmi szakasz, annyit tesz, hogy századonként, egy légvédelmi raj. Ez már a 80-as évek Néphadseregében is így volt, több mint 30 éve. Egy lövész századhoz, tartozott egy légvédelmi raj. Vállról indítható Strela, vagy Igla, rakétával. Azonban szervezetileg, a légvédelemhez tartoztak, egy alegységben, dandár szinten. Mert a kiképzésük egyszerűbb volt egy kötelékben, mint ha lövész századonként lettek volna, alapban, külön, külön, rajonként.
Ez ma már elégtelen.Ráadásul a kisebb dronok ellen hatástalan is.De a nagyobbak ellen is kérdéses hatékonyságú.
Szerintem nem csak a légvédelem,hanem a támogató tűz végett is szükség van a modern csövesekre,Példa volt, nem azt állítom hogy ma ez kell. csupán azt írtam, hogy 30 éve is így megy már. Más kérdés, hogy ma semmink nincs e téren. A modern csöves légvédelem feltámadása lehet, a drónok elleni harc.
Szerintem nem csak a légvédelem,hanem a támogató tűz végett is szükség van a modern csövesekre,
Szerintem ma,a kicsi hadseregek és a sokkal jobb technológia kora van.A kis haderő méret miatt ma fokozott mozgékonyság kell.Alegység szinten is képesnek kell leni önálló müveleteket végrehajtani.Egyszerűen nem tudunk másképpen területet ellenőrizni,mert nincs meg hozzá a csapatlétszám.Mozgékonysággal,tűzerővel és technológiával kell pótólni a hiányzó létszámot.
Szerintem hiba csak nehézpáncélzatú seregben gondolkodni.Drága.A súly önmagában is csökkenti a mozgékonyságot,de a nehéz járgányokhoz szükséges logisztika és műszaki támogatás nagysága is.Ugyanakkor már most van bőséggel fegyverzet a Kárpát medencében,ami ellen semmit nem ér a nehéz páncél.
Ez nem azt jelenti,hogy nincs szükség nehézpáncélzatú erőre,hanem azt,hogy messze nem csak arra.Kalapácsnak a feje van vasbol.A nyele,vagyis a nagyobbik része,fábol van
"Miért nem a BTR-el hasonlítod össze a Lynxet? Mert nem ugyanaz a kategória, igaz? "De, ezt írtad.
Nem volt annyira rég, a szovjet szarok kopcsolásának pro és kontra vitája közben, hogy felhoztam a régi szar Gepard légvédelmi egységek román rendszeresítését, hogy hiába nem újak, a helikoptereink mennyire szeretnének vajon a hatótávjukba kerülni? Amije van egy haderőnek, az van egy haderőnek. Amije meg nincs, az konkrét hiány. A 23 mm légvédelem meg már rég le lett írva, mint elavult. Mennyire is lenne megnyugtatóbb érzés ha a kidobott Shilkáink ma megvanak? Persze ez csak a kesergő, ez van.
A drónfenyegetés ellen, főleg az öngyilkos drón, kisebb kaliberű csöves egységek is hatékonyan képesek lennének harcolni megfelelő infromációs bázissal ellátva. Olcsó, ezáltal nagyobb mennyiségben besuerezhető fegyverrendszerek, amik kifutottak már, de a jelen körülmények miatt szükség lesz rájuk a jövőben. Ilyenek, csak persze új köntösben, vagy ezekből a mások által kidobottat beszerezve ami van:
Semmivel nem lennénk beljebb, mert a Silka drónok ellen használhatatlan (kb. véletlenszerűen tudná eltalálni)
Ez sajnos megint nem igaz. 30mm alatt nincs ABM lőszer, márpedig drónra csak olyannak tudsz vadászni...különben a szóráskép miatt csak véletlenszerűen fogsz eltalálni egy drónt
egyébként a Puma topikban volt már egy hosszabb értekezés arról, hogy a Puma az ABM lőszerével képes lehet-e drónvadászatra...a lynx-en elvileg ugyanaz az ágyú és ugyanazok az érzékelők lesznek...szerintem inkább ez lenne a jó irány
"Miért nem a BTR-el hasonlítod össze a Lynxet? Mert nem ugyanaz a kategória, igaz? "
Viszont a nagy tűzgyorsaság/sok szállított lőszer megfelelő célravezetés mellett elégséges lehet és ez olcsóbb. És a fentiekben nem ezt írtam az egyetlennek, hanem kombinált alkalmazásról van szó.
Ez persze ki lett ott vesézve sokak által, csak olvastam. Ezzel ugye az a gond, hogy bemálházott lőszer ha elmegy légvédelemre, mi marad a rendeltetés szerinti harcra? Persze mindenképpen jó, ha be tud kapcsolódni az egész dandár a saját légvédelmébe, csak egyből a logisztika és készletfelhalmozás duplájával kell számolni az ellátás miatt, ha erre tömeges támadás esetén szükség van, illetve a kitárazás aztán szépen meg is akaszthatja a saját műveleteket(ez már csak szerintem). Elég kellemetlen amikor nem nyomulhatsz egy muszáj helyzetben, hogy elérj egy hídfőállást, vagy biztosíthasd a hk-k oldalát, mert a melletted levők leszakadnak készletfeltöltésre. Oké, hogy normális vezetés biztosít tartalékot, de kérdés, hogy mennyi idő ketyeg el a beérkezésig?
Aha.Vagyis a buborékodban korlátlan mennyiségű hadtápot viszel magaddal.Nem is kell területet ellenőrizni.A modern kislétszamú seregek(mint amilyen a magyar is lrsz terv szerint)buborékban harcolnak.A buborékban teljes a kontrolljuk így mindig előnyben vannak a buborékban.A buborekon kívül meg nem nagyon érdekli,hogy mi van mert az úgy sincs rá hatással.
Persze mondhatod,hogy te majd jól elmanőverezel a buborekok közt épp csak annak semmi értelme(azt leszámitva,hogy gyűjtöd a km-eket),mert ha belépsz a buborékba akkor vesztettél.
Még mielőtt jössz a logisztikás mantráddal,az is beletartozik a buborékba.
Úgy nem lehet háborút nyerni ha menden összecsapást elvesztesz ellenben marha jól elmanőverezgetsz.
A kalapács lényege a feje nem pedig a nyele.A nyél ahoz kell,hogy ne kelljen nehéz fej.Nyél nélkül van kalapács de fej nélkül nincs.
Ngp ma már alkalmatlan légvédelemre.Ami ellen hatásos lehetne,az nem fog olyan közel menni hozzá,ami meg közel megy,azt max véletlenszerűen találja el.A PSZH fő fegyverének kell alkalmasnak lennie a légvédelemre.Egészen géppuska szintig biztosítani kell a védelmet, akár újonnan is gyártva, modern formában ilyeneket:
Érzékeny szenzorokkal felszerelt saját drónokkal kell felderíteni az ellenséges drónokat és a kapott információ alapján levadászni mindet, hogy mozoghasson a haderő. Persze alapveően ez a tervek között van mindenhol, így nálunk is szerencsére.
Szóval ahogy rétegezném a csöves légvédelmet:
-A védendő járműveink saját védelmi képességeit kiterjeszteni, kerül amibe kerül, ez kell hogy a legalsó rövidtávú védelem legyen. Hard és Soft kill rendszerek, minden harcjárműre, rc géppuskák automatizált légvédelmi képességével adatkapcsolati információk és saját szenzoros képességgek alapján.
-Századszinten géppuskás és/vagy kiskaliberű gépűgyús nagy tűzgyorsaságú védelmi eszközök beszerzése, automatizálása, hálózatba kötése. Saját és/vagy külső radaros rávezetéssel, célmegjelölő és megosztó képességgel.
-Zászlóalj szinten 35 mm AHEAD valamilyen konfigurációban, itt elérhető modern eszközökben nincs hiány. Egy teljes üteggel számolva jelentős rövid és középtávú lefedettséget jelentene a zászlóaljak szintjén felderítő egységgel és saját rávezetéses automata eszközökkel, célmegosztó képességgel.
-Dandár szinten megjelenhet a 76 mm önállóan, vagy kombinálva a fenti 35 mm-es egységekkel. Ennek a hordozására LYnx alvázon, vagy a T-72 alvázon kaphatunk normális védelmű és mozgékonyságú járműveket, nagyobb lőtávra kiterjesztve a védelmi zónát, legalább három üteggel.
Persze ez mind-mind pénz, és mind-mind akarat kérdése. Na meg a szükségszerűségé.
És ettől függetlenül még mindig ott van, hogy nincs elégséges számú harckocsink, tehát @Negan a veszteségtűrő képességünket is ki kell terjeszteni, különben hamar elfogyhat az eszköz és a morál.
Csehek egyik problémája a Lynxel,hogy alacsony a főfegyver függőleges emelhetősége.Korlátozott emiatt a dronvadász/légoltalmi képessége,és városharcban/hegyvidéken nem tudja tűz alá venni a magasabban lévő célokat/lőállásokategyébként a Puma topikban volt már egy hosszabb értekezés arról, hogy a Puma az ABM lőszerével képes lehet-e drónvadászatra...a lynx-en elvileg ugyanaz az ágyú és ugyanazok az érzékelők lesznek...szerintem inkább ez lenne a jó irány
Aha.Vagyis a buborékodban korlátlan mennyiségű hadtápot viszel magaddal.
És mi lesz a buborékokon kivűli térrel?Mert az ország 90%ka kivűl marad a buborékokon.
Ngp ma már alkalmatlan légvédelemre.Ami ellen hatásos lehetne,az nem fog olyan közel menni hozzá,ami meg közel megy,azt max véletlenszerűen találja el.A PSZH fő fegyverének kell alkalmasnak lennie a légvédelemre.
Veszteségek mindig lesznek.A cél azonben az,hogy azok az ellenség soraiban legyenek
Modernizált 72 nem azért kell,hogy jobban türjük a veszteségeket.Az csak járulékos hatás.A cél,hogy minnél nagyobb legyen a veszteség okozási képességünk.
Csehek egyik problémája a Lynxel,hogy alacsony a főfegyver függőleges emelhetősége.Korlátozott emiatt a dronvadász/légoltalmi képessége,és városharcban/hegyvidéken nem tudja tűz alá venni a magasabban lévő célokat/lőállásokat