A T-90 az egy külön típus,hogy jön ide?
Ez hol T72? Klasszisokkal jobb az alap mindenben mindkét esetben. Ezért érdemes rá áldozni. Ez a fő érvem.
T-72-ből nincs olyan szintű modernizáció megérős áron amiről ti beszéltek erről van szó.
Sok szempontból/elemében a T-72 utódja, típus-elődje!
Nem alapvetően új típus!
Szerintem "megtévedtetek" abból a szempontból, hogy a nem sokkal kisebb torony miatt gondoljátok problémásnak a T-72 korszerűsítést a T-90-hez képest.
Pl. ezért tévedés: A kisebb T-55 torony is elbírt hasonló súlyú pót-páncélt, +egyebeket, Pl. még az igen méretes Enigmáét is.
Ott is "csak" raktak egy betontömböt ellensúlynak a torony puttony-hosszabbításaként, a'la "faék"...
A torony valójában a nagyobb(lőszer) miatti ágyú/töltőgép váltás miatt kellett és a lőszerek biztonságosabb elhelyezése miatt, nem pedig az általatok emlegetett védelem súlya, egyebek miatt lett "követelmény.
Sőt a nagyobb --továbbra is személyzetes--torony védelme még több pót-páncélba kerül, ahogy a szélesebb front-teknő is. Oooopsz!
Közbevetésileg: Személy szerint nekem az a véleményem, hogy nem érte meg ez a dolog a T-90-nél, mert a jövő a felülről támadó "bármié", ami nekünk "mondjuk" a Hirtenberger miatt akár (nagyon)jó is lehet. "Ámen!"
Ezt pedig az Abrams/Leopárd-2 miatt csinálták, hogy a legvédettebb résznél is le tudják küzdeni, ami csak az egyre nagyobb/hosszabb APFS... (páncéltörő-nyillövedék lőszer) mérete miatt lett szükséges!!!
Holott: ...aknavető (kumulatív), elég felülről sokkal kisebb nyíllövedékes lőszer, akár szinte sorozatban, stb... felülről!
Más úton módon kisebb áron lehet leküzdeni ezt a két nagy ellenfelet.
Nekünk nem kell
- (szinte)bármi áron,
- elsők között,
- nagy biztonságú,
- "szupertank"/nagyhatalom elleni képesség.
...de, mondjuk egy más nagyhatalmak ellen is ütőképes haderőnek --az oroszok szerin-- kell ilyen (költségvetési) áron is ez a képesség.
Az ő szempontjukból igaz. Nekünk a saját érdekeink szerint kell haderőt, elrettentő-erőt létrehozni!
Nekünk a költséghatékony megoldás kell, túlerő ellen készülve, itt Közép-Európában, a közeljövőben(évtizedekben becsülve).
...szerintem.