Így van; de én átgondoltam. Azt sem állítottam, hogy csak zsír új német technikát lehet/kell venni. Azt próbáltam elmondani - az ukrán-orosz affér tanulságaként, hogy olyan technikát kell beszerezni, amihez a szövetségeseink gyorsan és nagy tételben tudnak lőszert és alkatrészt szállítani. A T-72 nem ilyen. A D-20 sem. Nem kell a világ pénzét csili-vili új dolgokra elkölteni, de amit veszünk, az legyen kompatibilis a szövetségesek fegyverrendszereivel
Hasonló elvek alapján indultam el én is, a motoron és futóművön kívül minden mást be lehet szerezni jelenleg is nyugati beszállítótól, vagy furcsa módon meg lehet oldani a piaci verseny miatt jóval gyorsabban fejlődő polgári technika adaptálásával--lásd: törökök--.
A számunkra hozzáférhető, megfizethető fejlesztés-/gyártás-technológiákkal böven-olcsón utángyárthatóak a 72-es 50 évvel ezelőtti orosz technológiai szintű motor, futómű elemei.
Mivel már nem a harckocsiba épített szenzorokon múlik a szárazföldi haderő ütőereje, hanem a drón-felderítésen/-elhárításon és az összfegyvernemi kommunikáción ezért hibásnak gondolom az előző háborúk alapján levezényelni a Zrínyi-t. Nem a harckocsi egyedi minősége fog dönteni , hogy ki jön ki győztesen a konfliktusból, hanem a kellő helyen, kellő időben történő alklamazás.
ehhez a Leopard 2A7...-nél kisebb egyedi képességű, de nagyobb szintű együttműködésre alkalmas, és nagyobb mennyisségű harckocsi kell!!!
Korábban kiszámoltuk, itt, többen, hogy ha az érkező Leo-k szintjére kellene fejleszteni T-72-t az is kijönne 4 millióból.
Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a harckocsi többi eleme --teknő, motor-futómű, torony--:
- a Leopard 2A7... esetében darabonként 10+ millió €,
- ugyanez a T-72 modernizálás esetében (legdrágább esetben!!!) darabonként 250.00 €, vagyis 0,25 millió € !!!
Tovább-gondolva:
A Mo-nak szükséges 2-300 darab esetén EZ a kőltséghatékonyság, megfizethetőség dönti el majd VALÓJÁBAN a következő évtizedekben is az örök klasszikus alapján, hogy ki jön ki nyertesen --akár még kitörése nélkül-- a várható konfliktusokból: pénz, pénz, pénz!!!
...nem pedig a történelmi tapasztalatok alapján SEMMIT nem érő "jóindulat-vásárlás"!
@LMzek 2.0
Nem ebbe a topicba illik, de nézd meg a sokat szidott román légierőt; bármikor bárhol karbantartják a gépeiket a NATO-n belül, ha kell, tudnak adni hozzá alkatrészt, fegyvert háborús konfliktus esetén. Nem új technika, de használati értéke van.
Valami ilyesmire gondoltam. Legyen szabvány lőszert használó tüzérségünk, harckocsijaink, stb., nem mindenféle különutas, innen-onnan összeszedett kisszériás fejlesztésekre épített egyedi eszközeink, legyenek azok bármilyen jó ár-érték arányúak, mert egy háborús helyzetben pont az első meghibásodásig/sérülésig lesznek használhatók, utána meg nézegethetjük őket fejvakargatva, hogy honnan lesz hozzá bármi is.
A 125 mm-es L/48 as T-72-es ágyú legkevesebb annyit tud, mint a 120 mm-es L/44-es Leopard, ahol pedig a legújabb Leo L/55-öse kellene, ott a jóval hatákonyabban és megfizethetőbben alkalmazható Spike/hasonló tudású ATGM-ek uralkodnak már.
Löszer:
tudunk gyártani, azt mondják --...-vagy hazudnak???--,
Izrael olyan löszert tud adni, ami emlékeim szerint a Leo 2-t is ki tudja lőni, ...+a Spike-ok ezrei.
Vagyis ami kritkus, az nyugatról beszerezhető, készletezhető, nem kell már a megfizethetetlen "Csúcs", egy jelentős része itthon gyártható.
Más elemek --ezektől az 50 éves bevált technikáktól olcsó a technika és olcsó az üzemeltetés--, annak a gyártása gombokért kiépítető oitthon. Ja: Szerbia és Kína is elég megbízható forrás --az "***isztánok mellett--, ha valamire szükség lenne.
A legfontosabb háborús "nyersanyagra" --...pénz, pénz, pénz!-- is rátérve:
A $/€/... különbség Leopard 2A7... 100 darab esetén --100darab x10 millió €= 1 Milliárd--, és kellene a következő 20 évben még 300 darab, vagyis 3(+) milliárd €! + német "jóindulat-áras" karbantartás/üzemeltetés!!!
Az összfegynemi harcra és védelemre koncentráló T-72 modernizálási költség ötöde kb. a "csak német" megoldásnak, 100 darab esetén újabb 500 millió € a T-72Hu javára. Itt is 300 darab lenne az ideális a következő 20 évben, ...ez jelenlegi áron 1,5 milliárd a 300 darabra!!!
...ősszegezve: a "csak németet" megoldás legkevesebb 3,5 milliárd €, a jelenlegi Leo-k mellé modernizált szintés 300 darab T-72 300-350 millió €!!! ...3,5 milliárd vs. 350 millió! Hmmm...
Sikerült illusztrálnom, hogy gyakorlatilag miért lehetetlen a német technikával magvalósítani a VALÓS magyar érdekérvényesítéshez szükséges mennyiséget?
A "csak német technika" esetén ugyanis
- elégtelen mennyiséget tudunk beszerezni,
- amelynek nem tudjuk már kifizetni az összfegyvernemi támogatás képességét sem!
...vagyis qrvára túlárazva megteremtjük kb. Euro-tízmilliárdból a csak NATO/EU-s "ágyú-töltelékként", csak NATO-függőségben alkalmazható, bevethető Honvédséget!!!
Mi is lesz akkor a magyar érdekérvényesítéssel??? ...nincs magyar kézben adó, ha "esetleg" eljutunk egy konfliktus előtti utolsó körig! Hmmm...
"Csak" ennyit tartok gondnak a változó körülményekhez nem-változó Zrínyi program esetém, amely remélem nem igazolja a "Német jóindulat-kifizető-hely" erősödő sejtést!!!
Kétharmad van megadva, "Értünk", és nem egy "Rheinmetall-tartomány/Magyarország" létrehozására!!!
U.I.:
Lehet, hogy akkor ránk eröltette más???Hát, amikor nem ránk erőltette a muszka, akkor elég egysíkúan választottunk az utóbbi ~100 évben
.