Amúgy annyi, hogy ha modernizált T72-ről beszélünk akkor már ne az RPG 7-es meg fagottal felszerelt lövészeket számoljuk már ellene, hanem valami közepesen modern szintet legalább mert ez éppúgy hülye összehasoníltás.
azért nem mondok modernebbet ( pl bármi féle ATGM-et) mert az ellen nulla esélye van
dudi már megválaszolta
Én meg 150-180db A7-el. Irdatlan sok pénz,meg drága? Hát ja, meg jujj, meg ma este minek ennyi. De holnap ki tudja? És még ez is önmagában mi, csak egy szám, annyi minden kell hozzá... 2065-ig kb az lesz amit most veszünk. De én nem értek hozzá, fent Pesten tőlem talán hozzáértőbbek ülnek.
nézd , én nagyon támogatom hogy legyen 150-180 A7+ idehaza , ne értsd félre ,csak azt mondom hogy felesleges kohószökevényre költeni amikor így is úgy is csak koporsónak jó ha egy ici-picet modernebb ellennel találkozik mint pl a kőkorszak ( lásd TOW ATGM , nem mai de még mindig átmegy majdnem mindenen)
Mik is a darabszámok?
Izrael 2018-ban 18,5Mrd USD-t költött honvédelemre, ami a GDP több mint 5%-a. Minimum 15db állandó hk. zászlóaljat üzemeltet. Ilyen keretek között már lehet értelme spórolósra játszani. 1 v. max. 2 zászlóaljnál nem nagyon.
aztán abból mennyi is amerikai pénz? kb a fele?
Szerintem pár hét kiadós pl német-szír helyzet vagy balkáni szarkavarás esetén már lehet hogy másképp gondolnál a kohó alapanyagra. Mert a semmitől minden jobb. Sajnos a várható veszteségekkel meg számolni kellesz majd az ilyen és ehhez hasonló szitúknál. Úgyhogy tegyük össze még a kezünket és imádkozunk hogy így is maradjon. Mert pl egy felvázolt nyugati/német helyzetnél pl tartalék alkatrész beszerzése szerintem nehézkes lehet majd a leokhoz. Mert bármilyen über egy technika. A gép az gép. Az alkatrész meg alkatrész. Ugyanúgy fog kopni mint az ember.
jó , nézd, ebben elismerem igazad van , a semminél tényleg jobb , elzavarni pár kővel dobáló migránst , de ennyi , kifújt , mondom , a régi szaros RPG is átment nem csak a csupasz de az ERA-s T72-esen is kb az ezredfordulón.... csak azt mondom leegyszerűsítve hogy nem kell azt várni hogy megváltja vele bárki is a világot és még elrettentésnek se jó , annyi az előnye hogy sok az eladó a világban és jó sok hasznosnak tűnő tuning van hozzá de maga az alap koncepció ettől még nem változott ILLETVE az se ahonnan ez a beszélgetés indult , az A4 -hisz akárki akármit- rongyá veri a tuningolt T72-est ( még a szaros régi lőszerével is) ettől feljebb meg aztán főleg , olyanokat mondani meg hogy lövészeket még mindig a falra ken meg hát ... na igen , értém én hogy anno elrettentő erő volt de mostmár csóró T72 örül ha egyszer eltudná sütni a csúzlit mielőtt kilövik , ATGM ellen amúgy sincs esélye , max a mázli , láttam már sok tankról lepattanni ezt azt , de az sok sok sok ezerből egy , nem lehet rá alapozni
Sokkal több értelmét látnám annak hogy beszerzünk second hand A4-eseket ( aztán ha lesz pénz mehet a tuning azokra) kisebb számban , mondjuk további 30-40-50 darabot mint mondjuk 100+ darab tuningolt T72est
A 72 es helyet nem e lenne értelme valami könnyű új fejlesztésű tank kategoria. Pl nemrég linkeltem be a török Tulpar fejlesztését az irányadó topikba. Valami ehhez hasonló könnyű tanknak én látnám értelmét mint támogató harckocsi.
nem vagyunk ilyen gazdagok hogy ilyenekre dobjunk ki pénzt ( majdhogynem tök feleslegesen, akkor inkább az IFV-n legyen baszóbb csúzli/rakéta)