1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] T-72M1

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ez lenne a végszükség esete.Ha megvannak az A7-k és az IFV nincs értelme a T-72 bohóckodni.
   
  tonyo likes this.
 2. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  A csehek fő csatatanknak kísérelték meg, ezt a fegyverzetet igyekeztek elérni vele. Ezt már nem tudják elérni vele mert vannak sokkal jobbak. Kurva sokba fájt nekik, megpróbálták, nem ment. A költségeiket igyekeznének a teljes leváltásával csökkenteni. Mi itt a gúnyos hetvenkettes szupertank megjegyzések ellenére, annyiról beszélünk, hogy fogjuk ezt a rakás tankot ami jelenleg a harckocsiállományunk, tehát ad egy adott képességszintet a semmihez képest és minimális, vagy annál egy fokkal komolyabb de szaré-hugyé költségű programban további szolgálatra alkalmassá tesszük őket. Nem ugyanabban a szerepkörben amire számunkra is nyílvánvalóan már nem képes, hanem a b stábbal együttműködve amikor azt muszáj bevetni, az ő támogatásukra. Mint egy nyomorult vh-s rohamlöveget, csak ehhez ma is páncélelhárító eszköz kell. Aminek nincs ilyen eszköze az ellen védett, hordoz egy löveget amivel objektumokat, harcjárműveket ês élőerőt képes pusztítani az a haderővel egyidőben mint plusz lövegszám. Remélem ennél lineárisabban nem kell elmagyaráznom. Ja és még annyit, hogy kit érdekel, hogy másnál nincs ilyen kategória?
   
  tong djagbu, marton and Szittya like this.
 3. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  tonyo likes this.
 4. Negan

  Negan Well-Known Member

  Az előbb tettem be a képét....
  Ez különben nálunk is igy volt régebben.T55ök adták a gyalogsági kiséretet.T72 meg a fő csatahk tipus volt-30éve.
  Nem gyártanak ma már külön gyalogsági,sem nehéz harckocsit.Mert az alapharckocsi ma már nehézhk.Az elavulófélben lévő MBT-k meg betöltik a gyalogsági támogató szerepet.De ez 30 éve nem csak nálunk volt igy,hanem mindenhol.De közeben alaposan lecsökkentek a seregek.90ben az USA még M48A5 hk-at 1000es nagyságrendben tartott tartalékban,németek meg modernizálni is akarták őket.Ma meg M1 Abramsokbol 4000 van tartalékban.De nem nekünk.Nekünk csak cirka 1zl T72ünk van.
   
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Szerinted máshol miért nincs ilyen kategória.Biztos lehetsz benne,hogy végig gondolták az itt is felvetett lehetőségeket.Ha már a cseheket szóba hoztad a cseheknek a 30 db modernizált T-72 kívul van még bőven T-72-e lenne miből nekik kísérő hk faragni,vagy bármi mást ráadásul ott aztán nagyon tolják a hazai hadipart.Semmi értelme a saját T-72-l egy 50 évek színvonalán álló rohamlöveget barkácsolni az annál komolyabb szint pedig már aránytalanul drága és még az üzemeltetési költségekről és a problémákról nem is beszéltünk .A mi T-72-t akkor tudnánk a legjobban felhasználni ha odaadnánk a krautoknak azok pedig a beolvasztásuk után hegesztenénekk belőlük nekünk Leókat.:)
   
  Ocses likes this.
 6. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Látod ma már gyakorlatilag sehol sincs ilyen vannak az MTB és az IFV illetve még az APC ennyi senki sem gondolkodik másban nem véletlenül.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Csak akkoriban a T-55 nem volt tragikusan elavult.Nézd meg mi volt az osztrákoknak meg az olaszoknak...
   
  tonyo and Ocses like this.
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szerinted 1zl A7 az mit csinálna háborúban ebben a gépesitett dd-ban?Sokadszorra-felaprozódna a gépesitett zl-ak harccsoportjainak támogatására.Semmiféle manőverező hk csapatod nem maradna.A második zl hk,akár a meglévő T72ek(mert ezek vannak) olcsó modernizálásával arra kellene,hogy az összefogva se éppen hűdesok 1(egy)nyamvadt zl-nyi A7 valami súlytpontképző ütőerőt tudjon képezni.
  Nagyon el vagytok varázsolodva 1zl hk-tol.Oké,hogy a mostani 1századhoz képest az már 3x-os mennyiség,de ahoz az ütőerőhöz képest,mit beleláttok,semmi.A nehéz dd,az csak egy gépesitett dd.És nehogy azt hidd,hogy 2 Spike egy IFV-n majd egyenrangúvá teszi egy akár Type59D-vel.Az a régi L7 105milis lövegével 3-4km-röl 3 Pumát szétlő,és még ködfüggöny mögé bujnia is van ideje,mire a Spike célbaérne ilyen távon-persze csak jol képzett/vezetett személyzettel.És közben a Puma 30milis gá-ja,ami ugyanolyan gyorsan tud reagálni,mint egy hk ágyú,ebböl a távbol mér egy T34est se tudna kilőni,nemhogy egy hótolcsó BDD elötétpáncélzatú T72-t
   
  Pogány, tong djagbu and LMzek 2.0 like this.
 9. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Értem mire gondolsz de azt a pénzt amit ezen T-72 költenének költsék inkább Spike-a tőbet érnénk vele,amúgy nagy jóindulattal kb maximum 30 db T-72 beszélgetunk nem számottevő mennyiség.
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ha van rá pénzünk,hogy megvegyük őket,valóban ez lenne a legjobb hasznositásuk.De van rá pénzünk?
   
  Pogány and Szittya like this.
 11. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Megjött a "termésköves" csapat, és nem olvasott vissza, ezért egy copy/paste párossal segítek nekik:  "...eresszétek el" ( :confused: :eek: ) a témát, mert mindjárt jönnek az amerikai költségvetéssel tervező (kiscsoportos) fórumozók és "megdobálnak terméskővel" titeket is.

  Ne tervezzetek használható képességeket olcsón. Miért nem elég nektek a "díszszemle" méretű sereg. Meg lehet nézni majd minden évben egyszer-kétszer. :rolleyes:

  u.i: "Nem is értem", miért nem jó nektek a "semmi másodvonalas technika" állapota, mikor "kedvenc" szövetségesünknek 500 második vonalas harckocsija van.
  Meg annyi Spike-ja (1.000+ darab ! ! !), hogy a Leo-ink(50 az az ötven, majd kb. 5 év múlva) minden futógörgőjére jut 2-3-4 db.
  + "valami" rakétatüzérség.
  ...is...


  (...akinek van irónia nevű képessége az megérti miről írtam, aki nem az meg sértődjön meg ! Vállalva...)

  " . "


  [QUOTE="LMzek 2.0, post: 715720, member: 2844"
  Ha végre elkezdenék már végre újjáépíteni szegény hazai hadi-ipart, akkor a BDD-vel("esetleg" hazai utódjával) pót-páncélozott T-72Hu egy Oerlikon (35-5x mm-es) gépágyúval és 4(-6 ???) db-os ATGM csomagos toronnyal bárminek figyelemre méltó ellenfél. ...föleg ha egyszerre 4-8-12 darab jön szembe (oldalról/hátulról még jobb ;) ).

  Egy "Bp-re tartó menetoszlopnak azonnal "satu-fék" ! Pl. ...ha nincs már elég T-72, akkor venni kell. Ez van!
  ...meg politikailag "leverni" az elődökön !

  100.000 ($/€) darabja a lábon járónak. 5-10 évig lehet kannibalizálni (ésszel), a utána MTU/egyéb német motorok bele, mint a többinél! ...25 év élettartam minimum. Elég ??? Ennél olcsóbban, költséghatékonyabban nincs "body-guard" a Leo-k mellé ! ! ! Fokozatosan NATO-kompatibilis lesz.

  "Teknőt", futóművet ennél olcsóbban nem kapsz. ...drágábban igen, "csak" kb. 10x drágább. Új. Üzemeltetni is min. 10x drágább.  Megint "díszszemle" mennyiség lenne.
  Egy korábban idézett Z2026 tanulmány legfontosabb megállapítása az volt, hogy a "szokásos" módokon nem tudunk a reálisan tervezhető költségvetésből még biztonságos önvédelmi szintet sem ( ! ! ! ) elérni 4-5-6 "szerető" szövetségestől körülvéve ! ! !

  Ez kb. egy életképes forgatókönyv. ...ilyen elven lehet létrehozni a használható, igazi elrettentő-erőt képviselő magyar haderőt. Reális, összegből. ..."csak" ehhez át kéne lépni saját árnyékunkat. :rolleyes: [ /QUOTE]
  :rolleyes:  Az 50 Leo 1.000+ ATGM ellen mennyivel jobb ? ? ?
  ...meg vmi 4-500 "másodvonalas tartály" !
  ...meg pár-ezer ágyú !
  (..."bevált szövetségesünk" jelenlegi hadereje )

  Egy kemény pár perces gondolkodással ha kérhetnénk ( reális ) alternatívát. Majd ha két hét után sem sikerült megoldást találni akkor sem kell bevallani a tévedést.


  ! ! !
   
  Pogány, marton and Szittya like this.
 12. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  .
  Már miért lennénk elvarázsolva egy részt biztos lehetsz benne hogy jönnek még A7 a bejelentett mennyiség felett más részt vagy normálisan modernizálod a'T-72 ami az orosz B3M szintet jelenti vagy hagyod a francba az egészet mert részlegesen modernizálni őket semmi értelme.Miről beszélsz te a spike és a Puma kapcsán én inkább ülnék egy spike felszerelt aktív védelemmel ellátott Pumában mint egy kohószökevény T-72n biztosan nagyobb esélyem lenne a túlélésre.Ha te ezekkel a T-72 akarod támogatni az A7-t akkor szerintem közöld a bennulőkkel,hogy vegyék fel az utolsó kenetet.Még egyszer mondom a csehek vajon miért nem gondolkodkodnak egy ilyen részleges modernizációban és felhasználásban.
   
 13. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  A boxer sem volt még sehol, btr szintű játékokkal mászkáltak mindenhol. Aztán a germánok megellették a radpanzert aztán inkább még egy proto Leo tornyot is rápakoltak és utána múzeumba került a boxer meg ebből táplálkozva született. Sehol nem volt ilyen kategória. Ma már kezd minimummá válni a szintje.Nagykaliberű övegesl gépe a németeknek volt a vh-ban, ma már aki számít annak van pedig közben kihalt. Úgy dobáljátok a csak a külföld elvét mint a kötelező szovjetimádás idején kellett.
   
 14. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Még egyszer ennyi A7-re simán nyilván nem most de 2026 után esélyes egy újjabb rendelés.
   
  Pogány and tonyo like this.
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  Vagy arra se lesz pénz,hogy a már megrendelteket működtessék.....
   
  Pogány and LMzek 2.0 like this.
 16. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Esélyes, de nem biztos. Ráadásul az az "adag" kb mikor is érkezne, 2030-33 táján? Akkorra meg már ki tudja mi lesz itt meg úgy a világban egyáltalán. Leo2A5 és A6-okat kellene venni már hamarabb sztem.
   
 17. krisss

  krisss Well-Known Member

  A5 nincs már elvileg a lengyeleken kívül sehol.
   
 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ez nem külföld imádás ezek a tények jelenleg nézd meg az oroszok mit csinálnak ugyanaz az irány náluk is mint Nyugat-Európában,
   
 19. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Egy BDD-s pót-páncélozott T-72 nem fogja azt mondani az ellenségnek 1-2 akció után, hogy: bocs, kifogyott az anti-ATGM töltet, kiszállok feltölteni.
  Megy tovább...

  Az "üres" anti-ATGM meg: letolt gatya...
  Én a BDD-s T-72-t választom, főleg ha vesznek/felújítanak még kb. 100-t.


  Románia 1.000+ ATGM ! ! !

  Egy passzív pót-páncélt órák kicserélni/javítani.

  Az aktívot is.
  Rendelés után. Szállítás után. Kifizetése után. ...de "csak" 10-20-szoros áron.
  Pár hónap.

  ...csak meg kell nyomni a "pause" gombot addig...

  Hurrá, gratulálok!

  Én a BDD-s T-72-t választom, főleg ha vesznek/felújítanak még kb. 100-t.

  Ez a 150 T-72, +50-100 Leo megcsinálja a "satu-fék"-et bármelyik szomszédnak.

  ..de a csak 50-100 Leo kevés.

  Kivéve, ha te fizeted a második százat.

  Mert ébresztelek benneteket, túl sok Zrínyi-20?? nem lesz ! ! !
   
  Pogány likes this.
 20. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Akkor legyen A6 csak vagy az osztrákoktól pl A4. A lényeg, hogy nem látom realitásnak egy 2026 utáni A7+ rendelését. Nagyon távoli az időben, ami van az a biztos. És ugye még a megrendelt típusok sincsenek itt nálunk.
   
  Pogány likes this.

Ezen oldal megosztása