1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] T-72M1

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 2. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Ha végre elkezdenék már végre újjáépíteni szegény hazai hadi-ipart, akkor a BDD-vel("esetleg" hazai utódjával) pót-páncélozott T-72Hu egy Oerlikon (35-5x mm-es) gépágyúval és 4(-6 ???) db-os ATGM csomagos toronnyal bárminek figyelemre méltó ellenfél.
  ...föleg ha egyszerre 4-8-12 darab jön szembe (oldalról/hátulról még jobb ;) ). Egy "Bp-re tartó menetoszlopnak azonnal "satu-fék" ! Pl.


  ...ha nincs már elég T-72, akkor venni kell. Ez van!
  ...meg politikailag "leverni" az elődökön !
  100.000 ($/€) darabja a lábon járónak. 5-10 évig lehet kannibalizálni (ésszel), a utána MTU/egyéb német motorok bele, mint a többinél! ...25 év élettartam minimum. Elég ???

  Ennél olcsóbban, költséghatékonyabban nincs "body-guard" a Leo-k mellé ! ! !

  Fokozatosan NATO-kompatibilis lesz. "Teknőt", futóművet ennél olcsóbban nem kapsz.
  ...drágábban igen, "csak" kb. 10x drágább. Új. Üzemeltetni is min. 10x drágább.
  Megint "díszszemle" mennyiség lenne.


  Egy korábban idézett Z2026 tanulmány legfontosabb megállapítása az volt, hogy a "szokásos" módokon nem tudunk a reálisan tervezhető költségvetésből még biztonságos önvédelmi szintet sem ( ! ! ! ) elérni 4-5-6 "szerető" szövetségestől körülvéve ! ! !
  Ez kb. egy életképes forgatókönyv. ...ilyen elven lehet létrehozni a használható, igazi elrettentő-erőt képviselő magyar haderőt. Reális, összegből.

  ..."csak" ehhez át kéne lépni saját árnyékunkat. :rolleyes:
   
  dkes, Nemerson and Pogány like this.
 3. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Az 50 Leo 1.000+ ATGM ellen mennyivel jobb ? ? ?
  ...meg vmi 4-500 "másodvonalas tartály" !


  ! ! !
   
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  India, Felvidék és Irak csinált ilyet de bukó lett
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG] [​IMG]
  Mindegyik értelmetlen
   
  arcas likes this.
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egyeten egy kerdes.

  Konnyuloveszvagy.
  Tortok elorre a bozotos szantofoldes erdosavos teruleten.
  Kiszurtok 2 72 est /elavzlt szart./ a 2 db 72 es is kiszur titeket /egalabbis infolya van hogy nyomultok elorre./ es vadaszik ratok. Folyton mozgasba..

  Mekkora eronek kellene parncsnokolj hogy harcba bocsljtkozzal veluk? /az alegyeeged tagjai rokonaid barataid /en nem kerek neveket./
   
  Crusader and Pogány like this.
 6. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Ezeknél közvetlenebbül használhatót képzeltem el. Az első kettő az önjáró tüzérség klasszikus eszköze a harmadik meg a gyorsan legolcsóbban megnövelt kaliber esete. Oroszország is csinált ilyet és nem lett bukó. Amire gondoltam az rohamlöveg, rohamtüzér, gyalogságtámogató harckocsi inkább, mint ezek.
   
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nincs valasz? Kar (1 db szazad?) kb +120 harcolo ? Vs 6 fo ket kohoszokevenybe helyes?


  Akkor mennyire is kell a kohotol szoktetni?
   
  Nemerson, LMzek 2.0 and Pogány like this.
 8. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Csak az oroszoknál van bőven T-72 és D20 is és a világ egyik legjelentősebb hadiiparával rendelkeznek nekünk van pár db D20 és pár db használható T-72k ezekből bármilyen 50-s évek. színvonalát képviselő rohamlöveget gyártani felesleges az annál komolyabb szint pedig aránytalanul drága.
   
 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Arra meg a d20 nem való.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  10 évvel fiatalabbak meg vagy 30 évvel modernebbek mint egy T-72M1...
   
 11. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Belorusz "barátunk" tud segíteni kis "pénzmag"-ért.

  ... és kivételesen kölcsönösen előnyös lenne.
   
  Nemerson likes this.
 12. dkes

  dkes Well-Known Member

  Nekem ez a RM Oerlikon (35-5x mm-es - akár 1000 RPM ; -15 fok - +85 fok) eleve a gyengém. Én inkább egy Tunguszka/Pancir-SZ1 mintájára képzelném el - mint kiegészítő csöves légvédelmi feladatokat is ellátni képes eszköz. Igen, én is írtam nem régen, hogy akár a légvédelmi rakéták mellé akár pl. 2 ATGM -el egyetemben (a pl. Puma IFV -ben levő 2 db -al már ...). Továbbá mindezt egy láncos platform -on - IFV -kkel kvázi együtt - kicsit hátrébbról szükség esetén földi célok ellen is besegítve - nyami :rolleyes:

  Szerk.: ami kérdés lehetne, hogy a T-72 alváza mekkora csőemelést tudna elviselni a RM Oerlikon 35 mm-es gpá ellenhatását alapul véve? Pl. ez a 85 fok körüli emeléssel való tüzelés (akár 1000 RPM -el, de persze lehetne limiteket beépíteni csőemelés/tűzgyorsaság kombinációkra esetleg, de ...) mennyire "ízlene" neki?

  Persze ezek elé egy recon (pl. NMS - a kisebbik kebabos kocsi) - teleszkópos kamerával, radarral, 40 mm AGV -vel (automata gránátvető - 350 RPM). Ez pl. kisebb drónok meg egyebek ellen is. Hát ezek így együtt Puma IFV -stül (esetleg MBT -kkel) - háát ellenként baromira nem lennék szívesen a környéken, ha arrafele kezdenének el "molyolni" ... :)
   
  kamm, Negan and LMzek 2.0 like this.
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Attol függetlenül,én még mindig azt mondom,hogy ha össze lehet szedni egy zl-ra valót belőlük,egy olcsó modernizációs programmal mehetnének a gyalogság mellé támogató hk-nak.Előtét páncél,ERA+grillrács,aztán örülnek a lövészek egypár 125milis löveg támogatásának.Alap csataharckocsiként már elavult.Nem is érdemes arra modernizálni (lengyelek szerintem erre a kiváló példa.Akármennyit költenek rá,akkor sem lesz élvonalbeli tank már).De gyalogsági támogatónak még 20 év múlva is jó és hasznos munkát tud végezni.
   
  fip7, Crusader, Nemerson and 3 others like this.
 14. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ok de itt a magyar T-72 felhasználása volt a felvetés.
   
  Pogány likes this.
 15. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Sokszor osszekeveredik es veszekedes alapja, hogy egy resze a csapatnak siman lovesztamogato pancelos kategoriat szeretne leonal 3x olcsobb aron. Valakik meg az elkopott meglevo technikat ertik alatta.

  Ez csupan penz/rentabilitas kerdese. . . ennyi. Ki kell szamolni es kesz. Mennyi egy uj T-72 alvaz a piacon? Mifele, milyen draga tornnyal volna ertelme osszeparositani? Van a piacon mar meglevo ilyen termek? Erdemes a lengyelekkel, barkivel valami ilyenrol targyaln? Belefer (hosszitott?) T-72 alvazba NY-i motor (van a piacon ilyen? Mennyiert?)

  LENYEG: Azt is irtam mar a temaban, hogy meg kell varni milyen platform lesz amjd az IFV. Sokverzios, modosithatatlan stb. Mert ugymond a jelenlegi doktrina az "ujban" gondolkodas.

  Ez nem kene, hogy kizarja a masodvonalas tamogato szerepkort. A lenyeg a rentabilitas.
   
  borisz, tonyo, Negan and 1 other person like this.
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Biztos hogy nem a Hadtörténeti Múzeum egyetlen működőképes példányát viszik mindenhová?
   
  borisz likes this.
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Felesleges ezen nagyon agyalni a Főni azt mondta,hogy nem lesz semmi felújítósdi,nem veszünk semmilyen levetett másodvonalas technikát csakis a számunkra elérhető legjobbat.Amúgy egy jó példa erre a cseh T-72 modernizáció a 2000 évek elején modernizáltak 30 db most pedig meg vannak lőve mert nincs hozzá alkatrész,(mivel nem éri meg egyetlen gyártónak sem ilyen mennyiség esetén egy ilyen kapacitást fenntartani) úgy tudnak párat rendszerben tartani,hogy kannibalizálják őket.Ugyanez lenne egy ilyen T-72 átalakítással is kis darabszámban nem rentábilis egy ilyen átalakítás illetve üzembentartás .
   
  antigonosz and Veér István like this.
 18. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Másodvonal/normális tartalékos erőknek (pl durván lengyel példa)
  Bőven megfelelne további felújított A4 vagy olcsóbb török vasak. Pl apc-15 stb..... mondjuk az is igaz hogy inkább sok sok apc t. Hibrid katyvaszoknál jobban lehetne használni.
  Tényleg lesz e valaha nekünk felépített tartalékos/másodvonal dandárunk :D az űrtávlati jövőben.
   
 19. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Teljesen más a löveg karakterisztikája, és valószínű a felfüggesztés is átalakított. Ez komolyabb tervezés, mint hogy dobjuk rá a D20-at aztán jó van az úgy.
   
 20. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Nem, mert egyidőben kell kiállítani több városban is (Október vége ugyebár)
  Egy olyan 40-50db van az országban itt-ott változó állapotban, (ráadásul különböző típusok) de zömében járóképes. (Harcértékük azonban nulla) Ezek kiállítási darabok. Némely szépen lekenve, kicicomázva, valamelyik meg, autentikus a rozsdafoltjaival és ütődéseivel. De ezek nem honvédségi vagy állami kézben vannak többnyire, hanem önkormányzati, pár db meg cégeknél de mindet kiállítási tárgyként használják. (A magánkézben lévők ráadásul hatástalanítottak, meg pár önkormányzati is.)
   

Ezen oldal megosztása