Kicsit kevered a rend és a béke fogalmát, bár értem, mit értesz rend alatt. De hidd el, akarnak a fiatalok világot látni. Közel sem tartozom a felső tízezerhez, (csak a bankoknak
), mégis, a nagyobbik fiam és a barátai is mind nyitottak, érdeklődőek a nagyvilág felé, és azon ügyködnek, hogy ez meg is valósuljon.
A "felforgatott államokbó"l valahogy nem a rend által fémjelzett országokba akar senki elmenekülni, mindenki a "káoszba fulladó" (v.ö.: haldokló nyugat 30 évvel ezelőtti szövegek) Nyugat-Európa és Amerika felé veszi az útját. Nem Oroszország, Kína a célpontja a migrációnak, pedig például Afganisztánból és környékéről kicsit könnyebben elérhető lenne mindkettő. A törökök zsarolási eszközként fenyegetik a náluk felgyülemlett menekült-tömegekkel Európát, ha a nyugat nem ad pénzt/támogatást, amit éppen szeretnének, ők simán továbbengedik (a határra el is viszik) a migránsokat errefelé, aztán állítsa meg őket, aki tudja. A káosz okozásában bűnös a modern civilizáció, ez nem kérdés, de a fenntartása érdekévé vált a tranzitországoknak, sokkal inkább, mint a megoldásra való törekvés. Gyűlölik a Nyugatot, de a pénze az jól jön az államok a nyugatitól cseppet sem kevésbé korrupt vezetésének... Jól lehet a zavarosban halászni, ezért sokaknak a nyugatin kívüli világban sem érdeke a rend és a béke. Elég csak az afrikai törzsi-etnikai-vallási alapokon szerveződő militáris csoportok permanens polgárháborús állapotokat okozó belharcaira gondolni.
Az "új tipusú sorkötelezettség" alatt nem tudom, mit értesz, de remélem, hogy a fiatalok középiskolai nevelésének változásai (esetleg az 50 óra közösségi szolgálat honvédelmi képzésben való részvétellel való kiválthatóságának biztosításával is), és a mi szülői munkánk nyomán egy hazaszeretettel jobban felvértezett új generáció felnövéséhez fognak vezetni, anélkül, hogy fölöslegesen elvonnánk a munkaerőpiacról az éppen oda belépni akaró fiatalokat. Tudom, az összeszerelő üzemekben a sor mellé beállni szándékozóknak nem számít fél év kiesés a szakmájukból, de sok olyan szakma van, ahol ez ma már jelentős hátrányt okoz.
A tiszteletet nagyobb tudással, példamutatással kell kivívni, nem parancsuralmi rendszerbe való betötéssel, az alázatot meg megtanítja a a keresztény hit, de én most inkább a kevélység idejét látom országunk elitjénél, mint hozzáállást...