Bele mehetünk abba, hogy milyen túlárazott és hibás szerződéseket kötöttünk, de ezek nagy részét még nem fizettük ki.
2016-tól indult a Zrínyi (nem bele menve abba, hogy mit csináltak addig a kormányzatnál ez ügyben) és 2026 a vége.
hu.wikipedia.org
16-18-ig nem sok vizet zavartak.
18-ban kötték a Leopard 2-es üzletett, ami fent a linken hibás összegben szerepel, mert valójában 1.5 milliárd euró. Ehhez jótt a többi apróság amivel kb. 2 milliárd eurónál járunk.
Aztán 19-ben megint semmi lényegében.
20-ban tervező asztalról vettünk ismét túlárazott német cumót 3.1 milliárd euróért. + 1 milliárd euró sallang az előző évvel összeadva
Aztán 21-ben kb. 500 millió euró.
22-ben meg a hosszú távú lőszer gyártás, amire még nem nagyon fizetünk, meg azt se egy összegbe.
Meg az erősen korrupciós Alca üzlet amiről nem sokat tudunk.
Érdemben 2018-tól számolhatjuka lóvét, ami 2021-ig kb. 7 milliárd euró.
Ezt a kifizetést kell elosztani 2018-2026-ig, bár jelezték hosszabbítás lesz itt is.
Ez évente kb. 1 milliárd euró.
2018-ban kb. 1.6 milliárd euróról indultunk, most 3-nál járunk. És ez még tovább fog nőni.
A személyi állomány fizetése már csak a számok alapján sem lehet a költségvetés 50%-a, és fel sincs töltve az állomány.
20,000 emberre fixen számoljunk bruttó kb. 600,000 ft átlag kiadást, ami kb. 2,000 euró.
40 millió euró havonta, 500 millió euró évente.
Működési költségnek ugyan ennyit, gondolok karbantartásra, fűtésre stb....
Ez reálisan nézve kb. 1 milliárd euró/év.
(nem kiakadva azon, hogy 20,000-ből miért csak 4,000-en harcolnak azzal a pár 10 eszközzel és mi a f@szom kerül azok fenntartásában 500 millió euróban amikor egy forintott nem költöttünk rájuk a lerohadságuk alapján)
Ezek alapján, euróban a linkelt cikk HM költségvetései alapján:
2018-ban kb. 500 millió
2019-ben kb. 1 milliárd
2020-ban kb. 1.2 milliárd
2021-ben kb. 1.2 milliárd (előző évit vettem)
2022-ben pedig 2 milliárd euró jutott a fejlesztésekre.
Ez összesen eddig 5 milliárd euró eddig elköltve, a fentebb vázolt 7 milliárdból, úgy, hogy tudjuk, hogy azon összeg nagy része valójában nem lett még kifizetve.
Azt, hogy a fizetések és a működési költségek tekintetében nem nagyon lőttem mellé azt jól mutatja, hogy 2016-ban, amikor csak ruhát vettek, 1.1 milliárd euróból üzemelt a sereg....
Ezen számok alapján itt azért vannak "hézagok" a költségvetésben.
És azt is nehéz megmagyarázni, hogy a 2016-os adatok alapján:
1. Mire ment el a fizukon felül 600 millió euró. Itt valószínűleg egy komolyabb számviteli vizsgálat azért kiturná, hogy folyik el a pénz itt-ott egy két helyen.
2. A feltételezett bruttó 600,000 forintos átlag 2016-ban szerintem álomvilág kategória volt a seregben. Persze kaptak a migránsok miatt plusz pénzt de akkor is fura. Szerintem ezt túlbecsültem jóindulatból.
3. Hogy lehet az, hogy egy 20,000-s seregből mindösszesen csak 4,000 en harcolnak. Mit csinál a többi? Minek vannak ott?
Mert az "ideális" 20+40+40 arány nem jön ki.
De még egy 30+40+30-at feltételezve sem jön ki a létszám. (Az is csak 12,000 ember)
A 20 a 4-hez arányt nézve nálunk a harcolók száma 20% lenne, ami fele a normális seregeknél elvártnak!
Mekkora lehet itt a parazita irodista vízfej?
4. és a topik témájában a legfontosabb. Figyelembe véve, hogy kb. 2 millió euróból működöképes alap felújítást kaphatott volna egy T-72-es 2016-os árakon, hogy nem sikerült ezt a seregnek elvégeztetnie 50 db járművön 100 misiért? Hogy nem volt erre pénz?
Azért jó látszik ennek a magyar Z tervnek minden gyöngéje a számokból. Irgalmatlan pénzeket költünk el arra, hogy ne legyen érdemben semmink, ellenben olyan embereink sincsenek akik használják, mert azokra sincs pénz.
Viszont valamit csinál másik 16,000 ember, akinek egy részéről nem tudjuk miért van ott?
És miért kellet nekünk egy német hadipari multit magyar állami pénzen kitömni jó vastagon? 7 milliárdból 5 milliárd az RM-hez ment!
Miért kellet az L-39 üzlet ki tudja mennyiért?
Szóval vannak itt súlyos kérdések szerintem a több milliárd euróba kerülő, mindössze 4,000 katonát kiállítani képes magyar honvédelemmel kapcsolatban.