„Nem tudom, de nem is gondolom, hogy jó embert kérdezel.”Nem tudom, de nem is gondolom, hogy jó bembert kérdezel. Én bent vagyok, aki jelentkezik pedig nincs, így inkább azokat kéne megkérdezni akik pár hónapja vonultak be, vagy most terveznek bevonulni. Az, hogy engem majd 15 éve mi motivált, az teljesen irrelevánssá vált.
Amit én látok az az, hogy vannak teljesen elkötelezett emberek akik valóban a haza szolgálatáért vonultak be. Van aki csak azért mert biztos állás (jellemzően aki 40 felett vonul be az ez a kategória). Vannak sokan (jellemzően fiatalok) aki a civil szférában semmirre sem való, de éhenhalni nem szeretnek így eljött katonának...
És van egy halom fiatal akiket nem értek. Eljönnek katonának, de mindent nyűgnek éreznek ami ehhez tartozik (engedelmesség, alapfokú fegyelem, kitartás, motiváció, a komfortzónán kívüli akármi, stb) és nagyon sok esetben az önképpel is baj van. Felszerel úgy, hogy ő SF katona lesz, de fizikailag egy nagy nulla (szó szetint), ha nem úgy szólsz hozzá már nem tetszik neki, ha valami nem sikerül azonnal feladja, ha tenni kell valamiért, netán beáldozni valamit (pl szabadidő) az elképzelhetetlen... nem is értem az ilyeneket.
Én viszont pontosan azért kérdeztelek, mert tudom, hogy bent vagy.
„Amit én látok az az, hogy vannak teljesen elkötelezett emberek, akik valóban a haza szolgálatáért vonultak be.”
Szerintem jellemzően tisztek, altisztek (tisztelet a kivételnek!). Vannak beosztások, amiket csak erős motivációval lehet betölteni (SF, búvár, tűzszerész stb.).
„Vannak sokan (jellemzően fiatalok) aki a civil szférában semmire sem való, de éhen halni nem szeretnek így eljött katonának...”
És ugyan így állnak hozzá a benti munkához is..
„És van egy halom fiatal akiket nem értek. Eljönnek katonának, de mindent nyűgnek éreznek ami ehhez tartozik (engedelmesség, alapfokú fegyelem, kitartás, motiváció, a komfortzónán kívüli akármi, stb) és nagyon sok esetben az önképpel is baj van. Felszerel úgy, hogy ő SF katona lesz, de fizikailag egy nagy nulla (szó szetint), ha nem úgy szólsz hozzá már nem tetszik neki, ha valami nem sikerül azonnal feladja, ha tenni kell valamiért, netán beáldozni valamit (pl szabadidő) az elképzelhetetlen... nem is értem az ilyeneket.”
De csak kis része szerel le a próbaidő alatt, a rendszer meg nem dobja ki őket, mert kell a létszám.
A legénységi állomány nagy %-a megélhetési katona. Az egy dolog hogy mit mondanak az altisztnek, tisztnek a motivációról, a másik dolog hogy miről megy a dumcsi az öltözőben vagy az ebédlőben. A legénységi állomány jó része 40+, ők megcsinálják az alaki minimumot, de ha a rendszer túltolja, akkor még súlyosabb létszámhiány lehet. De egy alaki minimumra szükség van!
Szerintem