Az a hindukush
A Hindukus az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó, Közép-Afganisztántól Északnyugat-Pakisztánig húzódó hegység.
Jajj, de hülye vagyok, az eurázsiai hegység, .... ugye aki felületesen olvas és gyorsan ír...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az a hindukush
A Hindukus az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó, Közép-Afganisztántól Északnyugat-Pakisztánig húzódó hegység.
fan fact: Hindu Kush perzsául "Hindu őlőt" jelent...Az a hindukush
Jo lesz az ma mar csak 2.5x nepesebbnek, a terület meg irreleváns. Viszont Magyarorszagnak siman ki kellene tudni allitani egy 200 ezres haderőt egy háború esetére, kötelező sorozassal stb. Eghez persze az is kell, hogy addigra legyen mit a kezükbe adni, legyen befoghato infra, már tartalekoskent kiképzett altisztek stb.Az nagyon nem most volt!
ha 100 ezerre fel tudnák pörgetni MH-t az már csoda kategória lenne!
Ennek az országnak SOHA nem volt milliós hadereje és már biztos hogy nem is lesz.
1944-ben talán közelítette az 1 milliót, de azóta jobban elöregedett a társadalom meg sokan le is lépnének - erre vannak felmérések. Ukrán haderőt teszik most kb.1,2 millióra, csak az egy 3x népesebb ország 5-6x nagyobb területtel.
Semmire nem mész 170.000 gépkarabélyos,géppuskás, RGW-s katonával. Az ukrán területvédelmi erők az ékes példája annak, hogy ezek a területvédelmi erők semmire sem jók (az ukránoknál, sem a kepzettség a területvédelmi dandárok legnagyobb baja).Jo lesz az ma mar csak 2.5x nepesebbnek, a terület meg irreleváns. Viszont Magyarorszagnak siman ki kellene tudni allitani egy 200 ezres haderőt egy háború esetére, kötelező sorozassal stb. Eghez persze az is kell, hogy addigra legyen mit a kezükbe adni, legyen befoghato infra, már tartalekoskent kiképzett altisztek stb.
En nem teruletvedelmisekrol beszeltem.Semmire nem mész 170.000 gépkarabélyos,géppuskás, RGW-s katonával. Az ukrán területvédelmi erők az ékes példája annak, hogy ezek a területvédelmi erők semmire sem jók (az ukránoknál, sem a kepzettség a területvédelmi dandárok legnagyobb baja).
Pénz?En nem teruletvedelmisekrol beszeltem.
Ahogy sokszor mondtam mar, nekunk egy portugal-sved vegletek kozotti meretu hadseregben kell gondolkodnunk.
A portugalokat alig fenyegeti barmi, naluk kb. most akkora a fegyveres erok aktiv allomanya, mintha a MH fel lenne jelenleg toltve (de nincs).
A svedek a masik veglet, oroszok a szajukban, baromi nagy terulet a 10M nepessegre, iszonyat partszakasz, tengeri zonak, viszont jo resze szarra fagyott hegylancok a vilag vegen, qrva nehez megkozeliteni, jol vedhetoek a lakott teruletek stb - naluk a nagy 2000 koruli demilitarizalas utan most emelik vissza az aktiv letszamot ezer kore; szerintem nem fognak ott megallni, lesz abbol 65 ezer is.
Namarmost ezekhez kepes a mi teruleti elhelyezkedesunk, foldrajzunk stb sokkal szarabb, kicsi, leginkabb lapos es surun lakott az orszag, korben az elcsatolt hegyeinkrol a valagunkba is belat barki - ergo visszatarto erot kell fenntartani, mese nincs.
A fenti skalan egy kompozit fenyegetettsegi-vedelmi score alapjan a svedekhez kozel helyezem el: idealisan a regularis, bekeidos MH 50-60 ezer fo kozotti aktiv allomanyt kellene mukodtetnie. Itt, ebben a regioban, egy ekkora letszamu orszagtol ez siman elvarhato kovetelmeny.
Erre jonne az onketes tartalekoskent avagy pl. otevente 1-2 honapra visszahivott tartalekoskent mar kikepzett tuzer, lovesz stb allomany. Ezeknek siman elerhetove tennem egeszen hadnagyig a rendfokozatokat, szolgalattol, kikepzestol stb fuggoen, a megfelelo dijazassal. Szerintem teljesen realis egy 80-100 gyorsan (hetek alatt) elerheto letszamot igy mindig forgasban tartani (ehhez hasonlot tart fenn az IDF is, csak a hasbara hivatasosoknak alliltja be oket kifele).
A teruletvedelmisek egy mas teszta az en ertelmezesemben, en azokat szigoruan sajat teruletuk vedelmere ertem, de lehet, tevedek...?
Azokbol egy 30-50 ezer embert hetek alatt ki lehet kepezni, folyamatosan es hirtelen is, majd combined arms szakaszokba rendezni; az altalad is emlitett anti-armor plusz motorized infantry alegysegekbe szervezve bitositanak-vedenek a sajat kijelolt zonaikat (=tgk, buszok, esetleg ha meg meglesz, a fostaliga modernizalt BTRek, mondjuk pontonkent 1-2), mashova nem mennenek.
Amire akarják, arra van, te is tudod. Mellesleg ha átalakítod a gazdaságot, akkor a hadiipar termelhet is, azt meg szépen kötelezően védelmi kiadasokra kelleme költeni, de a bevethető munkaerő is spórolhat máshonnan.
Felejtsük már el ezt a butaságot. Nincs pénz. Amíg arra volt pénz amire akarták, addig megvettük a piacról a létező legdrágabb dolgokat.Amire akarják, arra van, te is tudod. Mellesleg ha átalakítod a gazdaságot, akkor a hadiipar termelhet is, azt meg szépen kötelezően védelmi kiadasokra kelleme költeni, de a bevethető munkaerő is spórolhat máshonnan.
A sereg c. filmre gondolt tuti minden egyes jelentenél ott lesz a lynx, igaz amikor játszódik a film akkor még a rajzasztalon se létezett max mint marder tuningMost vannak a bakonyban ugye?
A sereg c. filmre gondolt tuti minden egyes jelentenél ott lesz a lynx, igaz amikor játszódik a film akkor még a rajzasztalon se létezett max mint marder tuning
Mivel semmi köze a valósághoz és az alakulat is teljesen fiktív annyira nem probléma (főleg hogy irakban játszódik szóval duplán fiktív)Se a Gidrán, se a Leopárd nem volt még szerintem hadrendben, mikor afgániban voltunk. Illetve ott nekünk tuti nem volt ilyen. Kicsit túl tolják azt a sorozatot ezzel, szerintem.
Semmi se volt csak szakadt BTR...Se a Gidrán, se a Leopárd nem volt még szerintem hadrendben, mikor afgániban voltunk. Illetve ott nekünk tuti nem volt ilyen. Kicsit túl tolják azt a sorozatot ezzel, szerintem.
Csak akkor miért emelik ki mindig, hogy az afgánban szolgálóknak állít emléket sorozat ?Mivel semmi köze a valósághoz és az alakulat is teljesen fiktív annyira nem probléma (főleg hogy irakban játszódik szóval duplán fiktív)
Lesz olyan is ?a Kabulos már inkább cinkebb
Ahhoz hogy emleket allitson az ott elesett katonainknak nem kell full igaznak lennieSemmi se volt csak szakadt BTR...
Csak akkor miért emelik ki mindig, hogy az afgánban szolgálóknak állít emléket sorozat ?
Lesz olyan is ?
Meg az összes bérelt/segélybe kapott cucc (hmwv, maxpro, cougar, MATV)Semmi se volt csak szakadt BTR...
BTR-el akarták, valósághűen forgatni, de jött a dunai ár és kellettek oda a homokzsákok.Semmi se volt csak szakadt BTR...
A Szeretem, megvédem! mottóval meghirdetett toborzókampány és a tartalékos katonai szolgálat reformjának részeként megújulnak a honvédségi ösztöndíj-lehetőségek a tartalékos katonák számára – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közlemény szerint. Hozzátette, hogyMagas ösztöndíjat biztosít a honvédség azoknak a felsőoktatásban tanuló diákoknak, akik tartalékos katonai szolgálatot vállalnak. A pályázatokat 2024. december 10-ig lehet benyújtani...
A haza védelme a legnemesebb küldetés
Magas ösztöndíjat biztosít a honvédség azoknak a felsőoktatásban tanuló diákoknak, akik tartalékos katonai szolgálatot vállalnak. A pályázatokat 2024. december 10-ig lehet benyújtani.honvedelem.hu