[HUN] Toborzás / hadkiegészítés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 630
13 809
113
Az nagyon nem most volt!

ha 100 ezerre fel tudnák pörgetni MH-t az már csoda kategória lenne!
Ennek az országnak SOHA nem volt milliós hadereje és már biztos hogy nem is lesz.
1944-ben talán közelítette az 1 milliót, de azóta jobban elöregedett a társadalom meg sokan le is lépnének - erre vannak felmérések. Ukrán haderőt teszik most kb.1,2 millióra, csak az egy 3x népesebb ország 5-6x nagyobb területtel.
Jo lesz az ma mar csak 2.5x nepesebbnek, a terület meg irreleváns. Viszont Magyarorszagnak siman ki kellene tudni allitani egy 200 ezres haderőt egy háború esetére, kötelező sorozassal stb. Eghez persze az is kell, hogy addigra legyen mit a kezükbe adni, legyen befoghato infra, már tartalekoskent kiképzett altisztek stb.

• Tetszik
Reactions: J.G. and antigonosz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 400
84 270
113
Jo lesz az ma mar csak 2.5x nepesebbnek, a terület meg irreleváns. Viszont Magyarorszagnak siman ki kellene tudni allitani egy 200 ezres haderőt egy háború esetére, kötelező sorozassal stb. Eghez persze az is kell, hogy addigra legyen mit a kezükbe adni, legyen befoghato infra, már tartalekoskent kiképzett altisztek stb.
Semmire nem mész 170.000 gépkarabélyos,géppuskás, RGW-s katonával. Az ukrán területvédelmi erők az ékes példája annak, hogy ezek a területvédelmi erők semmire sem jók (az ukránoknál, sem a kepzettség a területvédelmi dandárok legnagyobb baja).

• Tetszik
Reactions: fishbed and Venom85

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 630
13 809
113
Semmire nem mész 170.000 gépkarabélyos,géppuskás, RGW-s katonával. Az ukrán területvédelmi erők az ékes példája annak, hogy ezek a területvédelmi erők semmire sem jók (az ukránoknál, sem a kepzettség a területvédelmi dandárok legnagyobb baja).
En nem teruletvedelmisekrol beszeltem.

Ahogy sokszor mondtam mar, nekunk egy portugal-sved vegletek kozotti meretu hadseregben kell gondolkodnunk.

A portugalokat alig fenyegeti barmi, naluk kb. most akkora a fegyveres erok aktiv allomanya, mintha a MH fel lenne jelenleg toltve (de nincs).
A svedek a masik veglet, oroszok a szajukban, baromi nagy terulet a 10M nepessegre, iszonyat partszakasz, tengeri zonak, viszont jo resze szarra fagyott hegylancok a vilag vegen, qrva nehez megkozeliteni, jol vedhetoek a lakott teruletek stb - naluk a nagy 2000 koruli demilitarizalas utan most emelik vissza az aktiv letszamot ezer kore; szerintem nem fognak ott megallni, lesz abbol 65 ezer is.

Namarmost ezekhez kepes a mi teruleti elhelyezkedesunk, foldrajzunk stb sokkal szarabb, kicsi, leginkabb lapos es surun lakott az orszag, korben az elcsatolt hegyeinkrol a valagunkba is belat barki - ergo visszatarto erot kell fenntartani, mese nincs.
A fenti skalan egy kompozit fenyegetettsegi-vedelmi score alapjan a svedekhez kozel helyezem el: idealisan a regularis, bekeidos MH 50-60 ezer fo kozotti aktiv allomanyt kellene mukodtetnie. Itt, ebben a regioban, egy ekkora letszamu orszagtol ez siman elvarhato kovetelmeny.
Erre jonne az onketes tartalekoskent avagy pl. otevente 1-2 honapra visszahivott tartalekoskent mar kikepzett tuzer, lovesz stb allomany. Ezeknek siman elerhetove tennem egeszen hadnagyig a rendfokozatokat, szolgalattol, kikepzestol stb fuggoen, a megfelelo dijazassal. Szerintem teljesen realis egy 80-100 gyorsan (hetek alatt) elerheto letszamot igy mindig forgasban tartani (ehhez hasonlot tart fenn az IDF is, csak a hasbara hivatasosoknak alliltja be oket kifele).

A teruletvedelmisek egy mas teszta az en ertelmezesemben, en azokat szigoruan sajat teruletuk vedelmere ertem, de lehet, tevedek...?
Azokbol egy 30-50 ezer embert hetek alatt ki lehet kepezni, folyamatosan es hirtelen is, majd combined arms szakaszokba rendezni; az altalad is emlitett anti-armor plusz motorized infantry alegysegekbe szervezve bitositanak-vedenek a sajat kijelolt zonaikat (=tgk, buszok, esetleg ha meg meglesz, a fostaliga modernizalt BTRek, mondjuk pontonkent 1-2), mashova nem mennenek.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 400
84 270
113
En nem teruletvedelmisekrol beszeltem.

Ahogy sokszor mondtam mar, nekunk egy portugal-sved vegletek kozotti meretu hadseregben kell gondolkodnunk.

A portugalokat alig fenyegeti barmi, naluk kb. most akkora a fegyveres erok aktiv allomanya, mintha a MH fel lenne jelenleg toltve (de nincs).
A svedek a masik veglet, oroszok a szajukban, baromi nagy terulet a 10M nepessegre, iszonyat partszakasz, tengeri zonak, viszont jo resze szarra fagyott hegylancok a vilag vegen, qrva nehez megkozeliteni, jol vedhetoek a lakott teruletek stb - naluk a nagy 2000 koruli demilitarizalas utan most emelik vissza az aktiv letszamot ezer kore; szerintem nem fognak ott megallni, lesz abbol 65 ezer is.

Namarmost ezekhez kepes a mi teruleti elhelyezkedesunk, foldrajzunk stb sokkal szarabb, kicsi, leginkabb lapos es surun lakott az orszag, korben az elcsatolt hegyeinkrol a valagunkba is belat barki - ergo visszatarto erot kell fenntartani, mese nincs.
A fenti skalan egy kompozit fenyegetettsegi-vedelmi score alapjan a svedekhez kozel helyezem el: idealisan a regularis, bekeidos MH 50-60 ezer fo kozotti aktiv allomanyt kellene mukodtetnie. Itt, ebben a regioban, egy ekkora letszamu orszagtol ez siman elvarhato kovetelmeny.
Erre jonne az onketes tartalekoskent avagy pl. otevente 1-2 honapra visszahivott tartalekoskent mar kikepzett tuzer, lovesz stb allomany. Ezeknek siman elerhetove tennem egeszen hadnagyig a rendfokozatokat, szolgalattol, kikepzestol stb fuggoen, a megfelelo dijazassal. Szerintem teljesen realis egy 80-100 gyorsan (hetek alatt) elerheto letszamot igy mindig forgasban tartani (ehhez hasonlot tart fenn az IDF is, csak a hasbara hivatasosoknak alliltja be oket kifele).

A teruletvedelmisek egy mas teszta az en ertelmezesemben, en azokat szigoruan sajat teruletuk vedelmere ertem, de lehet, tevedek...?
Azokbol egy 30-50 ezer embert hetek alatt ki lehet kepezni, folyamatosan es hirtelen is, majd combined arms szakaszokba rendezni; az altalad is emlitett anti-armor plusz motorized infantry alegysegekbe szervezve bitositanak-vedenek a sajat kijelolt zonaikat (=tgk, buszok, esetleg ha meg meglesz, a fostaliga modernizalt BTRek, mondjuk pontonkent 1-2), mashova nem mennenek.
Pénz?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 400
84 270
113
Amire akarják, arra van, te is tudod. Mellesleg ha átalakítod a gazdaságot, akkor a hadiipar termelhet is, azt meg szépen kötelezően védelmi kiadasokra kelleme költeni, de a bevethető munkaerő is spórolhat máshonnan.
Felejtsük már el ezt a butaságot. Nincs pénz. Amíg arra volt pénz amire akarták, addig megvettük a piacról a létező legdrágabb dolgokat.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 147
80 998
113
  • Tetszik
Reactions: blogen

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 387
19 781
113
A sereg c. filmre gondolt tuti minden egyes jelentenél ott lesz a lynx, igaz amikor játszódik a film akkor még a rajzasztalon se létezett max mint marder tuning :D

Se a Gidrán, se a Leopárd nem volt még szerintem hadrendben, mikor afgániban voltunk. Illetve ott nekünk tuti nem volt ilyen. Kicsit túl tolják azt a sorozatot ezzel, szerintem.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 129
130 307
113
Se a Gidrán, se a Leopárd nem volt még szerintem hadrendben, mikor afgániban voltunk. Illetve ott nekünk tuti nem volt ilyen. Kicsit túl tolják azt a sorozatot ezzel, szerintem.
Mivel semmi köze a valósághoz és az alakulat is teljesen fiktív annyira nem probléma (főleg hogy irakban játszódik szóval duplán fiktív)
a Kabulos már inkább cinkebb :D

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 287
34 937
113
Semmi se volt csak szakadt BTR...
Mivel semmi köze a valósághoz és az alakulat is teljesen fiktív annyira nem probléma (főleg hogy irakban játszódik szóval duplán fiktív)
Csak akkor miért emelik ki mindig, hogy az afgánban szolgálóknak állít emléket sorozat ?
a Kabulos már inkább cinkebb :D
Lesz olyan is ? :eek:

• Tetszik
Reactions: L.O.B

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 854
32 401
113
Semmi se volt csak szakadt BTR...
BTR-el akarták, valósághűen forgatni, de jött a dunai ár és kellettek oda a homokzsákok.
a-hungarian-btr-80a-armoured-personnel-carrier-as-a-part-of-v0-93lk4eq5rldd1.webp

• Tetszik
Reactions: krisss and Venom85

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 337
96 704
113
Magas ösztöndíjat biztosít a honvédség azoknak a felsőoktatásban tanuló diákoknak, akik tartalékos katonai szolgálatot vállalnak. A pályázatokat 2024. december 10-ig lehet benyújtani...
A Szeretem, megvédem! mottóval meghirdetett toborzókampány és a tartalékos katonai szolgálat reformjának részeként megújulnak a honvédségi ösztöndíj-lehetőségek a tartalékos katonák számára – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közlemény szerint. Hozzátette, hogy

az új rendszerben a felsőoktatási hallgatók havi 160 000 forint, míg a szakképző intézményben tanulók havi 110 000 forint tanulmányi támogatásra pályázhatnak.
Az ösztöndíj feltétele, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezése után legalább három évig megtartsák tartalékos katonai jogviszonyukat –hangsúlyozta a miniszter. Az ösztöndíj mellett minden tartalékos katonát megillető járandóságot is biztosít a honvédsé
g, ami stabil anyagi hátteret nyújt a mindennapi kiadásaik fedezéséh
ez.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 271
13 861
113

„A bajtársi szeretetet nem lehet kipucolni az emberből”​

Interjú Magyarország legidősebb katonájával​

„Kutya bajom sincsen, talán csak az, hogy kicsit már hülyülök. Igazából csak egy dolog zavar: tehetetlen vagyok, amióta két évvel ezelőtt combnyaktörésem volt, pedig nagyon szívesen gyalogolnék többet, utaznék és ápolnám a kapcsolataimat” – újságolja a 107. születésnapját ma ünneplő Bakó Ferenc, Magyarország legidősebb férfija, egyben legidősebb katonája