[HUN] Toborzás / hadkiegészítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
840
4 256
93
Ehheehe!
Tanulságos 5 és fél perc! USMC!

Ki mondta, hogy nem lesz kiképzés, lövészet? Különben mi bajod van a vizesblokk higiéniai kezelésével?
A gyerekeim (10, 13) egyenként elvisznek egy fürdőszobát (zuhany/kád, budi, mosdó).


Hogyhogy nincs jelentkező? A sorkatonai szolgálat az egy egészen másik utca. :oops:
Úgy gondolod, hogy a két nyikhaj önként és dalolva menne Paris Islandra mondjuk? Nem azért nincs jelentkező, mert nincs optika a Breneken, meg mert csak BTR-t lehet vezetni, hanem mert a katonai szolgálat nagyon nem a komfort zónáról szól.
És amíg ez elkerülhető, addig a mindenkori épeszű 18-20 éves el fogja kerülni.

Van egy igen komoly fogadásom, hogy neked sikerült elkerülni (már nem is kellett bevonulni?) ezt a bulit.
Nem basztatásból, de érződik, hogy derogál ez az egész sorkatonai "buziság". :rolleyes:
Mondom, nem basztatás, és nem lenézés, de ha ez tényleg így történt, akkor te se nézd le magát az intézményt, csak azért mert ez divat.

Jelzem, hogy az én egykori szakaszomban több ügyvéd is volt (asszem 3). Volt aki 33 évesen vonult be (nem kellett volna neki még egy év sem, hogy elbliccelje, mert kikerült volna a korhatár miatt), és mégis bevonult. Kb. egy 10-15kg túlsúly volt rajta, de nem nyivogott. Egészen kivirult a végére, meg csak azért nem fogyott 10-15kg-ot, mert egyrészt piszok jó menza volt, másrészt az izom többet nyom! :cool:
Hja és nem Néphadsereg. Magyar Honvédség!
Kezdjük sorban.

1. Az amerikai képzés soha ne legyen példa nálunk. Messzire vezetne hogy miért kell széttörni ott a bevonulók személyiségét, és miért kell újraépíteni. Nem is akarok belemenni.
2. Egy 6 hónapos, vagy akár 1 éves képzésbe nem fér bele a WC pucolásra szánt idő. Kivéve ha szétszarja valamelyik a WC karimát, és meg kell mutatni neki, hogy mire való a wc kefe.
3. Fegyelmet, motiváltságot és összeszedettséget nem az ad, hogy szétszopatjuk az embert. A mai fiatalságot ezerszer jobban lehet motiválni a pozitiv visszajelzésekkel, és az olyan helyzetek generálásával, ahol a végén sikerélménye van, mint a szopatással.
5. De, pont azért nem jelentkeznek, mert nincs optika a Bren 2-őn, meg nem lehet menő, a WOT ban vagy a Warthunderben elismert járművek mellett fotózkodni. Ez látszik nálunk is. A pénz is fontos, de az hogy fasza, vagány egyenruha legyen, meg olyan felszerelés, amivel lehet villogni, az sokat számít. Meg az is hogy legyen WC papir, meg tiszta zuhanyzó meleg vízzel. Meg normális étel, nem a kibaszott mócsingos olasz felvágott, meg csurgatott tojásleves, meg csontszilánkos csirkepörkölt.

Voltam már általános iskolában pályaorientációs bemutatón katonával. A 10-12-14 fiúk sorolták hogy mi van a katona kezében. Mondjuk a Brenre általában M4-et mondtak, meg Scart. Ott még érdeklőnek, rengeteg gyereket meg lehetne fogni, meg a katkók felé orientálni. Csak nem kellene idiótáknak nézni őket, meg a saját 20+ évvel ezelőtti megszépült emlékeink alapján elképzelni és megszervezni a mostani sorkatonaságot.

Lehetne erről írni sokat. Csak addig, amig vén faszok úgy gondolkodnak, hogy : " Háát, de én is kibirtam 25-30 évvel ezelőtt a szopatást, akkor nehogy már a mostaniak kimaradjanak belőle. Mer' milyen jót tett nekem is, mert 50 évesen tudok róla nosztalgiázni egy pofa sör mellett." Addig nem is lesz itt normális utánpótlás.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 009
14 095
113

Dübörög a média-vetítő, és gyorsan jön szembe a kiábrándító a Valóság!
Erős a kontraszt!
Továbbra sincs számonkérés --próbálkozás lehet, hogy van--, de a váltás 1-2...-5+ évtized "hagyományaiból" nem könnyű, elismerem.

A költői kérdés: 2010--ben miért nem kezdődött el???
EZ nem pénzen múlik!!!
2010-ben sem azon múlt!!!

"Az fejétől bűzlik a Hal!" ...még mindig!

.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Venom85

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 082
10 275
113
Ehheehe!
Tanulságos 5 és fél perc! USMC!
Já, mennyi szemüveges.
Pedig ott mindenki lövész.

Nem nagyon értek egyet azzal amit írsz, de azt finoman hozzá teszem hogy ott is gondok vannak már az utánpótlás létszámával.
És ezekkel az istentelen és felesleges üvöltözésekkel azok riasztják el akikre a legjobban vágynak: pilóták, mérnökök, informatikusok, orvosok. Szarul hangzik, de ágyútölteléket lehet csinálni 6-9 hónap intenzív képzéssel ha sorozás van, náluk képzettebbeket meg nem. Ja igen, ezért kell valamennyire a "vízfej" is.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 401
14 464
113
Ehheehe!
Tanulságos 5 és fél perc! USMC!
Igen?

Most te kevered az önkènteseket, a sorkatonakkal.
Az amcsit a magyarral.

Másrèszt megnèztem volna a 3 ügyvèdet amikor így üvöltenek velük. :D

3 ügyvèd?:eek:

Nem tudom te hol voltál sorkatona.
De nálunk a 3 èrettsègi sem jött össze.

Persze gondolom mindkèt bandával ugyanúgy bántak.
Ti is minden másnapotokat, egy őrtoronyban ücsörögve töltöttètek.
Szolgálat elötte órákkal felkelve.
Utána várva a váltast.
Aztán dèlelött felkészítés.

Aztán délután kimehettél volna a városba, de a legtöbben az előző 30 órájukban megaludt 4-5 órát pótolták.

A kiizmosodott ügyvè nem mindenhol van jelen :rolleyes:

Ráadásul ugye nem ez volt akkor sem a jellemző, hogy ügyvèdurak rohantak sorkatonának.




Te azt mondod a mostani módi nem jó.
Mert csak elègetjük a pènzt,ès nincs mögötte normális,ütőkèpes sereg.
Legyen sorkatonaság.

Csak egy normális sorkatonaság mögött is állni kell, egy hivatásos seregnek.

Abban egyetértünk a 2re nincs pénz.

pénz költésről:
Ha ugyan azt a 10-15.000 embert viszed évről évre mindig ugyan azokat a lőgyakorlatokat megcsinálni, ahelyett, hogy minden évben új 10-15.000 embert tanítanál meg lőni, és biztonsággal fegyvert használni, akkor melyikkel költötted el hasznosabban a pénzt
Tudom ez csak pèlda pènzköltèsre.

De lőni, biztonságos fegyverhasználatra meg lehetne civil lőtereken is tanítani a fiatalokat.

Másrèszt leírtam.
Sorkatona kistársaim jelentős rèsze ezt nem tanulta meg.

Persze nem 9+20 lőszerrel kellene.

De kb 1 hete raktam be kèpet, hogyan lő pisztolyal egy tartalèkos.:rolleyes:


Simonyi(nem èn az utolsó lövèsz)szerint kb 800 lőszer megtanítani pisztolyal a nulláról egy embert lőni.
Itt már nem lövi magát lábon,tud teljesíteni alap feladatokat.
Itt mèg nem jó lövő, csak elèrte a minimumot.

Hogy szinten maradjon havi 100. Hogy fejlődjön több.

Èn teszem hozzá, èrtő oktatóval,jó lőfeladatokkal.
Na ez nálunk elèggè hiányzik.


Az álltalad berakott mc-nèl is azt olvastam karabèly alap ennyi. 800.

Hát.
Honvèdsègnèl megnèznèm mennyivel, ès azt milyen minősègű kèpzès alatt ellőve engednènek ki egy soroskatonat(folyton sorost írok basszus:D).

Mert ma egy szerződèses sem lő ennyit alapnak.

Ráadásul a mi lövèszeteink nem is igazán kèpzès jellegűek.

Ha már eltalálod a táblát sokszor ok megfelelő,felkiálltassal mehetsz vissza.
Ücsörögni.

Mert sokszor egy lövèszetes napból 5 perc a lövèszet. 8/10 óra várakozás,tèblábolás, jó esetben valami oktatás.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
840
4 256
93
Külszolgálaton lőttük a békefenntartó 2-es vagy milyen feladatot az AK63D-vel. 10 m távolságból lőttünk az anatómiai alakra. Sajnos csak nem mi voltunk a lőtéren, hanem ausztrál és amerikai katonák is. Az állomány harmada nem találta el minden lövésre 10 m távolságból az emberalakot. Volt aki a felét a fehérbe lőtte, volt aki a papírt nem találta el.

Jó buli volt......szerintem az amcsik meg az anzacosok nem hitték el amit láttak.

Jellemző az egészre, hogy úgy engedtek ki minket, hogy a felkészülésbe nem fért bele egy lövészet legalább. Azt nem kérdezték meg, hogy te barom, életedben láttál már legalább gépkarabélyt vagy magyar parát? Egy képzést kaptunk kint, mikor a parancsnokunk kitalálta hogy megtanítja nekünk, hogy kell taposóaknát megtalálni a fegyverre felrakott bajonettel, úgy hogy szurkáljuk a homokot. Beültünk a magyar bár udvarára, és tök komolyan elmagyarázta a dolgokat.

Szürreális volt. Beleégett az elmémbe az az oktatás.

De a végtelenségig lehetne irni a hasonló történeteket.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 856
5 094
113
Külszolgálaton lőttük a békefenntartó 2-es vagy milyen feladatot az AK63D-vel. 10 m távolságból lőttünk az anatómiai alakra. Sajnos csak nem mi voltunk a lőtéren, hanem ausztrál és amerikai katonák is. Az állomány harmada nem találta el minden lövésre 10 m távolságból az emberalakot. Volt aki a felét a fehérbe lőtte, volt aki a papírt nem találta el.

Jó buli volt......szerintem az amcsik meg az anzacosok nem hitték el amit láttak.

Jellemző az egészre, hogy úgy engedtek ki minket, hogy a felkészülésbe nem fért bele egy lövészet legalább. Azt nem kérdezték meg, hogy te barom, életedben láttál már legalább gépkarabélyt vagy magyar parát? Egy képzést kaptunk kint, mikor a parancsnokunk kitalálta hogy megtanítja nekünk, hogy kell taposóaknát megtalálni a fegyverre felrakott bajonettel, úgy hogy szurkáljuk a homokot. Beültünk a magyar bár udvarára, és tök komolyan elmagyarázta a dolgokat.

Szürreális volt. Beleégett az elmémbe az az oktatás.

De a végtelenségig lehetne irni a hasonló történeteket.

Rendőrségnél sem jobb, csajszi csodával határos módon csak a járdába lőtt véletlen és nem sebesítette ölte meg kollégáit......... (nem került be hirekbe semmi,szépen eltusolva házon belül, elrakták irodára)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 660
46 656
113
Kezdjük sorban.

1. Az amerikai képzés soha ne legyen példa nálunk. Messzire vezetne hogy miért kell széttörni ott a bevonulók személyiségét, és miért kell újraépíteni. Nem is akarok belemenni.
2. Egy 6 hónapos, vagy akár 1 éves képzésbe nem fér bele a WC pucolásra szánt idő. Kivéve ha szétszarja valamelyik a WC karimát, és meg kell mutatni neki, hogy mire való a wc kefe.
3. Fegyelmet, motiváltságot és összeszedettséget nem az ad, hogy szétszopatjuk az embert. A mai fiatalságot ezerszer jobban lehet motiválni a pozitiv visszajelzésekkel, és az olyan helyzetek generálásával, ahol a végén sikerélménye van, mint a szopatással.
5. De, pont azért nem jelentkeznek, mert nincs optika a Bren 2-őn, meg nem lehet menő, a WOT ban vagy a Warthunderben elismert járművek mellett fotózkodni. Ez látszik nálunk is. A pénz is fontos, de az hogy fasza, vagány egyenruha legyen, meg olyan felszerelés, amivel lehet villogni, az sokat számít. Meg az is hogy legyen WC papir, meg tiszta zuhanyzó meleg vízzel. Meg normális étel, nem a kibaszott mócsingos olasz felvágott, meg csurgatott tojásleves, meg csontszilánkos csirkepörkölt.

Voltam már általános iskolában pályaorientációs bemutatón katonával. A 10-12-14 fiúk sorolták hogy mi van a katona kezében. Mondjuk a Brenre általában M4-et mondtak, meg Scart. Ott még érdeklőnek, rengeteg gyereket meg lehetne fogni, meg a katkók felé orientálni. Csak nem kellene idiótáknak nézni őket, meg a saját 20+ évvel ezelőtti megszépült emlékeink alapján elképzelni és megszervezni a mostani sorkatonaságot.

Lehetne erről írni sokat. Csak addig, amig vén faszok úgy gondolkodnak, hogy : " Háát, de én is kibirtam 25-30 évvel ezelőtt a szopatást, akkor nehogy már a mostaniak kimaradjanak belőle. Mer' milyen jót tett nekem is, mert 50 évesen tudok róla nosztalgiázni egy pofa sör mellett." Addig nem is lesz itt normális utánpótlás.
Te is el vagy tévedve!
Akinek ezeket a sorokat írod, - bár lehet, hogy vén f@sz , de :rolleyes: - , egyetlen régimódi sz0patásban sem volt része a sorkatonai szolgálata alatt.
Emberszámba voltunk véve. Az igazi tenyérbámaszó nagyképű csókákat úgy tudták beállítani a "sorba" a kiképzőink, hogy senkinek egy szava nem lehetett az ügyben. Pedig volt 1-2 igazán értetlen, nehéz felfogású egyén.
Az alaki gyakorló tér meg a 32 fokos meleg elég gyors felfogásúvá teszi az embert.
De hogy ne csak pofázzak.
Royal Armyról 4 éves videó:


Milyen pozitív jutalmazási sémát tudsz felfedezni abban a kis részletben, amikor kizárta magát a kedves kopasz a saját szobájából, és egy - ránézésre - 15-20kg-ós konditermi súlyra kötve kapta meg a pótkulcsot? Gondolom bevésési szándékkal aznap (vagy még 2 napig) ezzel kellett mászkálnia mindenhová hogy legközelebb el ne felejtsen odafigyelni a kulcsára.
:)

És hogy mi a tanulság?
Azért jutott ide a társadalmunk, mert a gyerekeinket - a nagyon divatos - kizárólag pozitív ösztönzőkkel próbáltuk nevelni.
Ha irgalmatlan marhaságot csinál a gyerek (ön, vagy másra veszélyes faszságot), akkor milyen nevelő hatása lesz annak, ha max. nem dícséred meg? Megrántja a vállát, oszt jónapot.
Megy tovább tik-tokozni a szobájába.
Ez nem szól másról, mint hogy az ifjúságukat úgy töltik el, hogy szándékosan a konfortzónájukban tartjuk őket.
És ennél rosszabbat nem is tehetnénk velük. A sorkatonai szolgálat pont arra lenne alkalmas, hogy kötelező jelleggel a 18-20 éves kölykök ki legyenek ebből billentve.
Kapnak egy igen tartalmas élményt arról (ellenőrzött körülmények között), hogy milyen is lesz az, amikor már nincs mögöttük a szülői védőháló, és minden cselekedetüknek komoly következménye lehet.

Egy 6 hónapos képzésbe igen is, hogy bele kell férnie annak, hogy büntetéseket kapjon a nehezebb felfogasú, vagy öntörvényű delikvens, annak érdekében, hogy elérjük a célt.
Kiképzett, fegyelmezett, stressztűrő fegyveres állampolgárt kapjunk a kiképzés végére.

5. ponthoz:
Akiről te beszélsz, az az a fiatal, aki amiatt nem jelentkezik, mert már van némi képe a Honvédségi állapotokról.
Aki veszi a fáradtságot, és elmegy egy Honvédségi rendezvényre. Csakhogy az a gond, hogy
Ha most elmennék egy budapesti középiskolába, és feltenném a kérdést bármelyik évfolyam, bármelyik osztályába, hogy ki az akinek egyáltalán megfordult a fejében a Honvédség, mint lehetőség, akkor megdöbbentően kevesen jelentkeznének. Nem azért mert nem lövöldözik napi több órát FPS-sel, hanem mert apuka mondjuk ügyvéd, informatukus, vagy buszsofőr.
Jó dolog az online akcióhősség, de hogy mondjuk le kelljen térdelni a mocsokba, ahhoz a suhogós melegítőhöz szokott ifjonc már nem igazán fog késztetést érezni.

Mondok mást:
Múltkor a 7.esem (!) szülői értekezletén a szülők (több is) ki voltak akadva, mert év közben volt egy igen komoly órarend változtatás, ráadásul 2-3 napon belül egy újabb.
Namost a felhördülés tárgya az volt, hogy mennyire felzaklatta őket az, hogy nem tudták követni a változásokat.
Nem nem elírás. A szülőt zaklatta fel!!!
Dehát miért?
Hát, mert a szülő pakolta be a 7.-es gyerek táskáját másnapra! :eek::hadonaszos::D

A problémák itt kezdődnek!
És ezt nem a gyereken kell számon kérni, hanem azokon, akik szerint nem lehet kitenni az olyan megpróbaltátásoknak a kölyköket, mint egy szigorú, de rendesen kivitelezett sorkatonai szolgálat.
 
  • Vicces
Reactions: Centquri prime

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 401
14 464
113
Rendőrségnél sem jobb, csajszi csodával határos módon csak a járdába lőtt véletlen és nem sebesítette ölte meg kollégáit......... (nem került be hirekbe semmi,szépen eltusolva házon belül, elrakták irodára)
Van azèrt magyarországo olyan afgán család akik azèrt èlnek itt, mert tűzszerèsz srác lábonlőtte dsk-val. :rolleyes:

Azt még össze sem tudom számolni külszolgálatban hány vètlent lőttek kolegáim.
Lövèszek is.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
840
4 256
93
Rendőrségnél sem jobb, csajszi csodával határos módon csak a járdába lőtt véletlen és nem sebesítette ölte meg kollégáit......... (nem került be hirekbe semmi,szépen eltusolva házon belül, elrakták irodára)
Szerintem nincs olyan kapitányság, amelynek valamelyik irodájának a falában ne lenne fogkrémezett lyuk.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 722
5 790
113
Kezdjük sorban.

1. Az amerikai képzés soha ne legyen példa nálunk. Messzire vezetne hogy miért kell széttörni ott a bevonulók személyiségét, és miért kell újraépíteni. Nem is akarok belemenni.
2. Egy 6 hónapos, vagy akár 1 éves képzésbe nem fér bele a WC pucolásra szánt idő. Kivéve ha szétszarja valamelyik a WC karimát, és meg kell mutatni neki, hogy mire való a wc kefe.
3. Fegyelmet, motiváltságot és összeszedettséget nem az ad, hogy szétszopatjuk az embert. A mai fiatalságot ezerszer jobban lehet motiválni a pozitiv visszajelzésekkel, és az olyan helyzetek generálásával, ahol a végén sikerélménye van, mint a szopatással.
5. De, pont azért nem jelentkeznek, mert nincs optika a Bren 2-őn, meg nem lehet menő, a WOT ban vagy a Warthunderben elismert járművek mellett fotózkodni. Ez látszik nálunk is. A pénz is fontos, de az hogy fasza, vagány egyenruha legyen, meg olyan felszerelés, amivel lehet villogni, az sokat számít. Meg az is hogy legyen WC papir, meg tiszta zuhanyzó meleg vízzel. Meg normális étel, nem a kibaszott mócsingos olasz felvágott, meg csurgatott tojásleves, meg csontszilánkos csirkepörkölt.

Voltam már általános iskolában pályaorientációs bemutatón katonával. A 10-12-14 fiúk sorolták hogy mi van a katona kezében. Mondjuk a Brenre általában M4-et mondtak, meg Scart. Ott még érdeklőnek, rengeteg gyereket meg lehetne fogni, meg a katkók felé orientálni. Csak nem kellene idiótáknak nézni őket, meg a saját 20+ évvel ezelőtti megszépült emlékeink alapján elképzelni és megszervezni a mostani sorkatonaságot.

Lehetne erről írni sokat. Csak addig, amig vén faszok úgy gondolkodnak, hogy : " Háát, de én is kibirtam 25-30 évvel ezelőtt a szopatást, akkor nehogy már a mostaniak kimaradjanak belőle. Mer' milyen jót tett nekem is, mert 50 évesen tudok róla nosztalgiázni egy pofa sör mellett." Addig nem is lesz itt normális utánpótlás.
Bocsánat, hogy belepofázok, de én nem gondolnám, hogy PH mócsingos húst szeretne adni a sorkatonáknak, meg csak hidegvízes zuhanyt, sőt szerintem még azt is támogatná, hogy legyen 800 lövés lövészeten a 6 hónap alatt, akármilyen vén fasz is.

Azt azonban érdemes tisztába tenni, hogy szexi (értsd: versenyképes juttatásokkal, világbajnok felszereléssel és szuperb körülményekkel) hivatásos sereg csak expanzív külpolitikával tartható fenn, ahol az expanzió olyan bevételt generál, ami eltartja ezt a sereget.
Vagy ez egy nem háború-képes békesereg lesz (mikronnyi felszereléssel és személyzettel).

Ha nem szeretnénk expanzív politikát folytatni, hanem elsősorban védelemre szeretnénk használni (vö “honvédség”) akkor csak soros sereg (vagy annak valamilyen mutációja) képes arra, hogy megvédje az országot.

szerk és ps: a katkó az nem a ‘katonai’, hanem a ‘katolikus’ enyhén pejoratív felhangú becézése.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 660
46 656
113
Most te kevered az önkènteseket, a sorkatonakkal.
Az amcsit a magyarral.
Ó nem!
Az alapkiképzés szempontjából pontosan ugyan úgy kell kezelni mindkettőt.
De alapvetően én nem is keverném. Mindennek az alapja a sorkatonai szolgálat. Aztán aki akar (meg megengedi a munkája és az életvitele) az maradhat állandó tartalékosnak, aki meg az életét tenné erre az meg elmehet hívatásosnak.
Másrèszt megnèztem volna a 3 ügyvèdet amikor így üvöltenek velük. :D
Az elején eléggé zokon vették, bár Doki (így hívtuk a korábban említett túlsúlyos 33 évest) már az elején svejki nyugalommal kezelte az ügyet.
3 ügyvèd?:eek:

Nem tudom te hol voltál sorkatona.
De nálunk a 3 èrettsègi sem jött össze.
:cool:
"Ha elmondanám meg kellene hogy öljelek".
Persze gondolom mindkèt bandával ugyanúgy bántak.
Nálunk csak egyféle "banda" volt és ott mindenkinek diplomája volt! :oops:
A kiizmosodott ügyvè nem mindenhol van jelen :rolleyes:

Ráadásul ugye nem ez volt akkor sem a jellemző, hogy ügyvèdurak rohantak sorkatonának.
Itt sem az ügyvédek domináltak. Sok mérnök és tanár is volt! :D
De pont ez a lényeg, hogy ezek a - különben azt gondolnád -, hogy kivételezett emberek is be tudtak állni a sorba, még ha pár ember kicsit nehezen is találta meg, hogy merre van a sor.

Te azt mondod a mostani módi nem jó.
Mert csak elègetjük a pènzt,ès nincs mögötte normális,ütőkèpes sereg.
Legyen sorkatonaság.

Csak egy normális sorkatonaság mögött is állni kell, egy hivatásos seregnek.

Abban egyetértünk a 2re nincs pénz.
Ezzel egy picit félreérthető voltam. Magának az önkéntes alapú katonai szolgálatra jelentkezést érzem tévútnak. Annyira kevés ember tudja rávenni magát, és szeretné csinálni, hogy azért kell bevezetni a kötelezőt, hogy meglegyen a draft.
A jelenlegi alkalmas jelentkezők száma elégtelen a minimálisan elégséges haderő összerakásához. Szerintem egy 50.000-es haderőben már lenne értelme gondolkodni.
Ahogy fentebb is írtam, mindenki először sorkatona, és csak utána tartalékos, tovább szolgáló, vagy hivatásos.
Egy 25-30.000 hivatásosnak, 5-10.000 tartalékosnak, és vagy 15-20.000 soresznek kellene alkotnia a teljes aktuális haderőt.
Az állandó haderő fő feladata a sorállományúak kiképzése, valamint a bonyolultabb rendszerek kezelőinek, alakulatainak a biztosítása.
Értsd, egy Gripent, egy légvédelmi üteget, vagy egy radart ne soresz kezeljen. De a harcjárművek, harckocsik kezelőinek is hivatásosoknak kell lennie, mert ott azért egy baki igen jelentős anyagi kárral jár.
És igen, több pénzből lehet ezt csak kihozni. Bár ha lezajlik a beszerzési őrület, utána a szintentartás már nem visz el annyi keretet.
De akkor legalább már egy működőképes, és a humánerőforrásban akár válogatható haderő lesz jelen.
Jelenleg a "pénzünkért" nem a legjobbat kapjuk. Hanem ami jut, és abból is kevés. Lehet, hogy meg lehet próbálni ebből várat építeni, de jelenleg úgy tudunk építkezni, hogy folyton a fal aljáról kell kíhúzni téglát, hogy a tetejére tehessük.
De lőni, biztonságos fegyverhasználatra meg lehetne civil lőtereken is tanítani a fiatalokat.
Már aki el hajlandó oda elmenni, és kicsengetni ennek igen komoly költségét.
Másrèszt leírtam.
Sorkatona kistársaim jelentős rèsze ezt nem tanulta meg.

Persze nem 9+20 lőszerrel kellene.
Sokadszorra írom le azt, hogy amikor nekünk lövészet volt szakképzésen, és egy csomóan lebetegedtek, akkor kirakták elénk a 3 rakasz megmaradt géppuska lőszert, hogy "Ihol ni! Ezt el kellene lődözni, mert ha vissza kell vinni a lőszert a raktárba, akkor ott adminisztrálni kellene"
Persze volt nálunk Dragunov is, és amikor már meguntuk a hevederek töltését akkor jutott azok táraiba is!
Igen! Erre lőszert kell áldozni!
Nekünk 8unknak (annyian jutottunk ki a lőtérre) volt 2,5 doboz lőszerünk.
De kb 1 hete raktam be kèpet, hogyan lő pisztolyal egy tartalèkos.:rolleyes:
Feltétlen kell pisztolylövészet egy sorkatonai szintre?
Simonyi(nem èn az utolsó lövèsz)szerint kb 800 lőszer megtanítani pisztolyal a nulláról egy embert lőni.
Itt már nem lövi magát lábon,tud teljesíteni alap feladatokat.
Itt mèg nem jó lövő, csak elèrte a minimumot.

Hogy szinten maradjon havi 100. Hogy fejlődjön több.

Èn teszem hozzá, èrtő oktatóval,jó lőfeladatokkal.
Na ez nálunk elèggè hiányzik.

Az álltalad berakott mc-nèl is azt olvastam karabèly alap ennyi. 800.
És nem is kell nagyon tovább menni. Karabély. Slussz. Nem minden sorkatonának kellene ennyit lőnie.
Itt a Marines új (2021-es) lövészeti felkészítési és vizsga programja.
Ha jól számolok, akkor a 3 nap alatt olyan 560db lőszert lőnek el, per fő. Az amerikai szövetségi nagy tételes lőszerárak mellett ez olyan mint 50-60.000Ft per pillanat.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
840
4 256
93
Engem érdekelne a véleményed erről is.

Bocsánat, hogy belepofázok, de én nem gondolnám, hogy PH mócsingos húst szeretne adni a sorkatonáknak, meg csak hidegvízes zuhanyt, sőt szerintem még azt is támogatná, hogy legyen 800 lövés lövészeten a 6 hónap alatt, akármilyen vén fasz is.

Azt azonban érdemes tisztába tenni, hogy szexi (értsd: versenyképes juttatásokkal, világbajnok felszereléssel és szuperb körülményekkel) hivatásos sereg csak expanzív külpolitikával tartható fenn, ahol az expanzió olyan bevételt generál, ami eltartja ezt a sereget.
Vagy ez egy nem háború-képes békesereg lesz (mikronnyi felszereléssel és személyzettel).

Ha nem szeretnénk expanzív politikát folytatni, hanem elsősorban védelemre szeretnénk használni (vö “honvédség”) akkor csak soros sereg (vagy annak valamilyen mutációja) képes arra, hogy megvédje az országot.

szerk és ps: a katkó az nem a ‘katonai’, hanem a ‘katolikus’ enyhén pejoratív felhangú becézése.
3 egykori katkós kollégám dolgozik velem együtt. Nem katolikusok, hidd el nekem. Katonai kollégiumban tanultak. Évjárattól függetlenül és hogy Nyiregyházán vagy Egerben tanultak, katkósnak vallják magukat. Én nem vagyok az, de nem vitatnám el tőlük, hogy tudják hova jártak.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 401
14 464
113
Emberszámba voltunk véve. Az igazi tenyérbámaszó nagyképű csókákat úgy tudták beállítani a "sorba" a kiképzőink, hogy senkinek egy szava nem lehetett az ügyben. Pedig volt 1-2 igazán értetlen, nehéz felfogású egyén.
Most akkor mi a jó?

Ha 5cm-ről fröcsögő nyállal ordítoznak az arcodba, vagy sem.

Ên ilyet csak rohamlövészen láttam itthon

Amúgy nagyon egyszerű módszerrel az ilyen emberekből 2-3 óra alatt a legendelmesebb katonát tudod csinálni.
Mindenféle üvöltés, fizikai retorzió nélkül.

Konkrétan szinte hozzá sem szólsz,de pár óra múlva ő fog "könyörögni" hagy csinálja azt amit mondasz.
Kérdés okiskodás nélkül.;)
Pedig volt 1-2 igazán értetlen, nehéz felfogású egyén.
Az ügyvèdek mi. :rolleyes: :D

Kiképzett, fegyelmezett, stressztűrő fegyveres állampolgárt kapjunk a kiképzés végére.
Basszus te hol voltál soros?:eek:
Narniában?

Èn 6 hèt semmirevaló alapkik után 7.5 hónap, minden másnap szolgálat.

Ettől nem lettem semmilyen szinten katona

Ha neked vègig èrtelmes kimèpzèssel telt, az jó.
De sokan vagyunk így akiknek nem.

És hogy mi a tanulság?
Azért jutott ide a társadalmunk, mert a gyerekeinket - a nagyon divatos - kizárólag pozitív ösztönzőkkel próbáltuk nevelni
Hát nálunk ismerőseimnèl nem így van.

Természetesen megy a pozitív megerősiítés, de nálunk is ha fellángol 4.5 éves, hidd el le tudom törni.
És meg is teszem(tesszük) hogy ne nőjjön a fejünkre.



Valószínű te valami utópisztikus helyen voltál sorkatona.

A 33 évessel teljesen másképp bánnak mint egy 18 évessel.

Én estin raktam le az érettségit.
Hidd el a tanárok teljesen másképp viszonyultak hozzánk mint a gyerekekhez

Te ezt a pozitív élményedet ülteted át arra hogy jó a sorkatonaság rendszere.

Lehet jó, de én nálunk nem ezt láttam.

És a hivatásos sereg az alap.

Ha 2 szer ennyi pénz lenne azt mondanám meg kell próbálni.

De nem így.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 401
14 464
113
Ó nem!
Az alapkiképzés szempontjából pontosan ugyan úgy kell kezelni mindkettőt.
De alapvetően én nem is keverném. Mindennek az alapja a sorkatonai szolgálat. Aztán aki akar (meg megengedi a munkája és az életvitele) az maradhat állandó tartalékosnak, aki meg az életét tenné erre az meg elmehet hívatásosnak.

Az elején eléggé zokon vették, bár Doki (így hívtuk a korábban említett túlsúlyos 33 évest) már az elején svejki nyugalommal kezelte az ügyet.

:cool:
"Ha elmondanám meg kellene hogy öljelek".

Nálunk csak egyféle "banda" volt és ott mindenkinek diplomája volt! :oops:

Itt sem az ügyvédek domináltak. Sok mérnök és tanár is volt! :D
De pont ez a lényeg, hogy ezek a - különben azt gondolnád -, hogy kivételezett emberek is be tudtak állni a sorba, még ha pár ember kicsit nehezen is találta meg, hogy merre van a sor.


Ezzel egy picit félreérthető voltam. Magának az önkéntes alapú katonai szolgálatra jelentkezést érzem tévútnak. Annyira kevés ember tudja rávenni magát, és szeretné csinálni, hogy azért kell bevezetni a kötelezőt, hogy meglegyen a draft.
A jelenlegi alkalmas jelentkezők száma elégtelen a minimálisan elégséges haderő összerakásához. Szerintem egy 50.000-es haderőben már lenne értelme gondolkodni.
Ahogy fentebb is írtam, mindenki először sorkatona, és csak utána tartalékos, tovább szolgáló, vagy hivatásos.
Egy 25-30.000 hivatásosnak, 5-10.000 tartalékosnak, és vagy 15-20.000 soresznek kellene alkotnia a teljes aktuális haderőt.
Az állandó haderő fő feladata a sorállományúak kiképzése, valamint a bonyolultabb rendszerek kezelőinek, alakulatainak a biztosítása.
Értsd, egy Gripent, egy légvédelmi üteget, vagy egy radart ne soresz kezeljen. De a harcjárművek, harckocsik kezelőinek is hivatásosoknak kell lennie, mert ott azért egy baki igen jelentős anyagi kárral jár.
És igen, több pénzből lehet ezt csak kihozni. Bár ha lezajlik a beszerzési őrület, utána a szintentartás már nem visz el annyi keretet.
De akkor legalább már egy működőképes, és a humánerőforrásban akár válogatható haderő lesz jelen.
Jelenleg a "pénzünkért" nem a legjobbat kapjuk. Hanem ami jut, és abból is kevés. Lehet, hogy meg lehet próbálni ebből várat építeni, de jelenleg úgy tudunk építkezni, hogy folyton a fal aljáról kell kíhúzni téglát, hogy a tetejére tehessük.

Már aki el hajlandó oda elmenni, és kicsengetni ennek igen komoly költségét.

Sokadszorra írom le azt, hogy amikor nekünk lövészet volt szakképzésen, és egy csomóan lebetegedtek, akkor kirakták elénk a 3 rakasz megmaradt géppuska lőszert, hogy "Ihol ni! Ezt el kellene lődözni, mert ha vissza kell vinni a lőszert a raktárba, akkor ott adminisztrálni kellene"
Persze volt nálunk Dragunov is, és amikor már meguntuk a hevederek töltését akkor jutott azok táraiba is!
Igen! Erre lőszert kell áldozni!
Nekünk 8unknak (annyian jutottunk ki a lőtérre) volt 2,5 doboz lőszerünk.

Feltétlen kell pisztolylövészet egy sorkatonai szintre?



És nem is kell nagyon tovább menni. Karabély. Slussz. Nem minden sorkatonának kellene ennyit lőnie.
Itt a Marines új (2021-es) lövészeti felkészítési és vizsga programja.
Ha jól számolok, akkor a 3 nap alatt olyan 560db lőszert lőnek el, per fő. Az amerikai szövetségi nagy tételes lőszerárak mellett ez olyan mint 50-60.000Ft per pillanat.
Erre majd este válaszolok. :rolleyes:
 
  • Vicces
Reactions: pöcshuszár

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 401
14 464
113
Ó nem!
Az alapkiképzés szempontjából pontosan ugyan úgy kell kezelni mindkettőt.
De alapvetően én nem is keverném. Mindennek az alapja a sorkatonai szolgálat. Aztán aki akar (meg megengedi a munkája és az életvitele) az maradhat állandó tartalékosnak, aki meg az életét tenné erre az meg elmehet hívatásosnak
Na ez most szittyai lett :D


Amit beraktál MC , az egy kikèpzèsi módszer.

Szerintem teljesen felesleges.

Felvezetőkènt(filmekből merítve) èn is hangmegemelèssek kezdtem pájafutásom. :rolleyes:

Aztán egy idős főtörzs, behívott az irodájába.
Azt mondta, ha csak üvöltve tudok magamnak tekintèjt teremteni, nem vagyok alkalmas vezetőnek.o_O

Többet nem üvöltöttem.
Csak normálisan viselkedtem a srácokkal.

Mondhatom szigorú voltam de igazságos.

Ok nèlkül nem basztattam őket. Nem emeltem hangot.
Nem voltak süketek.

Szerintem èrtelmes felnőttkènt kezelni felnőtteket, jobb mint üvöltözni.

Gondolom veled sem üvöltötek folyton főiskolán.
Mègis lediplomáztál. Megèrtetted mit akarnak.o_O

Az elején eléggé zokon vették, bár Doki (így hívtuk a korábban említett túlsúlyos 33 évest) már az elején svejki nyugalommal kezelte az ügyet
Így üvöltöttek?:rolleyes:

Hát. Gratula nekik.

Gondolom doki meg röhögött magában.

Nálunk volt valami fekete öves dzsúdós 110kg-os srác.

Belőle is az a lelki nyugalom áradt amikor a 70kg-os örvezető magyarázott neki.:rolleyes:

"Ha elmondanám meg kellene hogy öljelek
Akkor inkább ne tedd.:D
Vagy neveld fel utánna a pulyám.

Itt sem az ügyvédek domináltak. Sok mérnök és tanár is volt! :D
De pont ez a lényeg, hogy ezek a - különben azt gondolnád -, hogy kivételezett emberek is be tudtak állni a sorba, még ha pár ember kicsit nehezen is találta meg, hogy merre van a sor.
Szóval valami spèci vonulás voltál.:oops:
Tènyleg azt hiszed minden úgy zajlott mint az átlagnál?

Saját pèldám.
Mások törtènetei.
De a tatai utolsó vonulásokat is láttam.
Több telephely söprögetès. Fegyverkarbantartás övezte a tènykedèsüket, mint amennyi èrtelmes kikèpzès.

Ezzel egy picit félreérthető voltam. Magának az önkéntes alapú katonai szolgálatra jelentkezést érzem tévútnak. Annyira kevés ember tudja rávenni magát, és szeretné csinálni, hogy azért kell bevezetni a kötelezőt, hogy meglegyen a draft.
A jelenlegi alkalmas jelentkezők száma elégtelen a minimálisan elégséges haderő összerakásához. Szerintem egy 50.000-es haderőben már lenne értelme gondolkodni.
Ahogy fentebb is írtam, mindenki először sorkatona, és csak utána tartalékos, tovább szolgáló, vagy hivatásos.
Egy 25-30.000 hivatásosnak, 5-10.000 tartalékosnak, és vagy 15-20.000 soresznek kellene alkotnia a teljes aktuális haderőt.
Az állandó haderő fő feladata a sorállományúak kiképzése, valamint a bonyolultabb rendszerek kezelőinek, alakulatainak a biztosítása.
Értsd, egy Gripent, egy légvédelmi üteget, vagy egy radart ne soresz kezeljen. De a harcjárművek, harckocsik kezelőinek is hivatásosoknak kell lennie, mert ott azért egy baki igen jelentős anyagi kárral jár.
És igen, több pénzből lehet ezt csak kihozni. Bár ha lezajlik a beszerzési őrület, utána a szintentartás már nem visz el annyi keretet.
De akkor legalább már egy működőképes, és a humánerőforrásban akár válogatható haderő lesz jelen.
Jelenleg a "pénzünkért" nem a legjobbat kapjuk. Hanem ami jut, és abból is kevés. Lehet, hogy meg lehet próbálni ebből várat építeni, de jelenleg úgy tudunk építkezni, hogy folyton a fal aljáról kell kíhúzni téglát, hogy a tetejére tehessük.

Úgy gondolom erre nem elèg a pènzünk.o_O

Lásd a normál haderőnk is most kezd èlhető egyèni felszerelèst kapni.

A sorsok mit kapnának ha valami lenne?

De már NORMÁLIS alapkikèpzèsre sem lenne keret.

Már aki el hajlandó oda elmenni, és kicsengetni ennek igen komoly költségét.
Ezt èn úgy gondoltam államilag finanszírozva.

Ahogy pl egy úszás támogatva van(remèlem).
Vagy ha jól tudom el lehet menni pl lovagolni államilag támogatva.

Sokadszorra írom le azt, hogy amikor nekünk lövészet volt szakképzésen, és egy csomóan lebetegedtek, akkor kirakták elénk a 3 rakasz megmaradt géppuska lőszert, hogy "Ihol ni! Ezt el kellene lődözni, mert ha vissza kell vinni a lőszert a raktárba, akkor ott adminisztrálni kellene"
Persze volt nálunk Dragunov is, és amikor már meguntuk a hevederek töltését akkor jutott azok táraiba is!
Igen! Erre lőszert kell áldozni!
Nekünk 8unknak (annyian jutottunk ki a lőtérre) volt 2,5 doboz lőszerünk.

Mit kaptak akik "lebetegedtek"?

2,5 doboz?
Mármint 5 konzerv?

Ha igen mennyire èrtelmesen lőttètek el?

Az ilyen örömlövèszeteknek nincs èrtelmük.

Fasza emlèk(bár te nem szereted a pkm-et ami instant ignor:rolleyes::D) de ennyi.

Jobb mintha a laktanya parkolójában elásnák.:rolleyes:

Feltétlen kell pisztolylövészet egy sorkatonai szintre?
Többfelè szednèm.


Az álltalam berakott kèp azt bizonyítja, hogy ma is szar a kèpzès.
Az az ember aki így fogja a pisztolyt,a karabèlyt sem fogja jobban.

Az a kikèpző aki ezt nem veszi èszre, az mást sem vesz èszre.

Rosszabb esetben leszarja.

Ez nem a csóka hibája.
A kikèpzőkè.
Rosszabb esetben a rendszerè.

Szóval a sorkatonának mennyivel lenne jobb a kèpzèse.o_O

De te is leírtad nem a drága, bonyolult technikára kell rárakni 6 hónap után.
Akkor valószínű talpas lövèsz lessz.(most csak a harcoló beót nèzem)

Kèrdèskènt merülhet fel kell e pisztoly mindenkinek.

Ha kell(most úgy látjuk a honvèdsèg így fegyverzi a lövèszeket) akkor kell erre is kèpzès.

Úgy gondolom pisztollyal jól lőni nehezebb mint karabèlyal.
Így ha baj van ne fogalmatlanul kapják meg, igen kell a kèpzès.

Masrèszt gyakoribb is vele a vètlen lövès, ezèrt sem árt oktatni.

Harmadrèszt 6 hóba belefèrhet simán.

És nem is kell nagyon tovább menni. Karabély. Slussz. Nem minden sorkatonának kellene ennyit lőnie.
Itt a Marines új (2021-es) lövészeti felkészítési és vizsga programja.
Ha jól számolok, akkor a 3 nap alatt olyan 560db lőszert lőnek el, per fő. Az amerikai szövetségi nagy tételes lőszerárak mellett ez olyan mint 50-60.000Ft per pillanat.
Legyen 560.

A magyar lőkikèpzès egyik nagy problèmája szerintem.

Nálunk az elejèn a lövèszet rögtön vizsga.
Ha meglövöd, mehetsz "tovább".

Nem gyakorolsz.

Kb mintha elmennèl jogsit csinálni.
Rögtön a vizsgával kezded.
Ha lejtőn kèzifèkes elindulás elsőre megy, megvagy.

De lehet csak mákod volt. Ha nem akkor sem lessz benne gyakorlatod.

Ha megbuksz lőssz újra.
De a lövető is szeretne hazaèrni vacsira.
Ezèrt sokszor leszarja.
Megfelelő aszt ok.

Mikor rendőrök oktattak, vagy lőkikèpző(valódi), elmagyarázta a feladatot.
Elmondta mire figyeljen az ember.(lègzès,hogy fogod a fegyvert,hogy húzod el az elsütő billentyűt,hogy állnak a lábaid,hogy vannak a kezeid, hogy cserèlsz tárat,mikor cserèlsz tárat,mikor-hogy cserèlsz tárat:D, hogy figyelsz a kistársadra, mi van ha akadályod van, hogy hárítod el, mit csinálsz lövès után stb)
Bemutatta szárazon.
Meglőtte!
Kivállóan!

Mikor meglőtte az ember a feladatot javította a hibákat.
Többször meglőttük egymás után,amíg jól nem ment.
Szószerint gyakoroltunk.

Ha valakinek valami nem ment, odaállt mellè.
Mègegyszer bemutatta.
Volt a szórásból megmondta mit ront el.

1 oktatóra max 4! lövő jutott.
Így mindenkire tudott figyelni!

Amikor elfáradtunk mentálisan,ezt látva pihenőt tartatott.
Nem kapkodtunk/siettünk hogy minnèl elöbb beèrjünk a lőtèrről.

200 lőszert több óra alatt lövettünk el.

Nagyátlagban meg sem közelíti ezt a kèpzèst a magyar lőkikèpzès.

Pedig idő lenne!
Hely, lenne!
Bár pl azt látom tatán a katonák sokszor civil lőtèren lőnek.
Amikor ott van egy belső amit csak fel kellene újítani.
Van pince, amit most gondolom megcsinálnak, a kupola alatt.

Miden nap lőhetne az állomány!

Nem egyszerre mindenki, de folyamatosan mehetne.

Szóval a 6 hónapba is bőőőven belefèrne.

De a hivatásos,szerződèses, tartalèkos állománynak sem így csinálják.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 840
78 041
113
Na kérem, nem is tudom hova írjam, talán ide. Szóval jelentkeztem a 2023 szeptemberében induló, Iraki békefentartó misszióba még tavaly novemberben. Lejött az ÜSZR. portálon a felhívás, a KIKNYP csinálja, remek! Szóval beadtam, elfogadták. Eredetileg márciusban az orvosi, utána májusban indul a kiképzés egész augusztusig. Ok. Megbeszéltem a családdal, munkahely, májusig elintézek mindent, ha megfelelek, felmondok és irány a kiküldetés. Így ütemezek mindent. Ugye mint tarcsis munka mellett csinálom. Múlt héten jön az üzenet márc 28. Kecskemét, orvosi vizsgálatra jelenjen meg. Így is kell. Legelső az orvosi hiszen ha az nem jó, akkor felesleges bármit is erőlködni. Pár napra rá jön egy másik üzenet márc. 22. Szolnokon jelenjen meg MH Béketámogató Kiképző Központban (valami ismeretlen célból) leírva annyi, különleges jogrend. Vigyek ami szokásos. Ok. Ma megjelenek, kérdezem mi az ügy, mi fog történni? Valami tájékoztatás? Néznek rám, dehogy. Vizsgák lesznek eü. ismeret, elmélet( sok mindenből összeállítva), meg gyakorlati. De hát erre megkapták a tájékoztatást ( mondják nekem). Hát valakik biztos, mi nem. Meg állítólag erre a vizsgára kellett volna most képzést/felújító képzést kapnunk. Hát valakik biztos kaptak, mi nem. Na mindegy vágjunk bele (amúgy sikerült). Közben beszélgetünk. Ilyen jó minden, olyan jó minden, stb. és milyen jó lesz ha sikerül és kezdődhet májusban a tényleges képzés. Valaki megszólal, májusban? Most hétfőn kezdődik Püspökszilágyon mindenkinek kötelezően...
Nézek és nem értek. De hát, hogy? Hétfőn kezdődik? De hát kedden megyünk orvosira. Válasz: igen és onnét a kiképzésről kell menni majd az orvosira, visznek minket. Kérdezem: és ha nem felelünk ott meg, akkor? Menjek haza Püspökszilágyról vagy mi? Aztán legfőképp: 4 hónapja úgy van, hogy májusi kezdés lesz. Az ember így intéz mindent. Család, munkahely, stb. Májussal felmondok és mehet a dolog. Most azt mondják (szerdán) kezdődik hétfőn. Hétfővel nem tudok felmondani a munkahelyemen. Jelzem a KIKNYP.-n számomra ez így megoldhatatlan. Válasz ők sem tudták(amúgy ezt még el is hiszem). Küldöm az emailt ha ez így marad, visszamondtam, megoldhatatlan. Beszélek ott még három társammal. Mind a három visszamondta. Ennyi. Hehehe
Üdvözöllek a cégnél.