@dudi !Dehogy próbáltak, csak a propagandát hallották, ott meg az van, hogy menekülnek haza nyugatról, mert nem tetszik nekik a minimum dupla akkora fizetés mint itthon a 6-8% infláció mellett. Így jönnek haza fel annyi pénzért, de dupla akkora inflációért. Nekem is az az álmom, hogy egyik napról a másikra a illetményem reál értéke a negyedére essen vissza.
Hidd el, hogy így van. Nem most van az, amikor többen jönnek haza, mint mennek ki. De 2018-19 magasságában a visszaáramlás intenzívebb volt, mint a kiköltözés.
Nem véletlenül tettem be a statisztikai hivatal számait.
Emellett a háború miatt egész sokan jöttek Ukrajnából is. Nem csak magyarok, de echte ukránok is tartósan ide is költöznek. De a határon túli magyarok esetében is állandó opció hogy áttelepülnek ide.
A munkaerőhiány az Orbán kormány alapvető gazdaságpolitikájának eredménye. Folyamatos munkahelyteremtési kampányban vannak, és a céljuk a teljes foglalkoztatás. Ez hozzájárul az emberek konfortérzetéhez. Nincs az, mint 2010 körül, hogy fél-1 év is lehetett egy munkanélküli - de dolgozni akaró - ember elhelyezkedése. Ez pedig az általános közhangulathoz, biztonságérzethez komolyan hozzátartozik.
Igazság szerint hihetetlen sok munkaképes ember állhatna rendelkezésre, ha pár területen komolyabb szabályozást vezetnének be. Van egy csomó, a társadalom szempontjából teljesen felesleges munkakör, amiket gyakran csak az emberek kényelme miatt tartanak fenn a cégek.
A fő irányvonalak szerintem: a digitalizációval egy csomó "mucikát" lehetne kiváltani. Mind a civil, mind az állami szektorban. De pl. a logisztika területén is irgalmatlan sok a felesleges felhasznált erőforrás. Ennek eklatáns példája a Magyar Posta, de pl. a kajakiszállítást is igen keményen szankcionálnám. Simán minden kiszállításra rá kellene nyomni 2000Ft kiszállítási adót. Aztán a paraszt átgondolja, hogy a 3000Ft-nyi kajájáért biztosan nem jobb-e elslattyogni a kajáldához.
Igen van erre igény. De kemény drogokra is....
A gond az, hogy minden órában több száz/ezer életerős fiatal ember rohangászik Budapesten kihűlőfélben lévő kajákkal a hátukon, miközben az éhes ember os el tudna menni a kajájért.
Volt ilyen 1990-ben? Sokan haltak éhen emiatt idehaza? Na ugye!
És jelzem, hogy bringás, meg motorosfutárnak nem nyugdíjasok szoktak jelentkezni - jellemzően. Sajnos az államnak a munkaerőpiacon nem csak a keresleti oldalon muszáj beavatkozni, de a kínálatin is....
De ahogy párszor már kifejtettem, nem ez fogja megoldani a Magyar Honvédség személyzeti problémáit.
Mi több, szerintem a jelenlegi profi haderő számait csökkenteni is kellene/lehetne, a sorállomány javára. De összeségében biztosan magasabb számok állnának rendelkezésre....